De 4 intensiteiten van de Trisutto training methode

intensiteiten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In de Trisutto trainingsmethode worden trainingen onderverdeeld in vier verschillende intensiteiten. Deze vier intensiteiten worden Easy – Moderate – Medium – Mad genoemd. Maar hoe werken deze intensiteiten? Hoe weet je of je traint op een bepaalde intensiteit? En wat zijn de voordelen om te trainen op intensiteit in plaats van op hartslag? Dat behandelen we in deze blog.

De Trisutto Training Methode

De Trisutto training methode is ontworpen door Brett Sutton, een coach die al vanaf de jaren 80 actief is en die medaillewinnaars zoals Danielle Ryf en Chrissie Wellington heeft gecoacht. De trainingsmethode heeft een aantal unieke punten waarvan de vier trainingsintensiteiten er één zijn. Ook wordt er binnen de Trisutto trainingsmethode waarde gehecht aan het belang van zwemtraining en het consequent trainen.

De Trisutto training methode maakt een combinatie van trainen met cijfers en trainen op intensiteit. Het trainen op intensiteit laat triatleten minder focussen op de cijfers en meer luisteren naar hun lichaam. Ook krijgen ze meer gevoel voor de verschillende intensiteiten. Dit kan tijdens trainingen, maar ook tijdens een wedstrijd een positieve invloed hebben.
Tijdens wedstrijden heb je altijd te maken met onvoorziene (omgevings-)factoren en doordat je niet alleen gefocust bent op de cijfers kan je hier makkelijker een bepaalde intensiteit vasthouden i.p.v. een bepaalde snelheid vasthouden.

De verschillende intensiteiten

Hieronder behandelen we de verschillende trainingsintensiteiten. Om het beste resultaat te krijgen is het belangrijk om deze trainingsintensiteiten af te wisselen. Ga niet iedere training hard en lang! Hoe weet je wanneer je met een bepaalde trainingsintensiteit traint? En wat zijn de functies van de verschillende trainingsintensiteiten? Dat lees je onder de onderstaande kopjes.

Easy

Easy is de lichtste intensiteit. Deze intensiteit wordt vaak gebruikt voor hersteltrainingen. Ook wordt deze intensiteit gebruikt in de warming up en cooling down van hoofdtrainingen. De hartslag blijft tijdens de easy intensiteit laag, denk aan een rondje joggen of “vogels kijken” zoals het genoemd wordt in het boek “De Hardlooprevolutie”.

Deze intensiteit wordt onder andere gebruikt om afvalstoffen uit de spieren te verwijderen. Daarnaast zorgen deze hersteltrainingen voor het verbeteren van de conditie, het herstellen van de spieren na zware trainingen, het aanvullen van glycoceen en het bevorderen van andere herstelfactoren. Glycoceen is de tweede plek waar energie langdurig wordt opgeslagen in het lichaam. Het is een energievoorraad die tijdens een uur tot anderhalf uur intensief sporten makkelijk kan worden aangesproken. De eerste plek waar energie langdurig wordt opgeslagen is als vet in het vetweefsel.

Moderate

De moderate training-intensiteit ligt iets hoger. Deze intensiteit is belangrijk om het vetmetabolisme te verhogen. Het metabolisme is hoe snel jouw lichaam het voedsel wat je inneemt verwerkt als bouwstoffen of afvalstoffen, en dus ook vetten vormt of afbreekt. Wanneer je een sneller metabolisme hebt verbrandt jouw lichaam, ook in rust, meer energie (kcal).

Medium

Nog een hogere trainingsintensiteit is medium. Wanneer je traint op een medium intensiteit wordt de lactaatdrempel verhoogd. Dit betekent dat het moment waarop melkzuur zich sneller ophoopt dan dat het kan worden afgevoerd wordt vertraagd. Je kan dan een hoger tempo langer volhouden zonder last te krijgen van verzuurde benen, kramp of andere ongemakken.

Ook wordt de maximale aerobe capaciteit verhoogd, dit betekent dat je VO2max wordt verhoogd. VO2max wordt gebruikt om je conditie te meten. Het meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut op kan nemen en om kan zetten in energie. Wanneer je trainingen met deze intensiteit afwisselt met voldoende rust en herstel zal je tijdens dezelfde snelheid een lagere hartslag behouden. En dus met dezelfde hartslag een hogere snelheid kunnen behalen.

Mad

Deze trainingen doe je alleen wanneer je lichaam goed voelt en je goed uitgerust bent. Je geeft hier alles wat je in je hebt. Merk je dat jouw lichaam het niet aan kan op dat moment? Dan schakel je terug naar medium of zelfs moderate. De mad trainingen zorgen, net als de medium trainingen, voor een verhoging van de VO2max, jouw lichaam kan dan meer zuurstof opnemen per minuut. Verder wordt de lactaattolerantie/buffercapaciteit verhoogd. De lactaattolerantie/buffercapaciteit zorgt ervoor dat je spieren minder snel verzuren. Wanneer je op deze manier traint, kan het zo zijn dat je van een bepaald een sportief plateau af komt.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: