Heb jij altijd al willen weten hoe een fietsmeting in zijn werk gaat? Henk is namens Triathlon365 bij de Biomechanieker in Heenvliet geweest voor een fietsmeting. Dankzij een samenwerking met de Biomechanieker hebben wij een bikefitting kunnen ervaren. Ben je na het lezen van deze blog ook enthousiast geworden? Wanneer je bij het maken van een afspraak bij de Biomechanieker de code triathlon365 vermeldt krijg je 10% korting op de fietsmeting.
Het ontstaan van de Biomechanieker
De Biomechanieker is op een bijzondere wijze ontstaan. Aron Kremer en Amadeo Ortiz Murcia hebben elkaar ontmoet in 2013, in Spanje. Aron, die in Spanje was op trainingskamp in voorbereiding op het komende wielerseizoen, werd daar door de Spaanse Amadeo gestopt tijdens een trainingsrit. Amadeo maakte hem in het Spaans duidelijk dat hij niet goed op zijn fiets zat. Meteen de volgende dag plande Aron een fietsmeting bij Amadeo. In het daaropvolgende wielerseizoen reed Aron 81 koersen zonder lichamelijke ongemakken. Ongemakken die hij daarvoor wel had. Amadeo werd door Aron in mei 2014 voor het eerst naar Nederland gehaald. In deze tijd verrichte hij verschillende fietsmetingen bij wielrenners. Die waren zo enthousiast dat in april 2015 “de Biomechanieker” werd opgericht.
Over de Biomechanieker
Aron is binnen de Biomechanieker degene die alles tijdens en rondom de metingen organiseert. Ook al het contact voorafgaand aan de metingen verloopt via hem. Hij heeft een aantal jaar gekoerst voor een continentaal team in België en is nu naast zijn baan als leraar in het basisonderwijs wielrenner bij de elites zonder contract. Amadeo is in Spanje een grootheid op het gebied van biomechanica. Binnen de Biomechanieker heeft hij een adviserende rol.


Bij de metingen wordt er geen gebruik gemaakt van de nieuwste technische hulpmiddelen. Dit omdat volgens de visie van de Biomechanieker ieder mens uniek is. Er wordt niet uitgegaan van standaarden of gemiddelden. Door in gesprek te gaan, en vooral door te kijken naar jouw lichaam wordt de perfecte fietshouding voor jou bepaald. Met deze fietshouding kan je jouw kracht beter kwijt én worden blessures voorkomen.
De fietsmeting van Henk
Ontvangst, voor-video en lichamelijke screening
Wanneer je aankomt wordt je vriendelijk ontvangen (met een kop koffie ?) door Aron en Amadeo. Na de kennismaking wordt er een video gemaakt van de houding vóór de fietsmeting. Je fietst tijdens de meting op jouw eigen fiets op een Tacx rollerbank waarbij de voorvork vast zit. Hieronder vind je de voor-video van Henk.


Na het maken van de video wordt er gekeken naar de kenmerken van jouw lichaam. Zo wordt de lengte van het binnenbeen opgemeten, net als de precieze plek van de bal van je voet. Verder wordt er gekeken naar de soepelheid van je benen en rug en eventuele bijzonderheden.
Instellen van het zadel en de schoenplaatjes tijdens de fietsmeting
Nadat er een uitgebreide screening is gemaakt van (eventuele bijzonderheden van) jouw lichaam wordt er gekeken naar de hoogte en de positie van het zadel. Ook worden de schoenplaatjes op de juiste manier afgesteld. Tussen alle verschillende aanpassingen ga je weer fietsen op de rollerbank en wordt je geobserveerd.



Bij Henk werd het zadel eerst horizontaal en hoger gezet. Helaas konden zijn schoenplaatjes niet helemaal precies afgesteld worden door de fietsschoenen die hij aan had. Het is dus slim om bij de aanschaf van fietsschoenen te kijken of er voldoende ruimte is om jouw schoenplaatjes naar voren en naar achteren te zetten. Er werd van een schietloodje gebruik gemaakt om te kijken hoe ver het zadel naar voren of achteren afgesteld moest worden.
Knieklachten
Henk heeft het afgelopen jaar klachten aan zijn knieën ervaren tijdens trainingen. Hij dacht dat zijn knieklachten veroorzaakt werden door het hardlopen. Tijdens de fietsmeting bleek echter dat er veel spanning op zijn knie stond in de voor afstelling. Hij is nu erg benieuwd of zijn knieklachten minder worden na de fietsmeting.
Afstellen van het stuur
Bij het afstellen van het stuur worden eerst de schouders gemeten. Tijdens de bikefitting gaf Amadeo ook enkele tips over de houding op de fiets. Zo kan jouw fiets helemaal goed afgesteld staan maar kan jouw eigen houding voor klachten zorgen. Henk kreeg de tip om zijn schouders iets naar achteren te duwen zodat zijn rug rechter zou zijn. Wanneer hij nu naar voren kijkt tijdens het fietsen krijgt hij geen last meer van zijn nek.

Verder gaven Aron en Amadeo de tip om een ligstuur te kopen die traploos versteld kan worden. Hierdoor voorkom je dat je tijdens het afstellen steeds stappen moet maken van meerdere centimeters. Vaak maken kleine verschuivingen al een groot verschil! Ook heb je de beugels van het ligstuur liever bóven het stuur.
Ná de fietsmeting
Na de fietsmeting wordt er weer een video gemaakt. Zo kan je mooi vergelijken hoe je nu op de fiets zit ten opzichte van voor de fietsmeting. Bekijk hieronder de ná-video van Henk. Verder fiets je een klein stukje buiten.
Na de fietsmeting krijg je een rapport mee naar huis waar alle gegevens en adviezen in staan.

Fietsmeting vóór het kopen van een fiets?
Twijfel je over het doen van een fietsmeting vóór je een (nieuwe) fiets gaat kopen? Wij zouden altijd aanraden om een fietsmeting te doen voordat je op zoek gaat naar een nieuwe fiets. Zo weet je zeker dat jouw fiets helemaal op de juiste manier afgesteld kan worden en dat er geen verdere aanpassingen nodig zijn zoals het geval was bij de fiets van Henk.
Bij Henk waren er namelijk verschillende aanpassingen nodig aan de fiets om de fiets helemaal juist te kunnen instellen. Hiervoor zou hij verschillende onderdelen moeten aanschaffen. Hij heeft besloten om wel de pads op het ligstuur te verhogen met vulstukken maar verder niks nieuw aan te schaffen. Wel is hij al aan het nadenken over een nieuwe racefiets waarin hij de gegevens uit deze meting zeker meeneemt! Echter is zijn vrouw daar misschien nog niet helemaal van op de hoogte…
Wanneer de onderdelen vervangen zouden zijn door onderdelen met de correcte maten, zou er tijdens een controle fietsmeting van een uur een ideale zit bereikt worden. Dit geldt uiteraard alleen als het om dezelfde fiets gaat die al eerder is afgesteld!
Even napraten met Henk
Na de fietsmeting hadden wij vanuit Spanje contact met Henk over zijn ervaringen en plannen. Henk gaat de komende weken een aantal keer op de weg en regelmatig op zijn fietstrainer trainen om te kijken wat zijn ervaringen zijn. Hij is erg benieuwd, zeker omdat dit zijn eerste fietsmeting is en omdat hij daarvoor al járen op dezelfde manier op de fiets zat. Over een aantal weken zullen wij dan ook een blog plaatsen over zijn ervaringen.
Tijdens de meting bleek dat Henk niet heel soepel is. Vooral zijn (onder-) rug zit erg vast. We hebben het ook gehad over het belang van soepelheid als (tri-) atleet. Het is natuurlijk niet voor niets zo dat yoga de laatste jaren ook onder triatleten steeds populairder wordt. Het belang van inwerkprogramma’s waar, onder andere, op de atletiekvereniging veel aandacht aan wordt besteed moet je niet onderschatten. Het kan geen kwaad om goed te rekken, strekken en om loopscholing te doen om je lichaam goed te kunnen voorbereiden op de komende activiteit. Verder hebben we het gehad over de langzaam populairder wordende mobiliteitstrainingen. Hierover kan je binnenkort ook meer lezen op Triathlon365.
Een afspraak maken bij de Biomechanieker?
Wil je een afspraak maken bij de Biomechanieker? Breng een bezoekje aan de website en mail of bel. Vermeld je de “code” triathlon365 bij het maken van de afspraak? Dan ontvang je ook nog eens 10% korting op de fietsmeting!
Website Biomechanieker: https://debiomechanieker.nl/
Mail: info@debiomechanieker.nl
Bel: +31 634005195