Home » Duursporters meer kans op langer leven dan andere fitnessgroepen

Duursporters meer kans op langer leven dan andere fitnessgroepen

Onderzoek met loopband

Een recente studie heeft uitgewezen dat duursporters meer kans hebben om alle andere fitnessgroepen te overleven. De relatie tussen uithoudingsvermogen en langere levensduur is iets waar veel multisport-atleten vertrouwen in hebben. Nu is er een grootschalige studie om dit geloof te ondersteunen. De bevindingen, gepubliceerd in JAMA Network Open toont aan dat mensen met elite-fitness langer leven en dat de gezondheidsvoordelen van extreme cardiovasculaire training onbeperkt kunnen zijn.

Het onderzoek

Een groep onderzoekers en artsen van de Cleveland Clinic in Ohio wilde analyseren of er een verband bestaat tussen elite fitness en een lang leven. En of mensen te veel kunnen oefenen en daardoor hun levensduur kunnen verkorten. Om dit te weten te komen haalden onderzoekers de gezondheidsdossiers van meer dan 120.000 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en oudere leeftijd tevoorschijn. Deze groep had allemaal de loopbandstresstests in de kliniek voltooid van 1 januari 1991 tot en met 31 december 2014.

Loopbandstresstesten

Bij een loopbandstresstest moet een patiënt joggen op een loopband in een steeds hoger tempo. De test stopt als hij of zij niet meer verder kan joggen. Aan de hand van de gegevens werden de patiënten gegroepeerd op leeftijd en geslachtsafhankelijke cardiorespiratoire fitness. Ze werden daarna geplaatst in prestatiegroepen: lage fitheid, ondermaatse fitheid, bovengemiddelde fitheid, hoge fitheid en elite-fitheid. De onderzoekers controleerden vervolgens overlijdensregistraties, nadat mensen hun stresstests hadden voltooid. De mediane follow-up-periode was 8,4 jaar.

Het is niet verrassend dat extreme cardiorespiratoire fitheid in de elitegroep geassocieerd was met de laagste risico gecorrigeerde sterfte door alle oorzaken vergeleken met alle andere prestatiegroepen, vind de studie. De topsportgroep overleefde zelfs die in de hoge fitnessgroep, en deze elitepatiënten hadden ongeveer 80% minder kan om vroegtijdig te overlijden dan patiënten met het laagste uithoudingsvermogen. Niet alleen correleerde de extreme cardiorespiratoire fitness met een langere levensduur, er was geen waargenomen bovengrens van voordeel.

Zelf een loopbandstresstest uitvoeren? Bekijk de goedkope loopbanden!

Te fit zijn

Volgens onderzoeker Dr. Wael Jaber, cardioloog aan het Cleveland Clinic Lerner College of Medicine, hebben zij geen enkele aanwijzing gezien dat je té fit kunt zijn. Veel onderzoeken in het verleden zijn juist gedaan om de ondergrens te onderzoeken, omdat meer mensen met zwaarlijvigheid kampen. De groep die valt onder de elitesporters, is klein, omdat de meeste mensen niet ‘overdrijven’.

Conclusie

De omvang van deze studie lijkt in het voordeel te zijn voor triatleten. Dat neemt niet weg dat het onverstandig is ‘te fit’ te worden zonder enig medisch toezicht. Genetica en andere overwegingen, zoals sociaaleconomische status, werden niet meegenomen in het onderzoek. Als eindconclusie kon de onderzoeker wel mededelen dat het een zeer goed idee is om te trainen als je hoopt op een lang en gezond leven.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *