Fietsroute plannen: knooppunt, trendline en meer

Fietsroute plannen - kaarten op tafel

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je een fietstraining voor triathlon hebt ingepland, is het fijn om van tevoren een afstand te bepalen die je wilt gaan afleggen tijdens de training. Je kan dan een fietsroute plannen. Wanneer je de deur uitgaat en lukraak gaat fietsen train je misschien niet zo effectief als dat je zou willen. Eigenlijk zou het dus fijn zijn om meerdere trainingsrondjes te hebben van verschillende afstanden waar je altijd uit kan kiezen. In deze blog kijken we naar de opties om een fietsroute te plannen. Wanneer je een keer afwisseling wilt qua omgeving kan je ook meedoen aan toertochten.

Waarom een fietsroute plannen?

Voor veel mensen die beginnen met fietsen kan het lastig zijn om een flink stuk te fietsen als ze nog geen vaste routes hebben of weten hoe ze deze routes kunnen maken. Ook wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woonplaats waarvan je de omgeving nog niet goed kent, is het fijn om te weten hoe je nieuwe routes kunt vinden.
Een fietsroute plannen kan ook leuk zijn wanneer je (in Nederland) op vakantie gaat of wanneer je op een (weekend)dag je fiets achterop de auto plaatst en ergens anders in Nederland gaat fietsen.

Het fietsknooppuntennetwerk

In Nederland zijn we verwend met een mooi knooppuntensysteem door het hele land. Dit fietsroutenetwerk maakt het makkelijk om nieuwe routes uit te proberen en van tevoren te plannen. Er zijn meerdere websites waarop je routes op het fietsknooppuntennetwerk kunt plannen. Zo kan je een route plannen met de ANWB fietsknooppuntenplanner of de routeplanner van de Fietsersbond.

Fietsrouteplanner

Applicaties op je mobiele telefoon

Er zijn ook meerdere applicaties die je (gratis) kunt downloaden op je mobiele telefoon en waar je routes op kunt bekijken en op kunt vastleggen. Met de onderstaande apps kan je fietsroutes plannen met behulp van knooppunten:
– Fietsknoop
– ANWB Fiets
– Route.nl
– Fietsroute
– Fiets!

Dit zijn slechts enkele apps waarmee je een fietsroute kunt plannen!

Fietsroute plannen met behulp van boeken

Er zijn verschillende boeken verkrijgbaar met fietsroutes in Nederland of in het buitenland. Soms zijn het allemaal losse routes en soms kan je ze achter elkaar fietsen voor een meerdaagse tocht of fietsvakantie. Bikepacking is een mooie manier om zo’n meerdaagse tocht te maken op een lichtere fiets. Er zijn speciale bikepacking fietstassen verkrijgbaar die passen op lichtere fietsen zoals een gravelbike of een racefiets. Zo combineer je jouw triathlontraining met een lekker weekendje of weekje weg in de buitenlucht. Je kan makkelijk spontaan de fiets pakken wanneer je ziet dat het lekker weer wordt in de lente of in het najaar.

fietsroute plannen - foto van een man die aan het bikepacken is.
Meerdaagse fietsroute plannen voor een mooie bikepacking trip

GPS computers

Een fietsroute plannen kan ook met behulp van verschillende GPS computers of fietsnavigatiesystemen op de markt. Deze kunnen vaak zelf een route maken of de route geven naar een bepaald startpunt of eindpunt. Ook kan je routes makkelijk opslaan en opnieuw gebruiken als je dezelfde route wilt fietsen. Verder kunnen de onderstaande fietscomputers ook meerdere trainingsgegevens bijhouden en kan je ze koppelen aan meerdere apparaten zoals je smartphone of sporthorloge.

Fietsroute plannen in het buitenland

In een groot gedeelte van België kan je ook knooppuntenroutes vinden. Op fietsnet.be vind je knooppunten(routes) in België en Zuid-Nederland. Met behulp van een kaart kan je makkelijk een route maken. Op de kaart zie je ook welke stukken bestaan uit kasseienstroken en welke stukken onverhard zijn en dus niet geschikt voor racefietsen. In andere landen heb je vaak gebieden waar ook speciale fietsroutes staan aangegeven. In Spanje heb je verschillende fiets-/wandelpaden die Vias Verdes worden genoemd. In de buurt van Valencia heb je bijvoorbeeld de Via Verde de los Ojos Negros. Dit is de langste Via Verde van Spanje en meet ongeveer 160 km.

vias verdes

Garmin Trendline (één van mijn favo’s)

Als fervent fietser op zoek naar optimale trainingsroutes voor je triathlon, biedt Garmin Trendline interessante mogelijkheden. Deze geavanceerde functie gebruikt miljoenen kilometers aan reisgegevens van andere gebruikers om de beste wegen en paden voor fietsers voor te stellen. Zo kun je voor elke training de ideale route kiezen, of je nu gaat voor korte sprints of lange afstandstochten.

Leuk om te weten: Het is dan ook niet voor niets dat sporthorloges van het merk Garmin zo hoog scoren in onze test.

Hoe werkt Garmin Trendline?

Garmin Trendline analyseert data verzameld van Garmin Connect, een platform waar gebruikers hun fietsroutes delen. Deze informatie wordt gebruikt om routes te genereren die niet alleen populair zijn, maar ook geschikt voor verschillende fietsstijlen. Dit betekent dat je met een paar klikken een route kunt selecteren die past bij je trainingsdoelen en -intensiteit.

Voordelen van een geplande route

Het plannen van je route met Garmin Trendline verhoogt de efficiëntie van je trainingen. Je vermijdt onverwachte hindernissen zoals druk verkeer, slecht begaanbare wegen of onnodig lange omwegen. Ook kun je met deze tool eenvoudig afwisselen tussen verschillende omgevingen, wat je trainingen interessanter en uitdagender maakt.

Integratie met Garmin apparatuur

Garmin Trendline werkt naadloos samen met Garmin-fietscomputers en -horloges. Je kunt routes direct naar je apparaat sturen en met realtime navigatie je training uitvoeren. Dit betekent minder tijd kwijt aan het plannen en meer tijd op de fiets. Bovendien houdt je Garmin-apparaat alle belangrijke trainingsgegevens bij, zoals snelheid, afstand en hartslag, zodat je je voortgang nauwkeurig kunt monitoren en waar nodig kunt aanpassen.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Puck

Puck is de medeoprichter van Triathlon365. Sport is haar met de paplepel ingegoten. Ze houdt van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast traint ze ook graag op de sportschool. Sinds 2023 is ze afgestudeerd voedingsdeskundige.

Deel dit artikel op: