7 triathlon mythes nader bekeken

triathlon mythes

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Veel mensen hebben nog een verkeerd beeld van triathlon en triatleten. We bekijken zeven bekende mythes en vertellen je of deze waar of niet waar zijn.

Ik moet de alles de hele tijd trainen. Elke dag zwemmen, hardlopen en fietsen!

Het is verleidelijk om te denken dat “hoe meer je iets traint, des te beter je wordt”. Hoewel hier zeker een kern van waarheid in zit, betekent dit niet dat je alles direct elke dag moet trainen. Het trainen van alle drie de sporten elke dag kan leiden tot vermoeidheid en zelfs een burn-out. Geduld en een gebalanceerd trainingsschema zijn belangrijke factoren voor een geslaagde triathlontraining. Het is zeker goed om vaak de overgangen tussen sporten te oefenen en dit raden wij ook aan. Het is niet goed om elke dag alle sporten te oefenen. Te veel trainen is nóóit goed! Een goed herstel is een van de belangrijkste factoren voor een goed resultaat.

Als triatleet moet je je vasthouden aan één schema en plan. En je moet je hier altijd aan houden

Veel atleten geloven dat de sleutel tot presteren op lange termijn een vast plan is waar je je altijd aan houdt. Het is inderdaad verstandig om te werken met een plan en schema. Dit zal echter geen vast plan zijn waar je je op lange termijn aan gaat houden. Het plan zal constant aangepast, vernieuwd en veranderd worden. Met andere woorden: trainingsplannen die het beste werken zijn dynamisch en niet statisch.

Zwemmen in open water is angstaanjagend

Veel mensen denken dat het zwemmen in open water onveilig is en hebben hier angst voor. Deze angst kan je overwinnen. De eerste stap om het te overwinnen is veiligheid. Koop een veiligheidsboek (deze zit vaak al bij een goed wetsuit) en zwem in buitenwater alleen maar met anderen, of zorg dat er iemand aan de kant is (of in een kano of roeiboot op het water) die jou in de gaten kan houden. Zwem nooit alleen. Begin vervolgens met zwemmen in ondiep water, bijvoorbeeld dicht bij de kustlijn. Naarmate je meer bedreven wordt en je veiliger voelt, kun je dieper gaan. Na verloop van tijd zal je zekerder worden en zul je het steeds leuker vinden om in open water te zwemmen.
Het kan ook goed helpen om bijvoorbeeld een zwemanalyse te doen, een zwemtraining van meerdere weken te volgen of een aantal losse lessen te nemen bij een zwemcoach.

Zwemmen – Fietsen – Hardlopen vs Triathlon

Een van de grootste tekortkomingen die coaches zien bij triatleten van alle niveaus, is dat ze denken dat ze moeten trainen als een zwemmer, een fietser en een hardloper. Ja, een triathlon is gebaseerd op deze drie sporten, maar het is de samenwerking tussen de drie sporten die de unieke sport triathlon creëert. Je traint dus niet als een zwemmer, een fietser en een hardloper, maar als triatleet. Hier kan je later meer informatie over vinden op Triathlon365.

Je bent geen “echte” triatleet als je nooit een hele afstand hebt gedaan

Een frustrerend, groeiend thema onder triatleten en niet-triatleten is de stelling dat je geen triatleet bent als je geen hele of ultra afstand hebt voltooid. Dit vinden wij onzin. Triatleet zijn is een avontuur waarin je jezelf uitdaagt en groeit. De uitdaging bij het voltooien van een hele- of ultratriathlon heeft in eerste instantie te maken met duurvermogen en de uitdaging bij kortere afstanden heeft vooral te maken met snelheid. Het mooie van deze sport is dat je een uitdaging kan kiezen die bij jou past en dat je de mogelijkheid hebt om eventueel te kunnen “groeien” naar een langere afstand. In alle gevallen ben je bezig met jezelf uitdagen en groeien en kan je jezelf dus gewoon een triatleet noemen!

Ik heb dure uitrusting nodig om mee te doen

Triathlon wordt gezien als een dure sport. Natuurlijk heb je een geschikte uitrusting nodig om te kunnen trainen voor een triathlon en mee te kunnen doen aan een wedstrijd. Maar je hoeft zeker niet voor tienduizenden euro’s aan spullen aan te schaffen (als is dat wel verleidelijk wanneer je eenmaal verknocht bent geraakt aan de triathlonsport). Recent hebben wij een artikel geschreven waaruit blijkt dat je onder de 1000 euro een volledig triathlon starterspakket kan aanschaffen, inclusief racefiets. Je kan voor dit bedrag een prachtige ervaring opdoen. Tegenwoordig zijn zelfs de instapmodellen beter dan de beste uitrusting van 10-15 jaar geleden! Dit is dus geen excuus meer om niet voor een triathlon te trainen!

Je moet op en top sporter zijn en je hele leven aan triatlon wijden om deel te nemen aan een wedstrijd

Dit is wellicht waar als je over 5 jaar een Ironman wilt winnen. De sport wordt uitgevoerd op hoog niveau en is dan zeker competitief. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. De overgrote meerderheid van mensen die een triatlon voltooien hebben een baan, gezin en andere verantwoordelijkheden in het dagelijks leven. Voor hen is triathlon een sport waarbij deelnemen belangrijker is dan winnen. We kunnen hier allemaal aan meedoen! Zoek zelf je weg binnen de sport en maak er een geweldig avontuur van!

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: