Eiwitshakes en poeders worden vaak in verband gebracht met krachtsporters. Dit omdat zij de eiwitten vaak gebruiken voor het behoud van spiermassa. Maar ook de duursporter kan baat hebben bij het nemen van genoeg eiwitten. Eiwitpoeder voor triatleten wordt voornamelijk gebruikt zodat de spieren sneller kunnen herstellen. Het is een makkelijke manier om de dagelijkse eiwitbronnen aan te vullen zodat je voldoende eiwitten binnen krijgt. In deze blog behandelen we een aantal soorten eiwitpoeders en geven we ideeën over hoe je eiwitpoeder kan verwerken in lekkere recepten.
Soorten eiwitpoeders
Wanneer je in een willekeurige webwinkel gaat kijken zal je zien dat er enorm veel soorten eiwitpoeders verkrijgbaar zijn. Verschillen tussen de merken kan je vinden in de ingrediëntenlijsten. Er zijn wel een aantal verschillende soorten eiwitpoeders met eigen kenmerken en functies. De meest voorkomende soorten hebben we uitgewerkt.
Whey Isolaat bevat over het vaak het hoogste percentage eiwitten, Whey Concentraat bevat een iets lager percentage aan eiwitten.
Caseïne eiwitten worden langzamer opgenomen door het lichaam. Zo worden de spieren over een langere tijd voorzien van aminozuren. Veel sporters nemen daarom caseïne-eiwitten in de avond, voor het slapengaan. Hierdoor worden de spieren ook in de nacht voorzien van aminozuren.
Hier koop je eiwitpoeder voor triatleten
Eiwitpoeders zijn in verschillende webwinkels verkrijgbaar. Wij hebben enkele eiwitpoeders van de Body en Fit shop op een rijtje gezet. De soorten eiwitpoeders van de Body en Fit shop zijn verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende smaken. Denk bijvoorbeeld aan: Banaan, Cappuccino, aardbei, chocola, vanille, cookies and cream. Maar ook Bounty, chocolade en mint en zelfs Birthday cake. Je hoeft dus niet bang te zijn dat een smaak gaat vervelen! Je kan de soorten vaak kopen in een ton met één smaak of in zakjes met verschillende smaken (handig om uit te proberen welke smaak je het lekkerst vindt).
Recept voor Proteïne Fluff
Proteïne fluff kan je onder andere maken als ontbijt of als snack. Om de echte fluffy structuur te krijgen kan je het beste gebruik maken van caseïne-eiwitpoeder. Ideaal aan deze fluff is dat het flink vult voor een langere tijd, dat het voedzaam is (veel eiwitten en vitamines uit het fruit), dat er vrij weinig calorieën in zitten en natuurlijk dat het lekker smaakt!
Wat heb je nodig voor Proteïne fluff?
- Scoop (ongeveer 30 gr) Caseïne poeder (bijvoorbeeld micellar casein van de Body en Fit shop).
- 125 gr bevroren fruit
- Ongeveer 125 ml melk, plantaardige melk of water
[button color=”black” size=”big” alignment=”none” rel=”follow” openin=”newwindow” url=”https://www.bodyenfitshop.nl/micellar-casein-perfection/”]Bekijk de micellar casein poeder van de Body en Fit shop hier![/button]
Hoe maak je proteïne fluff?
Je begint met het blenden van het bevroren fruit. Dit werkt het best in een keukenmachine (eventueel kan het ook met een blender of zelfs met een staafmixer). Je blend het fruit tot het een soort “gruis” is, zo klein mogelijk dus.
Daarna voeg je de caseïne poeder toe en beetje bij beetje steeds wat meer vocht. Dit mix je ondertussen met een mixer, samen met het fruit, tot een romige massa.
Aan het einde kan je er ook nog toppings aan toevoegen. Na een zware training waarbij je veel calorieën verbrand kan je er bijvoorbeeld wat chocolade aan toevoegen. Anders wat fruit en misschien een heerlijke saus (zonder calorieën) van de Body en Fit shop.
Meer recepten met eiwitpoeders
Eiwitpoeders hoef je echt niet altijd alleen als shake te drinken. Je kan de eiwitpoeders ook gebruiken in verschillende recepten. Zo kan je eiwitpoeder toevoegen aan je yoghurt, kwark of hüttenkäse, door er pannenkoeken van te maken, door het door je havermout te doen of door er lekkere cake of muffins van te maken.
Hai,
Is het handig om eiwitten toe te voegen aan sportdrank voor tijdens een marathon? Kan dat het herstel van je spieren bevorderen of in het ervoor zorgen dat je de spieren minder (snel) kapot gaan? Zo ja, welke zijn dan geschikt?
Dag Wera,
Tijdens een marathon wil je eigenlijk alleen gels, water en isotone sportdrank nemen. De koolhydraten geven je precies de energie die je nodig hebt. Wanneer je eiwitten (of vetten) eet tijdens de marathon kan je last krijgen van je maag en darmen. Om het herstel van je spieren te bevorderen is het wel slim om ervoor te zorgen dat je na de marathon eiwitten binnen krijgt.