Home » Dagboek van een beginnende triatleet: Voorstellen en beginnersschema

Dagboek van een beginnende triatleet: Voorstellen en beginnersschema

Dagboek beginnende triatleet

Hallo. Misschien ken je me nog wel. Ik noemde mezelf een “beginnende” of “startende” racefietser in mijn dagboek op Triathlon365. Mijn laatste blog dateert alweer van 03/06/2019. In de tussentijd heb ik een aantal mooie ritten gemaakt met mijn racefiets, maar niet zoveel gefietst als ik zou willen. Ik denk dat elke sporter wel eens een periode heeft waarin hij/zij minder of niet sport. Gelijk met het gebrek aan motivatie, verdween ook de motivatie om in het dagboek voor Triathlon365.nl te schrijven. Ik heb wel – gemiddeld – 1 tot 2 keer per week gefietst.

Van beginnende racefietser naar beginnende triatleet?

De afgelopen tijd heb ik ook zwemmen en hardlopen toegevoegd aan het programma. Ik mag mezelf misschien al heel voorzichtig een beginnende triatleet noemen. Op het moment is mijn doel een 1/8 triathlon te voltooien – niet in een wedstrijd, maar gewoon samen met mijn vriendin. Verder heb ik geen grote doelen, zoals een triathlon in 2020, maar wil ik eigenlijk gewoon de komende tijd veel sporten en plezier hebben. Mijn energie verdelen over drie sporten bevalt mij wel goed, al merk ik dat hardlopen verreweg mijn slechtste onderdeel is!

banner

Wie ben ik?

Ik ben Edwin en ben 31 jaar. Samen met mijn vriendin en onze hond Eddie wonen wij in de zomer in Nederland en in de winter in Spanje. Wij wonen het gehele jaar door in een Fiat alkoof camper. In de winter staan we op een camping in Benicassim. In de zomer staan we afwisselend bij familie, op campings en vakantieparken. Wij werken allebei online, beheren meerdere websites en doen veel SEO-werk voor klanten in het buitenland.

Vanaf mijn 15e heb ik stevig gerookt. Een pakje sigaretten per dag werkte ik met gemak weg. Op hele jonge leeftijd heb ik aan korfbal gedaan, maar dit niet heel lang volgehouden. Daarna in mijn twintiger jaren kort aan squash gedaan, maar dit meer voor de gezelligheid. Ik heb niet echt een sportverleden. Op school moesten we wel eens een “rondje meer” rennen (voor Alphenaren een bekend begrip) van 4.4km. Alle vier de keren in het jaar was ik natuurlijk ziek. Daarnaast ben ik sinds het stoppen met roken ook nog eens 14 kilo aangekomen. Ik wil niet weten hoeveel kilo dit was geweest als ik geen racefiets had ik gekocht. Mijn conditie is nog steeds vrij slecht.

Hardlopen kan ik 2 km achtereen volhouden, zwemmen red ik 1.3 km in een zwembad met pauzes, met fietsen heb ik nog nooit een rit van 100 km geprobeerd.

Absolute beginner triathlon schema

Zoals ik al eerder zei, train ik voor een 1/8 triathlon, die ik niet in wedstrijdvorm zal doen. Deze triathlon afstand bestaat uit 500 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Voor de gemiddelde sporter of triatleet is dit wellicht een makkie. Voor mij is dit best een flinke klus. Vooral het hardlopen lijkt me erg zwaar. Ik ben dus een absolute beginner qua triathlons, overgangen tussen sporten en sportschema’s. Het onderstaande schema is hoe ik het aan ga pakken de komende weken, tot ik de 1/8 triathlon ga doen. De afstanden probeer ik per week iets uit te breiden. Het schema is slechts een leidraad. Ik probeer vooral goed naar mijn lichaam te luisteren en niets te forceren.

  • Maandag: Fietsen – 20 tot 30 kilometer
  • Dinsdag: Rustdag
  • Woensdag: Hardlopen – 2 tot 3 kilometer, rustig met kleine stukjes wandelen
  • Donderdag: Zwemmen maximaal 1 kilometer, rustig met pauzes, krachttraining
  • Vrijdag: Fietsen – 20 kilometer, daarna overgang oefenen naar hardlopen en 2 kilometer rustig hardlopen
  • Zaterdag: Langere fietstocht
  • Zondag: Hardlopen 3 tot 4 kilometer met wandelen tussendoor

Wil je mijn trainingen volgen? Volg mij op Strava! Ik volg je natuurlijk terug.

Wat voor spullen heb ik al in huis?

Voor het fietsen heb ik alles al in huis, aangezien ik daar in januari 2019 mee ben begonnen. Het liefst wil ik natuurlijk een superluxe en dure tijdritfiets, maar tot die tijd volstaat mijn racefiets prima! Een zwembril, badmuts, pullbuoy, zwemplankje en zwempaddles liggen ook al een tijdje in de garage van onze camper. Een wetsuit heb ik nog niet. Misschien dat ik deze toch eens aan moet schaffen. Eergisteren heb ik wel een trisuit gekocht bij de lokale Decathlon in Castellón!

Trisuit gekocht bij de Decathlon

Mijn schoonouders zijn sporters in hart en nieren. Ondanks de nodige tegenslagen blijven ze allebei sporten. De meeste mensen – waaronder ik – hadden waarschijnlijk allang het sporten vaarwel gezegd en de bank met Netflix vriendelijk begroet. Mijn schoonmoeder heeft een kwart triathlon voltooid, mijn schoonvader meerdere hele en halve afstanden. Zelfs mijn vriendin heeft een mooie tijd neergezet tijdens de halve van Almere in 2019. Ik heb dus regelmatig aan de zijlijn gestaan om mensen aan te moedigen. Wat mij vooral opviel.. zoooooveeeel triatleten in een trisuit van Decathlon. De roze en blauwe pakjes zijn niet meer weg te denken bij menig triathlons! Vandaar dat ik – als beginner – niet lang heb getwijfeld. Ik heb deze trisuit gekocht!

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

2 reacties op “Dagboek van een beginnende triatleet: Voorstellen en beginnersschema”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *