Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

De beste triathlon horloges 2020

Triathlon smartwatch

Er was een tijd dat hardloop- en sporthorloges alleen tijd en hartslag konden meten en daarom niet echt veel toegevoegde waarde boden. Maar met de toename van GPS-apparaten, zijn moderne triathlonhorloges vrij geavanceerde apparaten geworden. Iedere atleet kan baat hebben bij deze technologie. Het zijn echte multisport-horloges die in meerdere trainingen, disciplines en races kunnen worden gebruikt. Ik ga zelfs nog een stap verder en durf te beweren dat je een goed triathlon horloge nodig hebt om nog effectiever en beter te kunnen trainen.

Triathlon smart watch 2020

Voor 2019 hebben de horloge- en multi-sport en smartwatch-makers de eerst zo eenvoudige horloges omgezet in complete fitness-trackingtools. Ze kunnen je vertellen hoe ver je hebt hardgelopen en welke route je hebt genomen. Deze sporthorloges worden steeds uitgebreider en beter. In 2020 zijn er nog geen échte triathlonhorloges op de markt gekomen. De nieuwe Suunto 7 bevat geen triahtlonfuncties en andere merken zoals Garmin, Polar, Fitbit, COROS en Amazfit hebben in 2020 geen nieuwe modellen uitgebracht gericht op de triathlon-markt. We hopen dat dit nog wel gaat komen en zullen hierover schrijven zodra er nieuws is.

Drie verschillende modi

Triathlonhorloges hebben een optie om te werken in drie verschillende modi: zwemmen, fietsen en hardlopen. Als je een triathlon wilt gaan doen of al vaker hebt gedaan, en op zoek bent naar een slim horloge (smart watch) dan ga je horloges zoeken die deze modi aanbieden. Door onze ervaring en het feit dat wij regelmatig triathlon horloges vergelijken, hebben wij hieronder onze favoriete multisport-horloges, triathlonhorloges en sporthorloges geselecteerd. Sommige vallen in het dure segment, andere weer in het goedkopere. Al deze horloges bevelen wij aan voor triatleten, zowel beginners als gevorderden.

De beste triathlon horloges van dit moment

Hieronder zie je de horloges die ik op het moment aanraad voor mensen die trainen voor een triathlon. Klik op de naam van de winkel om de actuele prijs te bekijken.

TriathlonhorlogeWaar te koopBijzonderheden
Garmin Forerunner 945Wiggle |  Decathlon | Bol.comHet beste triathlonhorloge
Polar Vantage VAllround multisporthorloge
Garmin Forerunner 735XTWiggle |  Decathlon | Bol.comGoedkoop alternatief voor 935/945. Wint qua prijs/kwaliteit
Garmin Forerunner 935Decathlon | WiggleTriathlonbundel beschikbaar
Suunto 9 baroHigh-end triathlonhorloge
Polar Vantage MCoolblue | Wiggle | Bol.comGoedkoop alternatief
Suunto Spartan Sport WristHRWiggle | Bol.comMeest stijlvolle horloge
TomTom MultisportBol.comVooral fietsen/hardlopen
Polar M400Decathlon.nlPrima optie voor beginners
Fitbit Flex 2Bol.com | DecathlonEcht een basistracker

Garmin Forerunner 945; de opvolger van 935

Sinds kort is de opvolger van dit triathlonhorloge op de markt gekomen. Deze heeft de naam Forerunner 945 meegekregen. Wij hebben dit horloge, dankzij een leuke samenwerking met Garmin, uitgebreid mogen testen. Ook hebben we een expert een review laten schrijven over dit horloge. Ook hebben we de verschillen tussen de 935 en 945 op een rijtje gezet. Het nieuwe horloge scoort in al onze testen enorm hoog. Helaas hangt er nog wel een pittig prijskaartje aan het duurdere triathlonhorloge. Je krijgt er echter wel veel nieuwe functies voor terug. Voor de serieuzere triatleet raden we de Forerunner 945 zeker aan. Omdat er een nieuwe triathlon Forerunner op de markt is gekomen, kun je de oude versie voor een leuke prijs oppikken. De 945 is simpelweg het allerbeste horloge dat je als triatleet kan kopen, maar helaas zit er een flink prijskaartje aan. Een goedkoper alternatief zou de 735XT zijn, die veel dezelfde functies heeft.

Triathlonbundel Forerunner 945
Triathlonbundel van de Garmin Forerunner 945

Garmin Forerunner 935

Laagste prijs: Decathlon | Wiggle.nl |Triathlonbundel

De beste keuze voor triathleten

beste tri horloge garmin 935

De Garmin 935 is mijn favoriete triathlon-horloge. Het is naar mijn mening het beste multi-sport horloge op de markt. Ik hou van de geavanceerde functies, de pasvorm en het ontwerp zelf. Deze is veel dunner dan de voorganger (Garmin Forerunner 910 en 920). Het is zeker een enorme stap vooruit als je dit triathlon horloge vergelijkt met de oudere modellen van jaren geleden. Je kan alle drie de triathlonsporten volgen en 24 uur per dag in trainingsmodus blijven. Dit horloge is geschikt voor iedereen. Of je nu een doorgewinterde ironman-triathleet bent of een beginner. Dit is het nieuwere model en een flinke verbetering ten opzichte van de 920.

[button color=”black” size=”big” alignment=”center” rel=”nofollow” openin=”newwindow” url=”https://www.awin1.com/cread.php?awinmid=9251&awinaffid=362403&clickref=935+Fore&p=https%3A%2F%2Fwww.wiggle.nl%2Fgarmin-forerunner-935-multisporthorloge-met-gps%2F”]Beste prijs Garmin 935[/button]

Het ontwerp

Veel mensen klagen dat de sporthorloges die zij hebben gekocht niet comfortabel zijn. De pasvorm is niet goed of het horloge is te groot in formaat. De Garmin Forerunner 935 verschilt niet qua grootte van formaat, maar de grotere afmetingen hebben een voordeel omdat je zo het triathlonhorloge makkelijker kan bedienen.

Kenmerken van de 935

Een goed triathlonhorloge moet naar mijn mening in staat zijn om hardlooptrainingen, fietsritten en zwemtrainingen nauwkeurig te volgen. De 935 heeft de potentie om echt een trainingsmaatje te worden. Het kan de gemiddelde snelheid en hartslag bijhouden en geeft waarschuwingen om een snelheid te behouden. Ook geeft de Garmin Forerunner 935 voorspellingen over wat de eindtijden zullen zijn.

Het is een uitstekende stappenteller en is slim genoeg om je te vertellen hoeveel fitter je kan worden. In het water is de 935 een zeer betrouwbare partner met zwemmen. Het heeft een zeer gevoelige GPS-tracker, SWOLF-tracker en lengtetracker. De laatste helpt je het aantal keren te berekenen dat je voor elke slag het water hebt bereikt. Het stelt je in staat om te bepalen of de slag in de loop van de tijd efficiënter wordt. De SWOLF-tracker helpt bij het berekenen van de slagen van elke lengte.

Garmin Connect

Alle Garmin-producten worden tegenwoordig geleverd met de applicatie Garmin Connect. Deze interactieve app kun je gebruiken om workouts te volgen, die je ook weer met andere Garmin Connect gebruikers kan delen. Dit is een leuke functie als je een trainingspartner hebt die het ook gebruikt. De meeste mensen kiezen nog voor andere apps, zoals Strava. Deze is ook compatibel met de Garmin Forerunner 935.

Mijn favoriete functie van de 935

Een van mijn favoriete functies is echter de rekenmachine die berekent hoeveel rusttijd je moet hebben op basis van je meest recente training. Het belang van rust is iets wat veel triathleten onderschatten. Dankzij deze toegevoegde functie laat Garmin zien dat ze de triathleten begrijpen en ondersteunt op momenten dat het echt nodig is.

Garmin 735XT: Perfect (goedkoper) alternatief voor de 935

Laagste prijs: Wiggle  | Decathlon

Naar aanleiding van dit artikel hebben we meerdere malen de vraag gekregen: “Wat is het verschil tussen de 735XT en de 935 van Garmin?” en “Is de Garmin 735XT een goed triathlonhorloge?”. De echt grote verschillen zitten in de accuduur en barometrische hoogtemeter. De batterij 735XT gaat gemiddeld 8 uur mee als je intensief achter elkaar sport, anders een aantal dagen. Accuduur van de 935 is langer, gemiddeld meer dan 10 uur, als je achter elkaar aan het sporten bent. Daarnaast is de 935 nieuwer, iets sneller en heeft de mogelijkheid om te verbinden met Wifi. Ook zijn er meer mogelijkheden voor ANT+ verbindingen bij de 935. Naast deze verschillen is de 735XT werkelijk een zeer goed triathlonhorloge. Je kan deze gebruiken voor alle sporten en tijdens de wedstrijd. Voor mensen met een minder hoog budget is de Garmin 735XT een geweldig sporthorloge waar ze nog jaren plezier aan gaan beleven!

Polar Vantage M

Laagste prijs: Coolblue | Wiggle | Bol.com

Polar Vantage M triathlonhorloge triwatchEr is de laatste tijd veel te doen over de Polar Vantage-serie. In deze serie heeft Polar de M en de V gemaakt. Voor de beste smartwatches/sporthorloges van 2019 hebben wij gekozen voor de Vantage M van Polar. Waarom kun je lezen in de Polar Vantage M vergeleken met Vantage V blog, de verschillen. Dit horloge, met de adviesprijs van €249, is een goedkoop alternatief voor bijvoorbeeld de 935 van Garmin. Het meet de drie sporten van de triathlon en je kan het gebruiken onder water. De Vantage M detecteert automatisch je hartslag, zwemstijl, afstand, snelheid, aantal slagen en rusttijden. Afstand en aantal slagen worden ook bijgehouden wanneer je in open water zwemt. Al met al is het een van de betere triatlonhorloges die je op het moment kan kopen!

Suunto Spartan Sport WristHR Baro Stealth

Laagste prijs: Wiggle | Bol.com (Amber-versie)

Suunto Spartan Sport triatlonhorlogeSuunto heeft meerdere triathlonhorloges in het assortiment. Toen wij dit bericht publiceerden, vonden een aantal mensen dat er echt geen Suunto-horloge mocht ontbreken in de lijst. Hier zijn wij het volledig mee eens! De Suunto Spartan Sport WristHR Baro is een zeer betrouwbaar triathlonhorloge. Je kan deze gebruiken tijdens de wedstrijd en alle trainingen. Het horloge werkt perfect samen met de Suunto-app en je kan het uitbreiden met meerdere accessoires, zoals een Suunto Smart sensor. Het is ook nog eens een van de meest stijlvolle multisporthorloges op de markt in 2019, maar dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Tom Tom Multisport

Kopen bij Bol.com

Beste prijs voor een multisporthorloge

Tom Tom multisportTom Tom is een bedrijf dat redelijk recent de sportmarkt betrad. In eerste instantie begonnen ze met het maken van GPS-apparaten voor navigatie. Ze werken samen met bedrijven zoals Apple en Uber. In de sportmarkt drukken zij nu hun stempel met het Multisport-horloge. Het belangrijkste kenmerk van dit horloge is het innovatieve ontwerp en de bruikbaarheid. Je kan het triathlonhorloge met één druk op de knop gebruiken. Het kan ook met gemak de drie sporten van triathlon volgen. De Tom Tom sport is minder duur, maar levert wel nauwkeurigheid in bij de zwemmodus. De Tom Tom Multisport is echt gemaakt voor fietsen en hardlopen. Toch is de zwemfunctie niet onaardig, maar vergeleken met de Garmin 935, is het toch echt minder goed.

Het ontwerp

Het horloge is ontworpen om tegelijkertijd comfort en prestaties te garanderen. Het heeft een groot LCD-scherm met een menusysteem. Het scherm is een van de grootste die ik op de multisportmarkt hebben gezien. Het is wel zo ontworpen dat het niet te opdringerig overkomt. De normale versie heeft een grijze en donkerroze kleur.

Kenmerken van de Tom Tom Multisport

Omdat het horloge met één druk op de knop is te bedienen, is het relatief eenvoudig om te starten met de Tom Tom Multisport. Sommige horloges zijn ingewikkelder. Dit is niet iets waar je zin in hebt als je bijvoorbeeld moe bent of wilt schakelen tussen sporten. Dit horloge is bedoeld om je vaardigheden te volgen tijdens het zwemmen, fietsen en hardlopen. Het kan ook werken als stappenteller, calorieteller, afstandscalculator, GPS-systeem en beroerte-detectie. De zwemmodus kan goed gebruikt worden voor baantjes zwemmen, maar is niet geheel nauwkeurig in het open water.

Nadeel: Geen wedstrijdhorloge en ondersteuning TomTom

De TomTom Multi is een ideaal beginners-horloge voor triathlontraining in het zwembad. Tijdens het zwemmen registreert het horloge de slagen en het aantal keerpunten dat je hebt gemaakt in het zwembad. Voor het berekenen van de afstand en je snelheid gebruikt het horloge de lengte van het zwembad en het aantal keerpunten. Het is geen wedstrijdhorloge, maar kan wel gebruikt worden voor trainingsdoeleinden!

In 2017 heeft het bedrijf ook al aangegeven dat het gaat stoppen met ontwikkelen van sporthorloges. Ze brengen nog wel regelmatig updates uit voor hun wearables, maar of dit in de toekomst ook zo is, is onzeker. In de meest recente update van dit artikel (februari 2019) is dit horloge een aantal plekken naar beneden verschoven.

Triathlon multisport horloge
Triathleet bereid zich voor op een race. Zwemt mét een sporthorloge.

Polar M400 GPS horloge

Beste prijs: Decathlon.nl

Goede optie voor een beginners-triathlon-horloge

Polar M400 triathlonhorlogeDe M400 van Polar valt onder de nieuwste generatie van Fitness-wearables gecombineerd met eenvoud en sublieme prestaties. Het polar M400 multisport horloge is verrassend functioneel en is een geweldige optie voor de fitnessliefhebber die zijn eerste echte triathlonhorloge koopt. De professionele triathlonhardlopers kunnen het goed gebruiken, maar onder water toont het zijn gebreken. Als je precies wilt weten wat voor afstanden je doet tijdens de drie sporten, is dit horloge uitstekend.

Het ontwerp

In tegenstelling tot de grotere horloges, is de M400 ongelooflijk slank en licht. Het is minder opdringerig dan de andere GPS-trackinghorloges. Het ziet er perfect uit, zelfs op dikkere polsen. De vijf knoppen aan de zijkant zijn zo geplaatst dat je het horloge gemakkelijk kan bedienen.

Kenmerken

De M400 is een perfecte trainingspartner, die functioneert als activiteitstracker en fitnessband. Het horloge heeft verschillende modi, afhankelijk van de activiteit die je wilt gaan uitvoeren. Het is waterdicht en kan onder water worden gebruikt. Polar geeft wel aan dat je niet te diep onder water moet gaan. Je kan gratis trainingsplannen op dit triathlonhorloge zetten, waardoor het een echt trainingsmaatje kan worden.

