Home » Blackout Track: Het experiment van de mentale 10 km

Blackout Track: Het experiment van de mentale 10 km

Tijdens sportieve activiteiten speelt niet alleen de lichamelijke kant een grote rol. De invloed van de mentale kant tijdens trainingen en wedstrijden is minstens even belangrijk! Het is dus eigenlijk best vreemd dat er bij trainingen vaak veel weinig aandacht aan wordt besteed. Dat is precies wat het Asics onderzoeksteam ook dacht. Zij zijn met onderzoeken en experimenten aan de slag gegaan om te kijken wat de invloed is van jouw gedachten op jouw prestaties. Tijdens deze experimenten maken ze gebruik van een Blackout Track.

De Blackout Track

De Blackout Track is de naam van een 150 m lange baan waar atleten hun “mind” kunnen trainen. De baan is volkomen gehuld in duisternis en de lopers worden alleen gevolgd door een schijnwerper. Daarnaast ontbreekt ook alle andere afleiding. Zo min mogelijk prikkels, dus geen geluid, geen publiek en geen technische ondersteuning zoals smartphones en smartwatches. Hierdoor kunnen lopers zich volledig concentreren op het hardlopen. Het is een wetenschappelijk experiment dat aantoont hoe belangrijk mentale kracht is tijdens trainingen. De atleten lopen er voor het experiment 66 ronden op, oftewel 10 km.

Bekende atleten op de Blackout Track

Voordat het officiële experiment van slag ging, hebben verschillende bekende atleten de baan uitgeprobeerd. Danny Bent, een bekende ultraloper, zei dat het aanvoelde alsof hij een marathon liep. Hij werd er weer aan herinnerd dat je zo min mogelijk moet luisteren naar de stemmen in je hoofd die je tegenhouden. Topatlete Deena Kastor liep de snelste tijd op de Blackout Track. Zij werd eraan herinnerd hoe fijn hardlopen is door de endorfine die vrijkomt en de stille plek waarin je je bevindt. Mentale restricties heeft iedereen, maar iedereen heeft de kracht om de weg naar succes te denken.

Het experiment tijdens global running day

Tijdens global running day 2018, ging het experiment echt van start. Een groep van 10 lopers legde eerst 5 km af met alle prikkels van publiek, muziek en technische ondersteuning. Daarna legden ze 5 km af op de Blackout Track, zonder enige afleiding dus. Dit onderzoek heeft veel raakvlakken met mindful hardlopen. Hieronder zie je boeken waarin dit onderwerp wordt besproken.

De bevindingen van het onderzoek

Tijdens het wetenschappelijke experiment ontdekten de wetenschappers dat de prestaties, zelfs bij ervaren atleten, afnamen op de Blackout Track. Het gemiddelde tijdsverschil op de Blackout Track en de gewone track was maar liefst 4,5%! Alle prikkels hadden dus een positief effect op de tijden van de lopers.

Waarom is het zo belangrijk om je “mind” te trainen?

Als je harder loopt met alle prikkels om je heen, waarom zou je dan met minder prikkels moeten trainen? Het onderzoek heeft zeker uitgewezen hoe belangrijk de mentale kant van hardlopen is. Wanneer je traint zonder prikkels kom je eerder op een moment waarop stemmen je tegenhouden, op deze momenten kan je juist doorgaan en leer je niet te luisteren naar deze mentale restricties en beter te luisteren naar je lichaam. Tijdens wedstrijden ben je dan mentaal sterker en kan je jouw lichaam tot het uiterste pushen. Mindful hardlopen kan jou helpen om je mind te trainen.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *