Om steeds sneller te worden in wedstrijden is herstel minstens even belangrijk als training. Er zijn ook manieren waarop je jouw lichaam een beetje kan helpen om nóg sneller te herstellen. De laatste jaren wordt er door veel mensen gebruik gemaakt van cryotherapie onder andere voor herstel van het lichaam. Deze vorm van cryotherapie wordt ook wel (WBC) whole body cryotherapy genoemd. In deze blog kijk ik naar de voordelen van cryotherapie, de werking en waar je terecht kunt voor cryotherapie.
Wat is (WBC) whole body cryotherapy?
Tijdens WBC wordt het lichaam enkele minuten in een droge omgeving blootgesteld aan temperaturen onder de -100 graden Celsius. De behandeling vindt plaats in een zogenaamde cryokamer, ook wel een whole body cabine genoemd. Deze cabine kan verschillen in grootte. In Nederland heb je een bedrijf genaamd freezlab waar je terecht kunt voor cryotherapie, daar kan je met meerdere mensen in één cabine. Wel fijn als je (een beetje) last hebt van claustrofobie.1
Hoe werkt het?
Het doel van cryotherapie is om je lichaam bepaalde prikkels te geven waardoor er vanzelf bepaalde lichaamseigen processen starten. Deze prikkel wordt gegeven door de kou. Door de intense kou gaan er verschillende alarmbellen af en gaat je lichaam in een soort overlevingsstand. Doordat het zo koud is, stuurt het lichaam bloed naar de vitale organen om die zo lang mogelijk warm te houden om te kunnen “overleven”. Ook stijgt de temperatuur van het bloed.
Er zijn meer opties natuurlijk 😉
Onderzoek wijst ook op positieve kanten van cryotherapie
Koudebehandeling (cryotherapie) kan helpen bij het herstellen van blessures en spierpijn na het sporten. Meestal wordt ijs gebruikt voor blessures en koud water of een hele koude kamer (whole body cryotherapy) voor spierherstel. Kou helpt vooral tegen de pijn.
Onderzoek bij dieren laat zien dat koudebehandeling ook ontsteking en weefselschade kan verminderen, maar dat bewijs is er bij mensen nog niet. Dit komt waarschijnlijk doordat we kou meestal niet lang genoeg toepassen.
Nieuw is dat wetenschappers speciale koelpakken (PCM) hebben ontwikkeld die kou 3 tot 6 uur kunnen vasthouden. Deze lijken wel te helpen bij herstel na het sporten, zonder dat het spieropbouw tegenwerkt.
Conclusie: Koude is dus vooral handig als je snel moet herstellen tussen trainingen door, en niet zozeer na een normale training. Hoe langer je spieren koud kunt houden na een blessure of zware training, hoe beter het herstel. Probeer kou dus zo snel mogelijk toe te passen.2
Lichaamseigen processen die starten bij cryotherapie
Door die temperatuurstijging kunnen virussen en bacteriën niet overleven. Verder maakt het lichaam door de kou natuurlijke pijnstillers aan en andere stoffen die het lichaam sterker maken. Er komen ook hormonen, belangrijke nutriënten en enzymen in de bloedbaan om herstel te bevorderen. Verder zijn de cryocabines vaak zuurstofrijk. Het zuurstof komt samen met de nutriënten in het bloed en helpt beschadigd weefsel te herstellen.
Wat zijn de voordelen van whole body cryotherapy?
Er zitten vele voordelen aan de whole body cryotherapy. De therapie is niet alleen goed voor het herstel van beschadigde weefsels (zoals spieren), het heeft nog vele andere voordelen.
- Afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd
- Productie van collageen neemt toe
- Stofwisseling krijgt een boost
- Virussen in het bloed worden effectief bestreden
- Sneller herstel beschadigde weefsels
- Vermindering spierpijn
- Sneller herstel van blessures
- Minder ontstekingen in het lichaam
Cryotherapie werkt niet?
Er verschijnen niet alleen maar positieve berichten over whole body cryotherapy. Zo schijnen de onderzoeken naar de positieve werking van cryotherapie niet altijd even betrouwbaar te zijn. Het bewijs is niet altijd even sterk. Wanneer je een goede intake krijgt en dan cryotherapie ondergaat, kan het in ieder geval niet veel kwaad. Dus, baadt het niet dan schaadt het niet. Veel mensen zweren erbij dus het is gewoon een kwestie van uitproberen of het wat voor jou is. Wat ook veel wordt gebruikt voor stijve en vermoeide spieren is een massage gun.
Waar vind je het in Nederland
Het meest bekende bedrijf waar je terecht kunt voor whole body cryotherapy in Nederland is Freezlab. Voordat je in de cabine gaat wordt er eerst een intake gedaan en wordt je bloeddruk gemeten. Wanneer je in de cabine bent, is er altijd iemand die meekijkt en in de gaten houdt of het nog goed gaat. Ook bij N-Ice kan je terecht voor whole body cryotherapie. Op verschillende plekken in Nederland kan je ook in een cryosauna cryotherapie ondergaan. In een cryosauna sta je in een kleinere cabine en blijft je hoofd buiten de cabine. Deze methode schijnt wel minder effectief te zijn.
Veelgestelde vragen en antwoorden over cryotherapie
Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over cryotherapie.
Is cryotherapie veilig?
In de meeste gevallen is cryotherapie veilig, maar het is belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten of ademhalingsproblemen, zouden eerst met hun arts moeten overleggen. De procedure wordt het beste uitgevoerd door getrainde professionals in een gecontroleerde omgeving om risico’s te minimaliseren.
Doet het pijn?
Cryotherapie kan in het begin een beetje ongemakkelijk aanvoelen vanwege de lage temperaturen, maar het is over het algemeen niet pijnlijk. Veel mensen beschrijven het gevoel als tintelend of verfrissend. Na afloop van de behandeling voelen de meeste mensen zich energieker en meer ontspannen.
Hoe lang duurt een sessie?
Een typische cryotherapiesessie duurt slechts een paar minuten, meestal tussen de twee en vijf minuten. Dit is voldoende tijd om de voordelen van de behandeling te ervaren zonder je lichaam aan onnodige risico’s bloot te stellen. Het wordt aangeraden om je aan de aanbevolen tijdsduur te houden en advies te vragen aan de professionals die de behandeling uitvoeren.
Bronnen gebruikt