Fietsen van het merk Canyon worden beschouwd als zeer goede aankopen van hoge kwaliteit. Dit soort fietsen hebben vaak een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding. Het merk maakt gebruik van hoogwaardige componenten. Het is een van de meest vooraanstaande bedrijven op dit gebied. Kenmerkend is dat de frames vaak licht, robuust en stijf zijn. Zij produceren ook triathlonfietsen. In dit artikel leggen we een aantal termen omtrent deze fietsen uit en bekijken we de geschiedenis van het bedrijf zelf.
Wat is Canyon en wie zitten er achter?
Zoals veel bekende merken begon Canyon Bikes met een andere naam en een heel ander soort bedrijf. In 1985 richtten de gebroeders Roman en Franc Arnold het bedrijf ‘Radsport Arnold’ op. Dit bedrijf leverde Italiaanse fietsonderdelen aan racers in hun thuisland Duitsland. In 2001 werd het bedrijf een fietsfabrikant en kreeg het de naam Canyon Bicycles. Vanaf dat moment werden frame-ontwerpers en ingenieurs aangetrokken en begon het bedrijf, dat zich gevestigd had in Koblenz, Duitsland, te groeien.
Directe verkoopmethode
Canyon hanteert een directe verkoopmethode. Ze verkopen de fietsen online en leveren ze direct aan de klanten. Je hoort daarom ook vaak dat Canyon hierdoor goedkoper hun fietsen kan leveren dan concurrenten. Dit komt omdat je direct van het bedrijf koopt. Nadeel is vaak wel dat je een nieuwe Canyon-fiets niet echt kan uitproberen voordat je deze koopt. Tenzij je een demo-dag bijwoont. Op het moment is Canyon nog steeds gevestigd in Koblenz. Ze hebben ook een groot kantoor in het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in Chessington.
Een nieuwe fabriek
Tegen het einde van 2015 verhuisde de fabriek naar een nieuwe, grotere en betere “state-of-the-art” fabriek. Het verhuizen ging echter ook gepaard met veel vertragingen en onjuiste leveringen naar de klant. De CEO Roman Arnold (zijn broer is niet langer actief binnen het bedrijf) heeft zich toen publiekelijk verontschuldigd. Sindsdien lijkt bezorgingsproces weer het oude.
Canyonfietsen zijn ontworpen door ingenieurs met behulp van computers en de laatste technieken. Ze sponsoren ook UCI-profteams Movistar, Katusha en Canyon / SRAM, waardoor ze feedback krijgen van professionals.
Canyon WMN-fietsen
In 2017 introduceerde enkele gloednieuwe damesfietsen, gebouwd aan de hand van gegevens van duizenden vrouwelijke klanten. Het onderzoek is ook toegepast op de Canyon Ultimate en Canyon Endurace. Deze modellen hebben dan een vrouwelijke specifieke geometrie. Alle andere modellen, zoals de Aeroad en tijdritmodellen, zijn verkrijgbaar met identieke frames voor de unisex-versie, maar met vrouwelijke specifieke componenten, zoals een smal stuur en vrouwenzadels.
Speedmax triathlonfiets
Het merk Canyon heeft ook verschillende triathlonfietsen in het assortiment. Deze lijn wordt ook wel Speedmax genoemd. De Speedmax kan je kopen in verschillende prijscategorieën . De fietsen kunnen bijvoorbeeld een verschillende groepset hebben of andere wielen. In de webwinkel vind je ook een outlet met triathlonfietsen. Hier zitten ook Speedmax modellen tussen waar verschillende profs op gereden hebben. Het leuke is dat je precies kan zien wie er op de fiets gereden heeft.
Canyon jargon
Wie op zoek gaat naar een nieuwe Canyon fiets, wordt al snel geconfronteerd met diverse afkortingen en jargon. Fietsen dragen een modelfamilienaam, zoals Ultimate of Endurace, een framekwaliteit (AL / CF SL / CF SLX) en vervolgens een cijfer, zoals 7.0, 8.0 en 9.0, dat het niveau van de componenten aangeeft.
De afkortingen uitgelegd
- AL: Aluminuum
- CF: Carbon Fiber (Koolstofvezel)
- CF SL: Carbon Fiber Super Light
- SLX CF : Super Light Extreme Carbon Fibre
- WMN: Vrouwelijk frame / unisex-frame met vrouwencomponenten