3 tips om een uitdagende triatlon te organiseren

Wedstrijd

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een triatlon is toch wel de ultieme uitdaging voor elke zichzelf respecterende duursporter. De combinatie van zwemmen, fietsen en lopen is wat mensen aanspreekt omdat het veel van de verschillende spieren in je lichaam vraagt en omdat je er een ijzersterk uithoudingsvermogen voor moet hebben. Het is dan ook geen wonder dat er altijd een hoop inschrijvingen zijn als een triatlon wordt georganiseerd en dat er langs het hele parcours toeschouwers staan om de sporters aan te moedigen. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het organiseren van een triatlon? Waar sluiten de verschillende onderdelen perfect op elkaar aan? En waar moet je nog meer rekening mee houden als je zoiets in Nederland organiseert? We hebben het globaal voor je op een rij gezet. De voor de hand liggende zaken zoals locatie, vrijwilligers, vergunningen, eten en drinken, EHBO en parkeergelegenheid.

Maar ook de dingetjes die er vaak bij dreigen in te schieten zoals geluidsinstallatie, omkleedmogelijkheid, rolstoeltoegankelijkheid, lintjes, medailles en bokalen. En wie krijgt welke trofee? Het verschil tussen de eerste, tweede en derde prijs moet natuurlijk wel duidelijk zijn, maar ook weer niet te groot. En krijgen alle deelnemers een aandenken aan het duursport evenement? Zoals je ziet komt er nogal wat kijken bij de organisatie van een triatlon. Hieronder geven we je 3 belangrijke tips.

1. Plannen

Om te beginnen is het belangrijk om iemand de leiding te geven. Deze hoofdcoördinator moet ervaring hebben met het organiseren van dit soort evenementen en heeft de eindverantwoording over de hele organisatie. Samen met assistent-coördinatoren maak hij of zij een draaiboek. Hierin staat wat nodig is voor de voorbereiding van het event, wat er moet gebeuren tijdens het event en wat om het event succesvol af te sluiten. 

2. Delegeren

De hoofdcoördinator verdeelt taken onder de assistent-coördinatoren, en ziet erop toe dat die naar wens en volgens planning worden uitgevoerd. Denk aan publiciteit, tijdwaarneming, ronden bijhouden, wegbewijzering, veiligheid, trofeeën bestellen, materialen regelen, vergunningen aanvragen, sporters inschrijven, eten en drinken organiseren en EHBO faciliteren. Regelmatig wordt rapport uitgebracht de hoofdcoördinator over de stand van zaken en bijgestuurd als dat nodig is. 

3. Uitvoeren 

Tijdens de triatlon sturen de assistent-coördinatoren een team van medewerkers en vrijwilligers aan en staan ze in nauw contact met de hoofdcoördinator. Een van de belangrijkste aspecten gedurende een duursport event is de veiligheid. De EHBO-post dient continu alert te zijn, net als eventuele duikers en boten langs het zwemparcours. Maar ook gedurende het loop- en fietsgedeelte is het zaak om de vinger aan de pols te houden. Zorg ervoor dat uitvallers direct opgepikt worden en naar de EHBO gaan en niet blijven ronddwalen op het parcours.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: