Als we ons trainingsrondje doen op de fiets, of tijdens het hardlopen, komen we steeds meer mensen tegen die ook een bone conduction koptelefoon hebben. Deze koptelefoon draag je op een andere manier dan een traditionele hoofdtelefoon. Je oren blijven namelijk helemaal vrij! Het grootste voordeel is dat je je altijd bewust bent van je omgeving. Erg fijn als je graag sport met muziek, maar toch veilig alles wilt horen wat om je heen gebeurt. Wij sporten hier op de redactie al jaren met een bone conduction koptelefoon. In dit artikel geven we onze 5 favoriete koptelefoons die gebruik maken van deze technologie.
Onze favoriete bone conduction koptelefoon voor triatleten
Shokz OpenSwim
- Waterdicht
- Tot 8 uur batterij per lading
- Tot 1200 nummers opslaan
- Je kan er prima mee zwemmen
- Slechts 30 gram
- Goede geluidskwaliteit
Wist je dat: Deze koptelefoon heeft geen bluetooth en je kan er ook niet mee bellen. Je moet op dit model zelf audiobestanden zetten, die je vervolgens af kan spelen tijdens de workout. Het voordeel voor sporters, zoals hardlopers, zwemmers en triatleten, is dat je geen telefoon bij je hoeft te hebben om muziek af te kunnen spelen. Wil je dit wel? Dan kies je voor deze koptelefoon. Op dit model kan je geen mp3-bestanden zetten. Je verbindt de koptelefoon met een telefoon om muziek af te spelen. Het is maar net waar jouw voorkeur ligt. Hier op de redactie zijn de meningen verdeelt over dit onderwerp 😉.
Wat is bone conduction precies?
Bone conduction is een soort audiotechnologie waarbij geluidstrillingen worden overgebracht naar het binnenoor via trillingen in de botten van je schedel. Dit is in plaats van via de traditionele route via de gehoorgang. Hierdoor blijven je oren vrij en open. Dit heeft natuurlijk veel voordelen We zien tegenwoordig veel sporters met bone conduction koptelefoons op.
Een voorbeeld in een vergelijking
Je kan deze bijzondere technologie vergelijken met een luidspreker die je tegen een tafelblad plaatst. De trillingen van de luidspreker zullen door de tafel resoneren en je kunt de trillingen waarnemen door je handen op de tafel te plaatsen. Bij bone conduction werkt het op een vergelijkbare manier, waarbij de trillingen van de geluidsbron worden doorgegeven aan je schedelbotten. Deze trillingen worden omgezet naar geluid.
5x de beste bone conduction koptelefoons op een rij
We hebben onze favoriete koptelefoon voor zwemmers, fietsers en hardlopers al gegeven. Wil je echter nog meer keuze? Dan kan je één van de volgende koptelefoons eens bekijken. Wij hebben met alle 5 goede ervaringen. Zo hebben wij zelf de OpenSwim (voorheen AfterShokz Xtrainerz), OpenMove en OpenRun in huis. Alle modellen, op één na, komen van het merk Shokz (voorheen AfterShokz). Het model van Philips hebben wij twee keer uit mogen testen. Hoewel dit een goed alternatief is voor iedereen die geen Shokz wil, geven wij toch wel de voorkeur aan het merk Shokz. Zij zijn niet voor niets een van de grootsten op het gebied van beengeleiding koptelefoons!
Shokz OpenSwim
Zelf mp3-bestanden op de koptelefoon zetten – geen bluetooth
De Shokz OpenSwim is een waterdichte sporthoofdtelefoon voor zwemmen met botgeleidingstechnologie. Het geluid wordt niet via de oren afgespeeld, maar via de botten in het gezicht. Hierdoor blijven de oren vrij en kan men toch genieten van muziek tijdens het zwemmen. Met een waterdichte IP68-classificatie en een batterijduur van 8 uur is de Shokz OpenSwim ideaal voor zwemmers.
Shokz OpenRun Pro
Verbinding met bluetooth nodig met telefoon om muziek af te spelen – geen mp3-mogelijkheid
De Shokz OpenRun Pro is een sporthoofdtelefoon met botgeleidingstechnologie. Met een batterijduur van 10 uur en snellaadfunctie kun je langdurig van muziek genieten. Dankzij de 9e generatie Shokz TurboPitchTM technologie en verbeterd ontwerp biedt de hoofdtelefoon een uitstekende luisterervaring. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een comfortabele pasvorm tijdens intensieve workouts.
Shokz OpenRun
Verbinding met bluetooth nodig met telefoon om muziek af te spelen – geen mp3-mogelijkheid
De Shokz OpenRun is een sporthoofdtelefoon met botgeleidingstechnologie en een batterijduur van 10 uur, inclusief snellaadfunctie. De nieuwste 9e generatie Shokz TurboPitchTM technologie en het verbeterde ontwerp zorgen voor een meeslepende luisterervaring tijdens het sporten. Met een comfortabele pasvorm is de Shokz OpenRun de ideale keuze voor sporters die langdurig willen genieten van hoogwaardig geluid en comfort tijdens hun trainingen.
Shokz OpenMove
Verbinding met bluetooth nodig met telefoon om muziek af te spelen – geen mp3-mogelijkheid
De Shokz OpenMove is een sporthoofdtelefoon die gebruik maakt van botgeleiding. Het heeft een batterijduur van 6 uur en is lichtgewicht. Het is ontworpen om comfortabel te blijven zitten tijdens het sporten en is IP55 waterbestendig .
Philips TAA6606
Verbinding met bluetooth nodig met telefoon om muziek af te spelen – geen mp3-mogelijkheid
De Philips TAA6606 is een sporthoofdtelefoon die gebruikmaakt van botgeleidingstechnologie. Met een batterijduur van 8 uur en een IP55 waterbestendigheid is hij perfect geschikt voor sportactiviteiten. De hoofdtelefoon is ontworpen om comfortabel op zijn plaats te blijven zitten tijdens het sporten en heeft handige LED-lampjes om de batterijstatus weer te geven. Met de Philips TAA6606 kun je genieten van muziek tijdens het sporten zonder je gehoorgang af te sluiten, terwijl je profiteert van comfort, duurzaamheid en gebruiksgemak.
Veelgestelde vragen over bone conduction koptelefoons voor sporters
Ik draag een bril, kan ik nog steeds een bone conduction koptelefoon dragen?
Ja, dat kan prima. Wij hebben op onze redactie twee sporters die een bril dragen en een bone conduction koptelefoon hebben. Het maakt niet uit of je eerst je bril op zet en daarna de koptelefoon, of andersom.
Is bone conduction veilig voor mijn gehoor?
Ja, bone conduction is over het algemeen veilig voor je gehoor. Omdat het geluid niet rechtstreeks in de gehoorgang wordt afgespeeld, is er minder kans op gehoorbeschadiging door langdurige blootstelling aan luide geluiden. Het is echter nog steeds belangrijk om verstandig om te gaan met het volume om gehoorschade te voorkomen.
Zijn er ook nadelen?
Ja. De geluidskwaliteit is natuurlijk niet vergelijkbaar met een goede koptelefoon die je op of in je oor draagt. Dit weegt voor ons echter niet op tegen de vele voordelen die dit soort koptelefoons hebben.
Blijft een bone conduction koptelefoon goed zitten tijdens het sporten?
Je zou het niet zeggen als je het apparaatje in je handen hebt, maar het blijft goed zitten tijdens de workout. Zelfs tijdens de intensieve workout zal de koptelefoon niet van je oren vallen. Hoewel een bone conduction koptelefoon vaak rond de 30 gram weegt, zit het enorm stevig!