Beter hardlopen na het fietsen: 5 tips

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De T2 wissel (overgang fietsen naar hardlopen) is voor veel triatleten pittig. Je hebt immers al gezwommen en gefietst. Tijdverlies tijdens de wissel en bij het hardlopen is dan ook geen vreemd iets. Gelukkig hoef je geen professionele hardloper te zijn om het meeste uit deze overgang te halen. Hier zijn enkele tips om fitter en efficiënter te worden op dit onderdeel.

Verbeter je beweging

Hardlopen op de loopband helpt bij het opbouwen van de gewoonte om een hoog ritme aan te houden, zelfs als de vermoeidheid toeneemt. Dit is essentieel voor goed rennen in langere wedstrijden. Mobiliteit is ook belangrijk. Systematisch rollen, strekken en uitvoeren van mobiliteitsoefeningen, die op een goede manier worden uitgevoerd, zijn zeer effectief. Het lukt met hulp van de loopband en de juiste oefeningen vaak snel om de meeste mobiliteitsproblemen op te lossen.

Ren regelmatig op vermoeide benen

Plan uitdagende hardlooptrainingen na uitdagende fietstrainingen en beschouw deze combinatie als een onmisbaar onderdeel van je trainingsprogramma. Wij adviseren dat ervaren triathleten een paar uur of een dag na een zware zwem- of fietstraining gaan hardlopen. Het zal helpen om de gewenste bewegingspatronen te automatiseren en de algemene snelheden te verbeteren.

Ren veel

In de voorbereidende fase van een wedstrijd moet je veel hardlopen. Let er wel op dat je het aantal kilometer in de voorbereidende fase langzaam opbouwt. Op deze manier kun je blessures voorkomen. Veel mensen beginnen in de eerste fase te enthousiast en zijn daarna een tijdje uit de running, omdat ze het te snel en te hard hebben aangepakt.

Alles wat je wilt weten over hardlopen

★★★★★
20,99
16,35
Bol.com
Prijs gecheckt op 19 juni 2024 06:49

Fris van de fiets

Als je grote verschillen waarneemt tussen je resultaten als je normaal hardloopt en als je in een triathlon loopt, zoek dan naar vooruitgang in het water en op de fiets. Het tekort dat je in een triathlonrace voelt, heeft waarschijnlijk te maken met de energie die je aan de andere twee sporten hebt uitgegeven. Het is waar dat een uitstekende loopvorm nutteloos zal zijn als je de T2 wissel halfdood, uitgedroogd en met een aanzienlijk energietekort verlaat. Honderden onderzoeken zijn gewijd aan de relatie tussen de fiets en de run. Het is belangrijk om methodisch te trainen voor beiden.

Val af

Je hoeft er zeker niet uit te zien als een professionele hardloper of atleet, maar een beetje afvallen kan vaak geen kwaad. Dit geldt voor alle onderdelen. Bij het hardlopen moet je bijvoorbeeld elke kilo, elke stap meesleuren. Een goed dieet voor een triathlon en de juiste voeding helpt je al snel om een betere triathleet te worden.

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

2 gedachten over “Beter hardlopen na het fietsen: 5 tips”

  1. Ik zou niet teveel nadruk leggen op het afvallen, met name in de triatlonsport en de atletiek hebben veel sporters te kampen met RED-S ( relative energy deficit in sports.) omdat men teveel op de weegschaal let. Zorg voor een goed trainingsprogramma en voldoende gezonde voeding dan volgt het bijbehorende gewicht vanzelf. Dus lekker snel die koolhydraten aanvullen na een lange training en niet uitstellen om gewichtsverlies te bereiken, en je eiwit-inname spreiden over de dag.

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: