Triatleten zullen je vertellen dat zij waardevolle lessen hebben geleerd van de fouten die ze hebben gemaakt tijdens wedstrijden of trainingen. Van je eigen fouten kun je vaak het beste leren. Toch is het niet nodig om zelf álle fouten te maken die anderen al eens eerder hebben gemaakt. Daarom hebben we hier een overzicht van 20 veel voorkomende beginnersfouten van triatleten!
“De grootste fout van allemaal zou zijn om de lessen die je leert niet toe te passen op je volgende race.”
Iets nieuws proberen op de wedstrijddag
Deze fout komt veel voor en staat in veel lijsten met beginnersfouten op nummer 1. Probeer te trainen met alles wat je tijdens een wedstrijd gebruikt. Ga ook de wedstrijd in zoals je dat vaak hebt geoefend. Dat betekent ook dat je in een vertrouwd tempo van start gaat. Beginners hebben nog wel eens de neiging om te snel van start te gaan. Ook moet je jouw uitrusting van binnen en buiten kennen. Leen je bijvoorbeeld een fiets voor je eerste triathlon, train hier dan van tevoren mee. Dit geldt ook voor kleding en voeding. Het is vooral niet aan te raden om voeding waar je niet mee hebt getraind te gebruiken tijdens een triathlon, zeker niet tijdens de langere afstanden. Zoek uit wat er tijdens de wedstrijd aangeboden wordt, zodat je weet of jouw lichaam de sportdrank en sportvoeding goed kan verwerken.
De regels niet kennen
Wist je dat je ten minste drie fietslengtes achter de deelnemers voor je moet rijden tijdens het fietsgedeelte van een triathlon? Wist je dat je bestraft kan worden als een toeschouwer naast je gaat lopen of een waterfles aan je geeft? Of dat je vaak geen mp3-speler mag dragen tijdens het racen? Het is enorm belangrijk dat jij je goed verdiept in de regels van een triathlon, en aan de regels die gelden voor de wedstrijd waar jij aan mee gaat doen. Zo voorkom je onverwachte (tijd)straffen en misschien zelfs een diskwalificatie tijdens jouw eerste race!
Te laat aankomen op de wedstrijddag
Als je eenmaal bent aangekomen op de plek van de triathlon, is er nog genoeg te doen. Onderweg naar de bestemming kun je te maken krijgen met verkeersbeperkingen, files en parkeerbeperkingen. Het is verstandig om een uur voordat het overgangsgebied wordt afgesloten aan te komen. Dit is meestal eerder dan de gemelde aanvangstijd. De ochtend van de racedag is al hectisch genoeg en voor de meesten ook vrij stressvol. Als je op tijd aanwezig bent heb je voldoende tijd om je uitrusting te stallen, een wedstrijd nummer om te doen en nog even naar het toilet te gaan. Als je dan nog extra tijd overhoudt, gebruik het dan om een paar keer diep adem te halen en jouw ideale race te visualiseren.
De weg in het transitiegebied niet kunnen vinden
Je hebt wat tijd nodig om bekend te raken met de wedstrijd zelf. Voornamelijk met de overgangsgebieden waar de transitie tussen de sporten plaatsvindt. Bekijk van tevoren uit welke richting je komt vanaf het zwemmen, op welke manier je weer naar buiten gaat en terugkomt op de fiets, en waar het hardlopen zal starten. Neem de tijd om deze in- en uitgangen na te lopen binnen dit gebied. Zo kan jouw fiets vijf rijen vanaf de ingang vanaf het zwemmen zijn, maar 20 fietsrijen verwijderd van de uitgang naar het fietsen. Weet welk rek van jou is, maar doe dit niet aan de hand van andere fietsen. Die ene felroze Canyon is misschien al verdwenen wanneer je klaar bent met zwemmen. Raak op dezelfde manier vertrouwd met het parcours. De meeste races plaatsen routekaarten voor alle drie de sporten. Dit kan jou extra zekerheid geven tijdens de race.
Iets vergeten mee te nemen
Een triathlonwedstrijd begint meestal vroeg in de ochtend – zeker de wedstrijden over langere afstanden. Om ruimschoots op tijd aan te komen verlaat je jouw huis vaak voordat de rest van het land wakker wordt. Dit is voor sommigen zo vroeg dat zij zelf nog amper functioneren. 😉 Doe jezelf een plezier en pak de avond ervoor – maar liever nog eerder – alles goed in en controleer alle spullen goed. Maak een lijst met alle spullen die je voor de race mogelijk nodig hebt. Gebruik hier bijvoorbeeld onze triathlon checklist voor. Zo kan je er zeker van zijn dat je niets vergeet. Ga in ieder geval niet vroeg in de ochtend pas beginnen met inpakken!
Niet trainen voor overgangen
Transities zijn de overgangen tussen de sporten. De overgang tussen zwemmen en fietsen wordt T1 genoemd. De overgang tussen fietsen en hardlopen heet T2. Transities maken net zoveel deel uit van een triathlon als de losse onderdelen: Zwemmen, fietsen en hardlopen. Veel beginners vergeten echter te trainen voor dit onderdeel. Oefen zo vaak mogelijk met onder andere het afnemen van je wetsuit, zwembril en badmuts. Train als je uit het water komt om zo snel mogelijk je fietsspullen aan te trekken en op fietsbenen te gaan hardlopen.
Veel elite- en pro- triatleten klikken de schoenen alvast op de fiets, zodat ze op blote voeten uit de overgang kunnen rennen, op de fiets kunnen springen en met hun voeten in de schoenen kunnen glijden. Het is indrukwekkend om te zien, maar er is wel veel oefening voor nodig. Dit is zeker niet verstandig om voor de eerste keer in een race te proberen!
Fiets in de verkeerde versnelling zetten
Zodra je bekend bent met de parcours, ben je ook bekend met het terrein vlak na het overgangsgebied. Het is belangrijk om de fietstocht in de juiste versnelling te beginnen, zodat je je kracht direct kan maximaliseren. Dit is eenvoudig als de weg vlak is, maar als er meteen een klim is, moet je fiets in een lagere versnelling staan. Als de weg direct naar beneden gaat, moet je in een hogere versnelling beginnen. In beide gevallen moet je goed bedenken in welke versnelling je het fietsonderdeel gaat starten.
Te veel of te weinig drinken
Er zijn enorm veel variabelen die de juiste hydratatie beïnvloeden. Zo is de juiste vochtinname afhankelijk van het weer, de duur van de race en je eigen unieke fysiologie. Terwijl je in training bent, moet je bepalen hoeveel vloeistof je lichaam nodig heeft onder de verschillende omstandigheden. Over het algemeen, als je training of wedstrijd minder dan een uur duurt en de hitte niet te extreem is, heb je waarschijnlijk geen extra vloeistof nodig tijdens het evenement. Je moet dan wel voldoende voor en na de wedstrijd drinken.
Tijdens evenementen die een uur of langer duren, is het belangrijk om voldoende te hydrateren. Je kan drinksystemen op je fiets installeren of een triathlonfiets gebruiken. Triathlonfietsen zijn vaak voorzien van extra vakken voor wateropslag. Wanneer je tijdens het fietsen zorgt voor een goede hydratatie, begin je het hardlooponderdeel niet met een vochttekort. Wees ook voorzichtig dat je niet gaat overdrijven en te veel gaat drinken. Experimenteer de maanden voorafgaand tijdens de trainingen bewust met de inname verschillende hoeveelheden vloeistof. Het is ook belangrijk om voldoende elektrolyten binnen te krijgen.
Je spullen ruim uitstallen in het overgangsgebied
Er is vaak erg weinig ruimte in de transitiezones. Wees zuinig met de ruimte om ook genoeg ruimte over te laten voor de mensen om je heen.
Geen zonnebrand gebruiken
Of je nu een triathlon voltooid op een bewolkte of zonovergoten dag, zonnebrand kan veel voordelen bieden. Met name tijdens de warmere uren tussen 10:00 en 14:00 als de zon op zijn hoogtepunt is. Door verbranding van de zon neemt het vermogen van het lichaam om zichzelf af te koelen af. Dit kan de prestaties verminderen en je gevoeliger maken voor uitputting door hitte. Zorg er voor dat je zonnebrand gebruikt die zweetbestendig en waterbestendig is. Riemann P20 zonnebrand is hiervoor erg geschikt. Deze zonnebrand werkt tot 10 uur lang en is tot 80 minuten waterafstotend. Bekijk hier meer zonnebrand voor triatleten.
Verwachten de race binnen een bepaalde tijd te halen
1.9 kilometer zwemmen in een zwembad is niet hetzelfde als 1.9 kilometer zwemmen in open water, zoals de zee of een meer. Ook is het anders als je in het water wordt omringd door honderden andere triatleten. Een sterke tegenwind kan de doeltijd op de fiets flink vertragen. Daarnaast zijn er nog talloze andere omstandigheden waardoor de tijd die je voor ogen hebt niet gehaald wordt. Wees daarom flexibel met tijden!
Te veel spullen kopen voor je eerste race
Trisuits, triathlonfietsen, klikpedalen, aero-helmen, speciale racewielen… je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Ook al is het soms verleidelijk, adviseren we je toch om het niet te gek te maken voor een eerste triathlon. Je hoeft je bankrekening zeker niet te plunderen om een triathlon te proberen. Wacht daar maar mee totdat je verslaafd bent aan triathlons ?. En zelfs dan, zorg ervoor dat je spullen koopt die je nodig hebt. Dat zijn niet altijd luxe triathlonspullen. Je zult sowieso betere resultaten zien met een slim coaching plan en consistentie.
Wij hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je alle spullen voor een triathlon, inclusief racefiets, kan kopen voor onder de 1000 euro. Dit hebben wij een triathlon starterspakket genoemd.
Vooraan staan bij het zwemonderdeel
Hoe de zwemstart verloopt, verschilt per wedstrijd en bond. Bij een aantal wedstrijden wordt je ingedeeld in groepen, waardoor je tussen mensen zwemt die ongeveer hetzelfde tempo aanhouden. Bij andere wedstrijden ga je allemaal tegelijkertijd het water in. Als beginner is het dan zeker niet aan te raden om vooraan te gaan staan bij het zwemonderdeel, tenzij je een wedstrijdzwemmer bent, die zich nu richt op triathlons.
Bespaar jezelf veel stress en frustratie door in een juiste groep te gaan staan. Ben je een absolute beginner of is het jouw doel om gewoon de triathlon te finishen? Ga dan niet vooraan staan. Je kan eventueel ook aan de mensen om jou heen vragen wat voor tijden zij zwemmen. Zo krijg je een idee wat de juiste plaats is om in de rij te gaan staan.
Hardlopen met je fietshelm op
Wie als toeschouwer langs de lijn heeft gestaan bij de T2 overgang, heeft dit waarschijnlijk al vaak gezien: Triatleten die met hun helm op starten met hardlopen. Er zijn triatleten die een paar kilometer per ongeluk met hun fietshelm aan het hardlopen zijn. Probeer de overgangen van te voren te visualiseren en vergeet daarbij niet te bedenken dat de helm af moet en waar je deze gaat neerleggen.
Afval op de baan gooien
Hier kunnen we kort over zijn: Gooi geen afval langs het parcours. Gooi alleen afval weg bij de voeding- en verzorgingsposten of plekken die door de wedstrijdleiding zijn aangewezen. Het geeft bij toeschouwers ook een slecht beeld. Als elke deelnemer zijn of haar afval dumpt langs de weg, is het misschien wel de laatste keer dat een triathlon in dat gebied georganiseerd wordt. Bij veel wedstrijden kan het weggooien van afval op het parcours ook leiden tot een tijdstraf of zelfs diskwalificatie.
