In de afgelopen paar jaar is het meten van vermogen een steeds populairder onderdeel geworden van de fietstraining. Ook wielrenners kunnen niet meer zonder. Vermogensmeters voor racefietsers en triathleten zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Fabrikanten zijn met elkaar de strijd aan te gaan als het gaat om de vermogensmeter, ook wel powermeter genoemd. Dit is in het voordeel van ons, de consument! Energie of vermogensmeters zijn hierdoor een stuk goedkoper geworden dan voorheen. Toch blijft het een flinke investering. In dit artikel bekijken we de soorten vermogensmeters. We starten met een uitleg over de meter zelf.
Bekijk de beste powermeters van 2019
Wat is een vermogensmeter (power meter)?
Wanneer je op een fiets fietst, werk je om de krachten van luchtweerstand, zwaartekracht en rolweerstand te overwinnen. Kracht is de snelheid waarmee je werkt, dus hoe meer kracht je uit kunt zetten, des te sneller je gaat. Het probleem is dat veel dingen van invloed zijn op hoe snel je bent. Het is dus moeilijk om je voortgang te controleren. Zelfs als je jezelf elke keer test op dezelfde route, kunnen variabelen, zoals het weer, een groot verschil maken.
Dit is minder een probleem in andere sporten. Zwemmers kunnen bijvoorbeeld getimede rondes van het zwembad gebruiken om hun conditie te meten, omdat de weerstand van het water min of meer vanzelfsprekend is. Hardlopers kunnen op dezelfde manier hun trainingsvoortgang beoordelen door het tempo op een baan te meten.
Door je vermogen te meten, kun je je conditie direct meten. Een vermogensmeter is een apparaat dat precies dat doet. Een compleet vermogensmetersysteem bestaat uit twee delen: het meetapparaat zelf en een op het stuur gemonteerde “hoofdeenheid”, die je huidige vermogen weergeeft en ritgegevens opslaat voor latere analyse. Fabrikanten van powermeters maken hoofdunits. Je kan deze bijvoorbeeld verbinden met een smartphone, triathlonhorloge, smartwatch of ander systeem met ANT+ of Bluetooth mogelijkheden.
Overzicht van verschillende powermeters/vermogensmeters
Waarom een vermogensmeter gebruiken?
Volgens topcoaches is een vermogensmeter het meest effectieve hulpmiddel dat je kan krijgen om sneller op de fiets te fietsen. Een vermogensmeter meet hoe hard je werkt, waardoor je heel precies kan trainen en je voortgang kan trainen.
Voordat energiemeters populair werden, vertrouwden fietsers op hartslag als meting voor trainingsinspanning. Hartslag kan echter worden beïnvloed door meer dan alleen hoe hard je werkt, en het doel van een training is niet alleen om je hart te ontwikkelen. Het is daarom efficiënter om vermogen te meten.
Het kan je ook tijd besparen. Ook al werk je zo hard mogelijk tijdens een trainingssessie, kan het nog even duren om een streefhartslag te bereiken. Met een vermogensmeter kun je meteen zien dat je de doelkracht van een sessie pakt. Als je een tijdlang vastzit, kun je met een powermeter het maximale halen uit je beperkte trainingsuren.
Soorten vermogensmeters
Powermeters gebruiken kleine elektronische apparaten, die spanningsmeters worden genoemd. Deze meten de kracht die je uitoefent op een deel van de transmissie van de fiets. Uit deze onbewerkte metingen berekent de ondersteunende elektronica uw vermogen. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar de hoofd-unit, zoals een Garmin ANT+ of apparaat met Bluetooth-verbinding. Powermeters of vermogensmeters voor op de racefiets. Er zijn verschillende soorten vermogensmeters. Hieronder lees je over de meest gangbare types.
Crankmeter
Powermeters die op de crank worden geïnstalleerd zijn de oudste systemen. Deze powermeters zijn zeer nauwkeurig, ook al heb je alleen een meetsysteem op de krukas. De vermogensmeters zijn zeer geavanceerd dat het de andere kant ook goed kan meten. Sommige mensen beweren dat het meten van één kant onjuiste gegevens op kan leveren, maar dit blijkt uit diverse testen niet zo te zijn. Sommige aanbieders, zoals Pioneer, bieden ook linksdraaiende vermogensmeters aan.
Trapas
Een vermogensmeter aan de trapas wordt niet veel gebruikt. Dit systeem werd ontwikkeld door het bedrijf Ergomo. Het gebruikte bedrading om gegevens naar de hoofd-unit te verplaatsen.
Pedalen
Een van de populairste manieren van het integreren van vermogensmeters in de racefiets is via de pedalen. LOOK en Garmin zijn de twee bekendste bedrijven van krachtmeetpedalen. Met dit ontwerp kan de meter eenvoudig tussen fietsen worden verwisseld. Deze pedalen bieden de mogelijkheid om de kracht van elk been onafhankelijk te meten. Sommigen meters kunnen ook de pedaalslag analyseren.
Achternaaf
Het merk Powertap maakt vermogensmeters voor in de achternaaf. Voordeel is dat deze flexibeler zijn in te zetten, maar ze zijn wel minder nauwkeurig dan bijvoorbeeld een powermeter in pedaal of crankmeter.
Hoofdafbeelding van https://www.flickr.com/photos/glorycycles/ onder het Creative Commons Licence https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/