Wanneer je traint voor een triathlon is het fijn als je gegevens zoals de duur van de training, de afgelegde afstand en de intensiteit van een training kan bijhouden. Deze gegevens kan je bijhouden met behulp van een sporthorloge met een hartslagmeter (het liefst met GPS), een powermeter voor het fietsen en een powermeter voor het hardlopen. Hiermee kan je namelijk zeer nauwkeurig bekijken wat de intensiteit van de training was. In samenwerking met SB Supply mochten wij de 4iiii Powermeter testen. In deze blog lees je meer over het merk 4iiii, de verschillende powermeters, het bevestigen en het koppelen aan verschillende apparaten. Wij gaan nu een aantal keer fietsen met de 4iiii Powermeter en daarna zullen er meer blogs verschijnen!
Over het merk 4iiii
Van het merk 4iiii vind je vermogensmeters (powermeters). Deze staan bekend om hun lichte gewicht. De powermeters zijn er met verschillende batterijen, dual side of left side en voor verschillende soorten cranks.
Ook vind je van hetzelfde merk de Viiiiva hartslagmeter. Gebruik je de vermogensmeter in combinatie met de hartslagmeter dan kan je de trainingsgegevens extra goed analyseren en de trainingen aanpassen.
Daarnaast vind je van dit merk ook smart trainers, zoals de Fliiiight Smart Trainer. 4iiii is de sponsor van teams en atleten over de hele wereld. Zo werken ze onder andere samen met Team Jumbo Visma en de British Triathlon organisatie.
4iiii Powermeter
Bekijk de 4iiii Powermeter in de webwinkel
Bij het uitkiezen van de 4iiii Powermeter heb je de cranklengte nodig en je kan bij SB Supply (onder andere) kiezen uit Shimano 105, Ultegra of Dura-Ace. Kan je jouw fiets nog online in een webwinkel vinden? Dan kan je daar vaak de cranklengte vinden die hoort bij de maat fiets die jij hebt gekocht. Kan je jouw fiets niet meer terugvinden? Dan kan je de cranklengte ook zelf opmeten. Vaak zie je op de crank ook of je Shimano 105, Ultegra of Dura-Ace hebt.
Left side power meter of dual side powermeter
Er zijn verschillende powermeters op de markt. Zo kan je kiezen uit een left side powermeter of een dual side powermeter. De dual side powermeter meet de kracht van beide benen en de left side powermeter maar van één been. Met een dual side powermeter kan je dus goed zien welk been krachtiger is. Ook kan je hiermee zien of er een balans of onbalans is in de kracht van beide benen. Een onbalans zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een (chronische) blessure. Is er een groot verschil in kracht tussen beide benen? Dan zou een fysiotherapeut of sportarts oefeningen kunnen voorschrijven zodat de kracht van beide benen meer gelijk wordt. Bij een verschil van ongeveer 2% hoef je je geen zorgen te maken. Is het verschil groter? Dan zou je kunnen kijken waar dit verschil vandaan komt. Het kan zijn dat het verschil beter zichtbaar wordt wanneer de intensiteit van de training hoger wordt.
PRECISION of Podiiiium powermeter?
Van het merk 4iiii heb je de PRECISION of Podiiiium powermeter. Wij hebben zelf een PRECISION powermeter. Deze producten hebben een vervangbare CR2032 batterij. De Podiiiium powermeters hebben een oplaadbare lithium-ion batterij.
Combinatie van een hartslagmeter en een powermeter
Het liefst combineer de gegevens van de powermeter met hartslaggegevens. Hartslaggegevens kan je inzien wanneer je traint met een sporthorloge die de hartslag meet. Ook zou je hiervoor een hartslagband kunnen gebruiken, of natuurlijk een combinatie van deze twee. Met een powermeter kan je zien hoeveel watt je trapt. Wanneer je de watts vergelijkt met de hartslaggegevens zal je zien dat het behalen van een bepaald aantal watt de ene keer meer moeite kost dan de andere keer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kan bijvoorbeeld zien dat je conditie beter wordt wanneer je meer watt kan trappen op een lagere hartslag. Kost het je juist meer moeite? Dan heb je misschien minder getraind, heb je meer last van stress, ben je ziek of raak je overtraind door te veel of te intensieve trainingen. De informatie uit deze beide gegevens kan je dus goed gebruiken voor een goede analyse.
Review 4iiii powermeter
In samenwerking met SB Supply mochten wij de PRECISION Ultegra 8000 left only 4iiii Powermeter testen. Dit is de eerste keer dat wij met een powermeter gaan trainen. Een powermeter was voor ons een technisch hulpmiddel dat wij al langer op onze verlanglijst hadden staan. In combinatie met het sporthorloge dat wij gebruiken (de Garmin 735XT) en de Polar hartslagmeter kunnen wij nu alle trainingsgegevens goed analyseren. Ook kunnen wij de Powermeter koppelen aan de Wahoo Elemnt Roam fietscomputer.
In deze review zullen wij vooral aandacht besteden aan het bevestigen van de 4iiii powermeter en het koppelen van de powermeter aan verschillende apparaten. De komende tijd zullen wij echter meer artikelen schrijven over het trainen met de powermeter. Zo kan je zien hoe wij de gegevens gebruiken om trainingen te analyseren.
Bevestigen van de 4iiii powermeter
Het bevestigen van de 4iiii powermeter is zo gedaan. Je hebt hiervoor alleen wel een crankgrip nodig en een momentsleutel.
Bevestigen van de 4iiii Powermeter
Demonteren van de crank met een crankgrip
Het bevestigen van de 4iiii powermeter is zo gepiept. Wel heb je het juiste gereedschap nodig bij het demonteren en monteren van de crank. Voor het demonteren en monteren van de crank heb je allereerst een crankgrip nodig. Wij hebben de BTL-102 crankgrip voor Hollowtech II van het (Nederlandse) merk BBB gebruikt. Deze crankgrip is speciaal ontworpen voor Shimano. Andere crankstellen hebben vaak een andere bevestiging. Met deze crankgrip heb je de crank snel los.
Bevestigingsbouten linker crankarm aantrekken
Het aantrekken van de bevestigingsbouten van de linker crankarm moet je op een specifieke manier doen. Je kan de bevestigingsbouten niet in één keer volledig aantrekken. Doe je dit wel dan loop je het risico dat de linker crankarm tijdens het fietsen losraakt. Je moet beide bevestigingsbouten om-en-om steeds een beetje verder aantrekken. Bij het aantrekken kan je gebruik maken van een momentsleutel. Zo kan je controleren of de eindaantrekkoppels zich binnen het bereik van 12 – 14 N-M bevinden. Nadat je de eerste 100 km hebt gefietst kan je ze nog eens aantrekken met behulp van een momentsleutel. Ook daarna wordt er aangeraden om eens in de zoveel tijd even te controleren of de aantrekkoppels niet te laag zijn.
Koppelen van de 4iiii Powermeter aan sporthorloge en fietscomputer
Wij hebben de 4iiii Powermeter gekoppeld aan de Garmin 735XT (multi-sporthorloge) en aan de Wahoo Elemnt Roam (fietscomputer). Voordat je de powermeter kan koppelen moet je hem eerst activeren. Dit doe je door de trappers even 3 à 4 keer rond te draaien.
Wahoo Elemnt Roam koppelen aan de 4iiii Powermeter
Wanneer je de Wahoo Elemnt Roam wilt koppelen aan de 4iiii Powermeter heb je een smartphone nodig met de Wahoo Elemnt app. Je koppelt de Wahoo Elemnt Roam aan de Wahoo Elemnt app en via de app kan je de fietscomputer koppelen aan de 4iiii Powermeter.
4iiii powermeter koppelen aan de Garmin 735XT
De Powermeter kan je ook koppelen aan meerdere soorten sporthorloges. Wij hebben de powermeter zelf gekoppeld aan de Garmin Forerunner 735XT. Je gaat op het horloge naar instellingen – sensors en accessoires en dan kies je voor “voeg nieuwe toe”. Daarna krijg je de powermeter te zien wanneer je bij sensors en accessoires naar beneden gaat. Je ziet hier ook of hij verbonden of niet verbonden is.
De Powermeter koppelen aan de 4iiii app
Wanneer je de 4iiii Powermeter wilt kalibreren kan je daar de 4iiii app voor gebruiken. De crank-armen moet je dan als volgt (verticaal) positioneren: De linker crankarm moet naar beneden wijzen en de rechter crankarm naar boven. In de 4iiii app kies je dan voor “calibreren of calibrate” of “zero offset”. In de 4iiii krijg je ook te zien of er updates zijn voor jouw powermeter, hoe vol de batterij zit en uiteraard kan je hem in de app kalibreren.