Alles over fietstrainers: info en beste keus

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In deze blog lees je alles over fietstrainers. Fietstrainers zijn vooral erg populair onder wielrenners en triatleten. Wanneer de dagen in de winter korter, kouder en natter worden trainen veel wielrenners en triatleten liever binnen om hun fietsconditie op peil te houden. De fietstrainer wordt ook gebruikt door wielrenners om op te warmen voor wedstrijden. Soms kiezen triatleten en wielrenners ervoor om een indoorfiets aan te schaffen om op te trainen in de winter. Echter heeft het trainen op een trainer vaak meer voordelen voor deze sporters.

Beste keuze

Tacx NEO 2 Smart

Eén van de weinige fietstrainers die op voorraad is. Ook nog eens verkrijgbaar met een korting van €100,-.

  • 2200 watt
  • 20% hellingspercentage
  • 1% nauwkeurig
  • Géén cassette meegeleverd

Instapmodel

ThinkRider Power

De ThinkRider Power is misschien een minder bekend merk. De specificaties en prijs zijn echter veelbelovend.

  • 1500 watt
  • 5% hellingspercentage
  • 3% nauwkeurig
  • Weerstand handmatig

Topklasse

Elite Direto

Enorm goede specificaties en een vrij lage prijs. De Elite Direto is een uitstekende fietstrainer voor fietsliefhebbers.

  • 1400 watt
  • 14% hellingspercentage
  • 2,5% nauwkeurig
  • Aansturing door software

Wat is een fietstrainer?

Bij alle fietstrainers fiets je op jouw eigen fiets die je op de trainer bevestigd. Een fietstrainer is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Je zou de fietstrainers kunnen verdelen in grofweg 4 verschillende categorieën. Zo heb je de rollenbank, wheel-on trainer, direct drive trainer en de smart bike.

Rollenbank

Ten eerste heb je de rollenbank. De rollenbank bestaat vaak uit drie verschillende rollen waar je jouw fiets op zet. Je kan meteen beginnen met fietsen zonder de fiets vast te moeten zetten op de fietstrainer. Tijdens het fietsen moet je je echter wel goed concentreren om zo goed de balans te kunnen houden. Stuur je iets te veel naar links of rechts? Dan kan je makkelijk je evenwicht verliezen. Het helpt om als beginner de rollenbank dicht bij de muur te plaatsen. De rollenbank wordt door veel fietsers gebruikt om op te warmen voor een wedstrijd of pittige training.

Wheel-on fietstrainer

De Wheel-on fietstrainers zijn iets duurder dan de rollenbank fietstrainers en iets goedkoper dan de direct drive fietstrainers. Het achterwiel van de fiets kan je op de trainer bevestigen. Je hoeft het wiel er dus niet uit te halen. Het nadeel van deze fietstrainer is dat de achterband snel slijt door het contact met de fietstrainer. Eventueel kan je een speciale trainingsband aanschaffen. Deze is steviger en slijt minder snel. Het kost wat kracht om de trainingsband erop te leggen en eraf te halen en in de lente moet je hem weer vervangen door de gewone band. Wil je interactief trainen op een wheel-on trainer? Dan kan dat soms wanneer je bepaalde accessoires aanschaft.

Direct drive fietstrainer

De Direct Drive fietstrainer is misschien wel de meest populaire soort. Bij deze fietstrainer verwijder je het achterwiel en plaats je de achtervork op de trainer. Je monteert de ketting van de fiets op de cassette. Op deze manier neemt de fietstrainer als het ware de werking van het achterwiel over. Helaas wordt de cassette niet altijd meegeleverd. Het plaatsen van de fiets op de direct drive fietstrainer is zo gebeurd. Het voordeel is dat je achterband niet slijt. Ook kan de snelheid en het vermogen goed worden gemeten. Vrijwel alle direct drive fietstrainers zijn interactieve fietstrainers. Dat wil zeggen dat deze fietstrainers gekoppeld kunnen worden aan verschillende (trainings-) applicaties zoals Zwift. Sommige trainers passen zelfs de weerstand aan wanneer je ze koppelt aan apps zoals Zwift.

Smartbike

De smart bike zou je misschien beter kunnen vergelijken met een combinatie van een fietstrainer en een fiets. Je fietst hier niet op je eigen fiets. Wel is het bij veel smart bikes mogelijk om jouw eigen zadel en pedalen te gebruiken. De smart bikes zijn vrij nieuw in de fietswereld. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar hoe de ontwikkeling van de smart bikes er de komende jaren uit gaat zien. Bekende smart bikes zijn de Wahoo KICKR Bike, de Tacx Neo Bike Smart T8000 en de Stages SB20 Smart Bike.

Fietstrainer kopen

Zoals je hierboven hebt kunnen zien zijn fietstrainers verkrijgbaar in alle soorten en maten. Er is altijd wel een geschikte fietstrainer te vinden in verschillende prijscategorieën. Zo kan je ook slagen wanneer je een kleiner budget hebt. Hieronder hebben wij een aantal fietstrainers uit verschillende prijscategorieën op een rij gezet. In deze tabel worden de live prijzen weergegeven. Dagelijks worden de nieuwste prijzen opgehaald bij de verschillende aanbieders. Je ziet in de tabel ook meteen of de fietstrainers zijn afgeprijsd. Wil je meer informatie over de fietstrainer? Dan kan je klikken op het product, de link of op de button. Ben je nog aan het onderzoeken welke fietstrainer je wilt aanschaffen? Kijk dan ook naar onze top 10 fietstrainers.

Kenmerken van een goede fietstrainer

Ben je op zoek naar een goede fietstrainer? Bekijk dan de onderstaande kenmerken zodat je die mee kan nemen bij het maken van een juiste beslissing. Er zijn fietstrainers met veel “extra’s” die voor een goede training best achterwege gelaten kunnen worden. Het is wel belangrijk om te zoeken naar een fietstrainer met een bepaalde basiskwaliteit om lekker te kunnen trainen.

Stille fietstrainer

Ten eerste is het belangrijk om op zoek te gaan naar een fietstrainer die vrij stil is in het gebruik. Zo weet je zeker dat je geen overlast veroorzaakt bij de buren of bij je huisgenoten. Met een stille fietstrainer kan je ook trainen wanneer de kinderen op bed liggen. De stilste fietstrainers zijn de direct drive fietstrainers en de smart bikes.

Prijs

Er is altijd wel een fietstrainer te vinden die valt binnen jouw budget. Of de fietstrainer dan “goed genoeg” is, dat is natuurlijk de vraag. Wij hebben zelf meerdere fietstrainers in ons bezit. Zowel wheel-on fietstrainers als direct drive fietstrainers. Vanuit onze ervaringen raden wij toch altijd aan om een direct drive fietstrainer te kopen of daarvoor te sparen. Er zitten namelijk veel voordelen aan het trainen op een direct drive fietstrainer. Vanaf ongeveer €599,- heb je al een direct drive fietstrainer.

Virtuele fietstrainers

De meeste wielrenners en triatleten zijn dol op het analyseren en bijhouden van trainingsgegevens. Het is daarom ook ideaal als je een trainer hebt die ook het vermogen en de snelheid meet. De meeste direct drive fietstrainers kan je met een ANT+ en Bluetooth verbinding koppelen aan apps zoals Tacx, ZWIFT, Bkool, Kinomap en Virtual training. Door de fietstrainer aan te sluiten op één van deze apps train je effectiever en worden de trainingen een stuk interessanter en uitdagender.

Weerstandsvermogen

Het maximale weerstandsvermogen kan verschillen per fietstrainer. Ben je van plan om ook te sprinten en flink hard te fietsen? Dan is het slim om een soort te kopen met een hoger maximaal weerstandsvermogen.

Simulatie stijgingspercentage

Er zijn veel verschillende fietstrainers die een stijgingspercentage kunnen simuleren. Ideaal voor wanneer je in de winter wilt trainen voor beklimmingen van bergen in de lente en de zomer. Hoe duurder de fietstrainer, hoe hoger het stijgingspercentage dat de fietstrainer kan simuleren.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: