Dagboek van een beginnende racefietser: Deel 2

Edwin en zijn fiets

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

17 januari 2019 is mijn racefiets aangekomen bij de Decathlon in Castellón. Een dag voor de verwachte leveringsdatum kreeg ik in de avond al een bericht dat de fiets klaarstond. Donderdag in de ochtend zijn we deze direct op gaan halen. De mevrouw achter de balie had er iets minder zin in dan ik, maar dat mocht de pret niet drukken. De fiets kwam, tegen mijn verwachting in, al gemonteerd aan. Ik kon er zo mee naar buiten rijden! Het stuur, de pedalen en het zadel waren al gemonteerd. Ik had verwacht dat ik dit zelf nog moest doen. Uit enthousiasme direct een rondje op de parkeerplaats van de Decathlon gereden. Hij moest duidelijk nog even op mijn maat gezet worden. Dit heb ik op de camping meteen gedaan. Na een aantal pogingen is dit – voor nu – gelukt.

Bijstellen

Ik heb, voordat de racefiets had, naar bijna alle racefiets-YouTube-filmpjes die ik maar kon vinden gekeken. Een aantal gingen over de juiste houding. Tijdens het stellen van het stuur en zadel heb ik hier rekening mee gehouden. Toch heb ik dit grotendeels op gevoel gedaan. Bijstellen kan ik ook onderweg! Mijn vriendin heeft wel geholpen met de juiste hoogte en houding bepalen. Fijn dat zij wel sportief is en hier ervaring mee heeft. Ook heb ik mijn schoonvader nog geprobeerd te videobellen, maar hij was helaas aan het werk, dus ik kon even niet van zijn expertise profiteren.

Normale pedalen / klikpedalen

Een aantal maanden geleden had ik al Shimano schoenen met SPD-plaatjes gekocht, omdat ik wilde fietsen op de racefiets van mijn schoonvader. Hij bleek echter gebruik te maken van LOOK pedalen. Gelukkig heb ik de schoenen wel meegenomen naar Spanje. Mijn fiets was al gemonteerd met normale pedalen. Probleem is alleen dat ik deze met geen mogelijkheid eraf krijg. Na een snel rondje op Google, schijnt dit geen onbekend probleem te zijn in de wielrenwereld. Ik heb het geprobeerd met een kleine inbussleutel en een langere inbussleutel (om het hefboomeffect te vergroten). Nadat ook mijn vriendin het meerdere malen had geprobeerd, hebben we het opgegeven.

Binnenkort eens naar de lokale fietsenmaker in Benicassim! Deze was helaas gesloten wegens wéér een feestdag. Regio Valencia heeft in ieder geval voldoende vrije dagen in het jaar. Dagen zoals: de onbevlekte ontvangenis van Maria, hemelvaart van de Maagd en viering van de heilige San Jose worden uitgebreid gevierd. In het dorp Benicassim, waar wij nu verblijven, wordt de feestdag San Antoni zelfs uitgesmeerd tot een feestweek. Mensen nemen hun huisdier mee naar de kerk om te laten zegenen. De fietsenmaker zal wel erg veel huisdieren hebben, want hij is in deze periode vaker dicht dan open. De eerste rit van deze beginnende racefietser moest dus maar met normale pedalen, maar wel met mijn fietsschoenen aan!

De eerste rit: Benicassim – Oropesa – 21,7km

Stiekem vond ik het niet heel erg om de eerste keer te fietsen op normale pedalen. Zo kon ik mij goed focussen op houding, schakelen, sturen, remmen en ook genieten. Het moment dat ik voor het eerst mijn volledige outfit aanhad was voor mij al een feestje waard. Ik voelde me plots een sportief persoon, maar zoals mijn schoonvader al een paar keer zei: “(…) nu nog racen!” en “en gaaaannnnn”. Hij heeft gelijk. Mijn focus lag zo op het uitzoeken van een goede fiets, helm, schoenen, pedalen en andere benodigdheden, dat ik soms uit enthousiasme voor de gear vergat dat het uiteindelijk om fietsen ging.

en gaaaaannnnn

Wie mij zag staan in mijn complete outfit, zou bijna denken dat ik gesponsord wordt door B’TWIN. Dit is niet zo (MAAR IK STA HIER WEL OPEN VOOR HOOR). Ik ben zelf fan van het merk B’TWIN geworden. Mijn gehele outfit is van B’TWIN, behalve de fietsbroek. Deze heb ik enkele jaren geleden van mijn schoonvader geleend (en vergeten terug te geven). De fietsbroeken die ik van de Decathlon gepast heb, schenen iets door. Dit vind ik zelf geen groot probleem, maar van mijn vriendin mag ik ze niet aan.

B'TWIN
Ik in mijn B’TWIN outfit met B’TWIN fiets

De eerste rit was geweldig. Ik heb samen met mijn vriendin een mooie route gefietst. Vanaf de camping in Benicassim naar park Marina D’or en weer terug. De route nam ons langs de prachtige Via Verde langs de kust, dwars door Oropesa, park Marina D’or en via de boulevard en Via Verde weer terug.

De eerste meters dacht ik dat er iets mis was met de fiets. “HIJ SCHAKELT NIET GOED”, schreeuwde ik tegen mijn vriendin, maar blijkbaar lag het niet aan de fiets, maar aan mij. De eerste kilometers heb ik vooral geoefend met schakelen en het vermijden van loslopende honden. Het schakelen van een racefiets had ik, na het hysterisch schreeuwen, gelukkig snel door. Remmen was nog even wennen. Ik greep elke keer naar de plek waar de handrem van mijn normale stadsfiets zaten. Wat een vreemd gevoel om te knijpen in een handrem die er niet is! De smartphone-houder waarop ik de route kon zien heb ik snel in het fietstasje van mijn vriendin gedaan. Deze ratelde aan alle kanten. Misschien moet ik voortaan de gebruiksaanwijzing lezen en deze beter vastzetten. Iets voor de volgende rit!

Toen ik, na een kilometer of 6, vertrouwder raakte met de fiets en mijn hersenen begrepen dat de rem ergens anders zat, ben ik iets gaan versnellen. In de stad Oropesa iets rustiger gefietst. De terugweg voornamelijk geprobeerd om een constante snelheid te rijden. In totaal drie keer gestopt: om de route te vinden, de band van mijn vriendin op te pompen en om te kijken waarom het schakelen “niet werkte”. Al met al een geslaagde eerste rit. Ook qua conditie was het goed vol te houden en dat terwijl ik geen conditie heb. Dit beviel mij al een stuk beter dan de eerste keer hardlopen!

Rit 1 op Strava

Ik heb welgeteld 1 volger op Strava; mijn vriendin. Het motiveert mij natuurlijk nog meer als je mij ook volgt op Strava! -> Edwin van Beerschoten. Profielplaatje van iemand met onverzorgde baard, rode fiets, niet-gesponsorde B’TWIN outfit (SPONSOR MIJ) en witte benen. Ik volg iedereen die mij volgt netjes terug natuurlijk! Ik ben benieuwd naar de gegevens van andere ritten!

Afstand: 21,7 kilometer
Hoogtetoename: 184m
Beweegtijd: 1:05:56
Gemiddelde snelheid: 19,8 km/u
Maximale snelheid: 34,9 km/u
Maximaal hoogteverschil: 44m

Strava Rit 1 Edwin Strava Rit 1 Edwin

Spierpijn?

Na de eerste keer hardlopen had ik direct een dag of twee last van flinke spierpijn. Fietsen op een racefiets lijkt iets minder belastend te zijn voor mijn lichaam. Al moet mijn lichaam wel wennen aan de ‘vreemde’ houding op de racefiets. Ik heb nu een klein beetje spierpijn in mijn rug en in mijn polsen. Ik denk dat dit een kwestie van wennen is. Een uur na de eerste rit kreeg zelfs zin om een rondje te gaan hardlopen. Een gevoel dat ik in mijn 31 jaar nog nooit heb gehad. Ik hou het maar op beginners-enthousiasme. Op naar rit 2!

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: