Home » Dagboek van de startende racefietser: Deel 1

Dagboek van de startende racefietser: Deel 1

Jarenlang ben ik op zoek naar een geschikte sport. Ik heb van alles uitgeprobeerd; van hardlopen en zwemmen tot squash en tennis. Ik vond de meeste sporten wel leuk, maar niet zo leuk dat ik dit door heb gezet. Mijn schoonvader is zelf een fervent wielrenner en praat met passie over deze sport en over zijn fietsen. Als je hem een tijd niet hebt gezien, krijg je bij binnenkomst niet eerst een hand, maar zijn nieuwe carbon-frame in je handen. “Licht hè!”, vertelt hij je dan vragend. Ik mocht een aantal keer zijn racefiets lenen om uit te proberen, nadat ik eerder zijn toerfiets heb geleend voor een fietsvakantie door België.

Mijn eerste ervaring met de racefiets

Een aantal dagen geleden heb ik besloten om mezelf voor mijn verjaardag een racefiets cadeau te doen. Ik heb verder – op een fietsvakantie 5 jaar geleden en wat korte stukjes naar de supermarkt en de kroeg – geen ervaring met racefietsen of langere stukken fietsen. Ik heb een sprong in het diepe gewaagd, nadat ik mij wel goed verdiept heb in de wielersport. De eerste testen met de racefiets van mijn schoonvader bevielen goed. Er ging een wereld voor me open met zoveel versnellingen op een fiets. De houding was nog wel even wennen. Ik had heel enthousiast via de Decathlon nieuwe fietsschoenen besteld met SPD-plaatjes. Mijn schoonvader gebruikt echter Look Keo pedalen, dus hier had ik niets aan. Ik moest maar met mijn normale schoenen op de fiets stappen.

banner

De eerste keer ben ik vanaf mijn woonplaats Alphen aan den Rijn naar Zwammerdam en terug gefietst. Mijn vriendin, die traint voor een triathlon, deed vrolijk mee op haar eigen fiets. Dit rondje is ongeveer 20km lang. Het fietsen beviel goed, al was het schakelen en de vreemde houding toch nog wel even wennen. De keer erna heb ik een soortgelijk rondje gefietst. Ik was verkocht, maar baalde er van dat ik op dat moment geen eigen fiets kon betalen.

Fietsvakantie

Fietsvakantie van Maastricht naar de Belgische kust en weer terug naar Alphen aan den Rijn.

Wie ben ik?

Ik ben Edwin en ben gisteren 31 jaar geworden. Samen met mijn vriendin en onze hond Eddie, wonen wij in de zomer in Nederland en in de winter in Spanje. Wij wonen in een Fiat Ducato-bus, omgebouwd tot camper. Wij werken allebei online en beheren meerdere websites en doen veel SEO-werk voor klanten in het buitenland, met name China. Mijn vriendin traint op het moment voor de halve triathlon in Almere en probeert al jaren om mij wat meer te laten bewegen. Het is nooit echt mijn hobby geweest. Ik heb verder geen overgewicht, maar er mogen zeker wel een paar kilo af! Ik ben 1,91m lang en weeg op het moment 87 kilo. Volgens een simpele internettest is mijn BMI 24,4, Gezond Gewicht. Toch is dit wel in het hoge segment van gezond. Hier wil ik tijdens het racen op de fiets aan gaan werken.

Gezond BMI

Mijn eerste fiets

Omdat ik verder geen spullen in huis heb voor het racefietsen, heb ik ook direct alle accessoires gehaald. Overmorgen alleen nog een Multi tool en geschikte binnenbanden halen, om zo mijn ‘onderweg-gereedschapssetje’ compleet te maken. Een band plakken kan ik al wel. Tijdens mijn zoektocht naar een eerste fiets heb ik veel bronnen geraadpleegd en testen bekeken. Aangezien ik op het moment in Spanje verblijf in een klein dorpje genaamd Benicassim, bleek de Decathlon in Castellón de beste optie. Zo heb ik ook kennisgemaakt met het merk B’TWIN. Uiteindelijk is – in overleg met mijn vriendin en mijn schoonvader – mijn oog gevallen op een fiets van B’TWIN. Ik twijfelde tussen twee fietsen:

Uiteindelijk heb ik gekozen voor de 920AF. Deze is tijdens de “FIN DE TEMPORADE”-sale 200 euro goedkoper dan de adviesprijs. Dit heb ik eigenlijk gedaan op basis van de review van Cycling Weekly, waarin de 920AF een 9(!!!) krijgt. Je kan de review hier bekijken.  Ook de mening van mijn schoonvader telde driedubbel mee. Hij was vooral weg van de Shimano Ultegra R8000 groepset. “Om deze los te kopen ben je al meer dan 600 euro kwijt!”. Nadat ik ook nog eens diverse filmpjes op YouTube heb gekeken over deze fiets, besloot ik dat de 920AF mijn nieuwe racefiets moet worden.

Aangezien deze fiets niet beschikbaar was in mijn lokale Decathlon, heb ik deze online besteld. Op het moment van schrijven is deze onderweg naar de Decathlon-winkel in Castellón. De verwachtte leveringsdatum is 17 januari. Op de onderstaande afbeelding zie je dat alleen de laatste stap nog ontbreekt: De aankomst in de winkel. Spannend!

Mijn eerste racefiets

Triathlon365

Triathlon365 is een triathlonwebsite met daarop alles wat met triathlon te maken heeft. Daar vallen ook beginnende racefietsers onder die nog nooit langer dan 20 kilometer op een racefiets hebben gezeten. Ik ga wekelijks mijn bevindingen delen op deze website. Aanstaande donderdag komt de fiets binnen en ik kan werkelijk niet wachten om er een stukje mee te gaan rijden. Een vlak stukje, want de grote bergen achter onze camping sla ik de eerste keren nog mooi even over..

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *