Nog even en het “wedstrijdseizoen” van 2020 is weer voorbij. Misschien ben je al bezig met het kijken naar de wedstrijden van volgend jaar die al vast staan (voor zover dat kan). Of misschien wacht je liever even voordat je je inschrijft voor een wedstrijd. Buiten het wedstrijdseizoen werken veel triatleten ook aan het verbeteren aan kracht in de sportschool. Sommige triatleten kiezen er zelfs voor om ook hun looptrainingen in de sportschool te doen, op de loopband. Wij waren zelf erg benieuwd naar de voordelen van hardlopen op een loopband. Ook binnen kan je namelijk effectief werken aan het verbeteren van de loopprestaties.
De voordelen van hardlopen op een loopband
Natuurlijk is trainen in de buitenlucht heerlijk. Zeker wanneer de dagen weer korter worden en je overdag meer binnen zit is het belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan. Toch zijn er niet alleen voordelen te benoemen voor het hardlopen in de buitenlucht. Ook het hardlopen op een loopband heeft namelijk verschillende voordelen. Bekijk de voordelen van hardlopen op een loopband hieronder.
Een lagere impact op het lichaam
De ondergrond waar je op loopt tijdens het hardlopen op een loopband is bijna niet te vergelijken met de ondergrond waar je buiten op loopt. Een ondergrond zoals asfalt of beton is een harde ondergrond die niet meegeeft. Jouw lichaam moet dan veel heftigere schokken verwerken. Een loopband veert iets meer mee waardoor het hardlopen een lagere impact heeft op het lichaam.
Volledige controle over de training
Tijdens een training op de loopband kan je uiteraard zelf de instellingen bepalen. Instellingen zoals snelheid, duur en hellingspercentage. Buiten is het een stuk lastiger om tijdens trainingen een vaste snelheid aan te houden. Je kan namelijk niet continu op je sporthorloge kijken en vaak zit er ook iets vertraging in wanneer je gaat versnellen. Zeker bij het doen van intervallen kan dit een groot voordeel zijn.
Werken aan looptechniek
Nog één van de voordelen van hardlopen op een loopband is dat je goed kan werken aan de looptechniek (zeker wanneer de loopband bij een spiegel is geplaatst). In de spiegel kan je in de gaten houden of jouw techniek goed blijft, ook wanneer je moeier wordt of wanneer je snel loopt tijdens een intervaltraining. Eventueel zou je de training ook kunnen filmen om de beelden later te bekijken en te evalueren.
Brick training in de sportschool
In de sportschool kan je ook brick trainingen doen. Dit kan op verschillende manieren. Zo zou je eerst op de hometrainer kunnen gaan trainen en daarna meteen op de loopband. Helaas staan er in veel sportscholen alleen hometrainers als cardio-apparaat en geen indoor bike. Op een indoorfiets kan je veel beter een sportieve houding aannemen die meer in de buurt komt van de houding op een racefiets. Wel zou je een les kunnen volgen en daarna meteen op de loopband kunnen gaan hardlopen.
Geschikte hardlooptrainingen voor op een hardloopband
Uiteraard kan je op de hardloopband een lange duurloop doen. Toch is het aan te raden om deze lange duurloop lekker buiten te doen en op de loopband andere trainingen af te werken. Je kan bijvoorbeeld sprint trainingen doen en tegelijkertijd letten op het behoud van de juiste vorm en looptechniek. Ook brick trainingen zijn ideaal om te doen in de sportschool in de winter. Combineer fietsen in een les of fietsen op de hometrainer met het hardlopen op de loopband.