Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Dagboek van de beginnende racefietser: Deel 8

Desierto de las palmas

Allereerst wil ik alle mensen die via deze blogs mij zijn gaan volgen op Strava heel erg bedanken. De kudo’s op mijn ritten werken zeer motiverend! Wil je mij ook volgen, dan kan dat via deze link. Ik volg je natuurlijk terug!

Op 25 februari 2019 plaatste ik de laatste blog met daarin een samenvatting van 7 ritten. In de tussentijd heb ik helaas niet zoveel gefietst als ik zou willen. Wel heb ik sinds eind januari 2019 meer dan 650km gefietst, een gegeven waar ik toch erg trots op ben. Voor de doorgewinterde fietser is dit wellicht niet veel, maar voor mij – als beginnende racefietser – is dit wel een mijlpaal.

Alle ritten op een rij

Maart was geen goede fietsmaand voor mij. Ik kan wel een hoop dingen opschrijven waarom ik zo weinig heb gefietst, maar dat is onzin. Er is altijd wel tijd om even te fietsen. “Als is het maar 20 kilometer”, zou mijn schoonvader zeggen. Wel heb ik een aantal leuke ritten gemaakt. Over ongeveer drie weken gaan we weer van Spanje naar Nederland voor de zomer. Ik denk dat ik de bergen wel ga missen hier. De prachtige route die over het berggebied Desierto de las Palmas loopt gaat ik het meeste missen.

Desierto en via de kust weer terug

Dessierto en weer terug

Veel mensen die ik spreek hebben een standaardrondje. Dit is een rondje dat zij het vaakst fietsen of wat ze fietsen als ze geen zin hebben om een nieuwe route te zoeken. Het rondje Desierto en via de kust weer terug is zo’n rondje voor mij. Deze heb ik ook sinds januari het vaakst gefietst. Deze rit ging eigenlijk heel goed. De 420 hoogtemeters van de berg blijven pittig, maar geven wel veel voldoening. Erg leuk dat het een echte fietsberg is. Andere wielrenners, maar ook wandelaars en veel automobilisten, groeten elkaar en moedigen elkaar zelfs aan.

Bergje

Bergje

Naast onze overwinterplek ligt het dorpje Orpesa, ook wel Oropesa del Mar genoemd. Hier heb je een aantal heuveltjes en steile gedeelten. Erg leuk om hier met de racefiets te rijden. Deze route is ook voor de vaste lezer niet onbekend. Het is een stuk van niet meer dan 2,5km met iets meer dan 230 hoogtemeters. Ik heb het hier vaak lastiger dan op de langere beklimming in Desierto. Ook deze keer was het zwaar, maar het blijft genieten om in dit gebied te fietsen.

Middagzwemsessie

Zwemmen

Op de camping waar wij in de winter verblijven hebben ze een mooi buitenzwembad. Helaas staat deze vrijwel de hele winter leeg. Sinds kort hebben ze het weer gevuld met ijskoud water en kunnen we weer zwemmen. Mijn vriendin heeft mij in deze activiteit getagd met haar Garmin 735XT horloge. Doordat ze hem op open water zwemactiviteit had gezet en hem vergeten was uit te zetten, is het een zeer creatieve route geworden. 😉 Zelf heb ik geen sporthorloge, multisporthorloge of triathlonhorloge. Misschien dat ik hier in de toekomst maar eens over na moet gaan denken. Tijdens de zwemsessie meerdere baantjes gezwommen, maar om het een noemenswaardige activiteit te noemen gaat wel wat ver. Het was vooral lekker om weer even te zwemmen.

Torrenostra en terug

Torrenostra kaart

De langste rit van deze maand was iets meer dan 50km en leidde ons van onze camping naar het kustplaatsje Torrenostra en weer terug. Op woensdag 20 maart besloten we om een nieuwe route uit te proberen. Deze route werd ons aangeraden door andere campinggasten, die nu helaas alweer richting Amsterdam zijn vertrokken. Een hele leuke vlakke route, waar wij zelf op het einde nog een bergje aan hebben toegevoegd. De route bracht ons langs de kust en langs kilometerslange velden met mandarijnenbomen. Écht een hele mooie route. Helaas gaat er geen andere weg terug en moet je via dezelfde weg weer terug. Dit is geen straf, maar ik hou persoonlijk meer van routes in een rondje. Na deze 50km vlak voelden mijn benen nog best prima. Al was het kleine bergje (de kartbaanklim zoals wij hem noemen) op het eind wel pittig. Binnenkort staat er een langere rit van 75km+ op het programma. Ik ben erg benieuwd hoe dat gaat zijn!

Torrenostra

Dessierto / standaardrondje

Desierto

Drie dagen geleden weer het standaardrondje Desierto en weer terug gefietst. In totaal drie minuten sneller – over de gehele route bekeken – gefietst dan eerder deze maand. Dat kwam omdat we het laatste stuk langs de kust met een tempo van 30km/u+ hebben gefietst. Het beklimmen van de berg ging juist slechter dan eerder in de maand. Toch blijft het telkens weer een overwinning voor me als ik dit rondje heb gefietst.

Afdalen met een zak aardappelen

Aardappelen

Ik heb regelmatig contact met mijn schoonvader over het fietsen. Hij is zelf de meest fanatieke sporter / fietser die ik ken. Ik stuurde na een rit een foto met daarin een afbeelding van Strava. Tijdens een afdaling had ik 59,8 km/u gereden. Net geen 60km! Mijn schoonvader gaf als tip om met een zak aardappelen af te dalen. Dan ga je harder! Dat heb ik meteen toegepast. Tijdens een volgende rit daalde ik af met 64,1km/u.*

Aardappel

*Overigens moet ik zeggen dat ik tijdens het afdalen totaal niet op snelheid let, geen segmenten in de gaten houd of erg veel aan het bijtrappen ben. Mijn focus ligt op veilig naar beneden komen. Ik vind zelf de Strava segmenten in een afdaling juist erg gevaarlijk.

Conditie en doelen

Mijn conditie was – voordat ik een racefiets kocht – echt enorm slecht. Deze is in korte tijd flink verbeterd. Dit merk ik erg goed tijdens het fietsen, maar ook in het dagelijks leven ben ik een stuk minder snel buiten adem en heb ik meer energie, omdat ik meer beweeg. Mijn B’TWIN racefiets is echt de beste aankoop geweest sinds tijden of zelfs ooit. Ik ben nog steeds enthousiast. Doelen voor de komende twee maanden zijn:

  • Met iets meer regelmaat fietsen
  • Een rit van meer dan 75km fietsen
  • Bikefit in Nederland doen
  • Vaker een update plaatsen in dit dagboek
Ook interessant
Hartslag
Hartslag, hartslagzones en training op hartslag. Alles wat je moet weten!