Fitbit Flex 2

Kopen bij Bol.com | Kopen bij Decathlon.nl

Goede prijs/kwaliteitsverhouding

Fitbit flex 2 multisport horlogeNormaal gesproken zie je niet snel een Fitbit horloge terug in een lijst met sporthorloges of triathlonhorloges. Toch is de Flex 2 geschikt voor mensen die trainen voor een triathlon. Ik adviseer dit horloge voor de beginners, omdat de prijs vaak erg goed is. Voor gevorderden en professionals is de Fitbit wellicht minder geschikt. Ondanks dat er geen display en hartslagtracking is, is de Fitbit Flex 2 het compromis voor velen waard. Dankzij het bandachtige ontwerp en de effectiviteit, zelfs in het water, is het een basistracker die multisport-atleten kunnen gebruiken voor alle drie de sporten. Het heeft een lange levensduur van de batterij en een strakker ontwerp met de mogelijkheden om al je activiteiten bij te houden. Het kan verbonden worden met de telefoon via een app.

Een heel belangrijk onderscheid is echter dat de Flex 2 niet is bedoeld om te kijken naar je snelheid en aantal kilometers. Het is een geweldig hulpmiddel om naar je trainingen te kijken.

Triathlon horloges zonder zwemtracker

De vier bovengenoemde horloges en smart watches zijn allemaal geschikt om te ondersteunen tijdens de zwemtraining. Het blijft een debat in de triathlonwereld of het nodig is om een horloge tijdens de zwemtraining te gebruiken. Het hangt er naar mijn mening van af hoe serieus je een triathlon aan wilt pakken en hoeveel je in open water wilt gaan zwemmen.

Als je bereid bent om tijdens het zwemmen geen horloge te dragen en alleen je fiets- en hardloopprestaties bijhoudt, krijg je aanzienlijk meer opties. Zo kun je nog veel meer Garmin- en Fitbit-modellen overwegen, inclusief het Fitbit Blaze Workout-horloge.

Compatibiliteit Triathlon en (fiets)apps

De meeste horloges zijn meer dan alleen wearables – ze zijn ook compatibel met enkele van de betere trainings- en fitness apps op de markt. Dat is belangrijk als je als jouw trainingsinformatie in één logboek wilt integreren.

Grotere platformen pushen voornamelijk hun eigen platform, zoals Garmin Connect, Polar Bear en Fitbit-dashboard. Alles zal je zeker helpen om een workout te analyseren. Het is vaak belangrijk om te kijken of horloges compatibel zijn met andere apps. Dit zijn onder andere:

  • Strava: Een populaire workout tracker voor fietsen en hardlopen. Alle horloges die wij hebben genoemd kunnen samen werken met deze applicatie.
  • Apps voor fietstrainers. Fietstrainers worden steeds populairder, al helemaal in de koude wintermaanden. Er zijn apps die dit bij kunnen houden, zoals Zwift.
  • Hardloopapplicaties, zoals Runkeeper en Runtastic.

Conclusie

De keuze voor een triathlonhorloge of multisporthorloge hangt af van hoe je het wilt gaan gebruiken. Als je zelf een professionele atleet bent of serieus aan de slag wilt met triathlon, dan is de Forerunner 935 zeker de beste keus. Het heeft alle noodzakelijke functies om je tijdens je training te helpen. Voor alle fitnessfanaten die niet zo veel willen uitgeven, zijn de andere drie horloges absoluut goed genoeg om precisie aan te bieden voor hardlopen, fietsen en zwemmen.

Sommige mensen tellen de vraag: “Waarom gebruik je niet gewoon je telefoon?”. Ik geef zelf de voorkeur aan een horloge. Deze is speciaal gemaakt voor het doel, past goed om je pols en blijft zitten tijdens de zwaarste workout. Een goed horloge kan ook nog eens gebruikt worden met een wetsuit. Iets wat je nooit zou doen met een mobiele telefoon. Ook is de batterijlevensduur van een sporthorloge of tri-horloge velen malen beter dan bij een telefoon.

Bekijk de horloges in de winkel

Hieronder zie je een aantal van onze favoriete triathlonhorloges in de winkel. De prijzen worden meerdere keren per dag live opgehaald bij de aanbieders.

Ook interessant
Veilig zwemmen in buitenwater