Alles te snel willen doen
Veel beginners hebben de neiging om erg enthousiast te starten. Het is dan ook heel normaal om te zien dat beginners erg snel willen zwemmen, zich kapot trappen op de fiets en dan de man met de hamer tegenkomen tijdens het hardlopen. Vertragen en je eigen tempo lopen, zodat je de race kan eindigen met een sterke inspanning verdeeld over de drie sporten is het beste. Dit kan je ook goed tijdens de training oefenen. Zelfs sprinttriathlons zijn niet echt een sprint. Ook dan moet je de krachten goed verdelen over de drie sporten.
Niet trainen in open water
De meeste triathlons vinden plaats in open water. Het zwemonderdeel is vrijwel nooit in een zwembad. Bij sommige triathlon afstanden voor kinderen en een klein aantal normale wedstrijden zien we dit nog wel eens. De meesten van ons trainen voor wedstrijden wel in een zwembad, maar zwemmen tijdens de wedstrijd in een meer, de zee of rivier. Die overgang kan zeer heftig zijn, omdat het zicht veel minder is en zwemmen in open water desoriënterend kan werken.
Zorg er dus voor je wat tijd vrij maakt om te oefenen met zwemmen in open water voordat je een triathlon gaat doen. Zo voorkom je onaangename verrassingen. Bij trainen in open water is het vaak verstandig om dit niet alleen te doen maar een trainingsmaatje te zoeken. Op Triathlon365 vind je nog meer informatie over veilig zwemmen in buitenwater.
Niet je eigen fiets kunnen onderhouden
Basisonderhoud van een fiets is iets waar beginners zich nog niet veel mee bezig houden. Je hoeft zeker geen fietsspecialist te worden, maar enkele onderhoudsvaardigheden kunnen je behoeden voor veel frustratie. Vraag bijvoorbeeld aan een plaatselijke fietsenwinkel of een vriend/vriendin of zij jou een aantal dingen kunnen leren. Leer bijvoorbeeld hoe je een ketting kan terugzetten wanneer deze eraf ligt of hoe je een lekke band kan verwisselen onderweg. Dit zijn de twee meest voorkomende problemen met de fiets waar je tijdens een triathlon en training tegenaan kan lopen.
Ook is het essentieel om jouw racefiets, mountainbike of triathlonfiets goed te onderhouden. Wij hebben een schema gemaakt voor het onderhouden van jouw fiets. Een goed onderhouden fiets geeft je écht meer plezier en comfort en gaat ook langer mee!
Geen zwemlessen volgen of trainen op techniek
Hardlopen en fietsen zijn minder gericht op de juiste techniek dan zwemmen. Natuurlijk mag een goede bikefitting niet ontbreken en is ook traptechniek van belang als je de sport veel beoefend. Een loopanalyse kan je ook veel brengen. Toch kan je als absolute beginner veel vooruitgang boeken in deze twee sporten door veel trainingsuren te maken. Bij zwemmen ligt dat iets anders. Het is belangrijk om te trainen op techniek, een zwemanalyse te doen en/of zwemlessen te volgen.
Als je niet traint met de juiste techniek, kan dat veel frustraties opleveren. Je kan het gevoel hebben dat je niet sneller en beter wordt, omdat je al maanden de verkeerde zwemtechnieken toepast of geen aandacht besteed aan de juiste zwemhouding. Als beginner loont het zeker om een paar lessen te nemen of een zwemanalyse te doen!
Krachttraining overslaan
Krachttraining is een belangrijk onderdeel van elk evenwichtig trainingsplan. Het helpt je niet alleen om meer kracht te krijgen tijdens het zwemmen, fietsen en hardlopen. Het kan ook spierblessures voorkomen en corrigeren. Het is aan te raden om ten minste 1 á 2 krachttrainingen in jouw trainingsschema op te nemen. Je hoeft zeker niet uren in de sportschool te zwoegen! Een half uur per sessie kan al bijdragen aan een betere training voor een triathlon voor beginners.