Wanneer je een fietstraining voor triathlon hebt ingepland, is het fijn om van tevoren een afstand te bepalen die je wilt gaan afleggen tijdens de training. Wanneer je de deur uitgaat en lukraak gaat fietsen train je misschien niet zo effectief als dat je zou willen. Eigenlijk zou het dus fijn zijn om meerdere trainingsrondjes te hebben van verschillende afstanden waar je altijd uit kan kiezen. In deze blog kijken we naar de opties om een fietsroute te plannen. Wanneer je een keer afwisseling wilt qua omgeving kan je ook meedoen aan toertochten.

Waarom een fietsroute plannen?

Voor veel mensen die beginnen met fietsen kan het lastig zijn om een flink stuk te fietsen als ze nog geen vaste routes hebben of weten hoe ze deze routes kunnen maken. Ook wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woonplaats waarvan je de omgeving nog niet goed kent, is het fijn om te weten hoe je routes kunt vinden.
Een fietsroute plannen kan ook leuk zijn wanneer je (in Nederland) op vakantie gaat of wanneer je op een (weekend)dag je fiets achterop de auto plaatst en ergens anders in Nederland gaat fietsen.

Het fietsknooppuntennetwerk

In Nederland zijn we verwend met een mooi knooppuntensysteem door het hele land. Dit fietsroutenetwerk maakt het makkelijk om nieuwe routes uit te proberen en van tevoren te plannen. Er zijn meerdere websites waarop je routes op het fietsknooppuntennetwerk kunt plannen. Zo kan je een route plannen met de ANWB fietsknooppuntenplanner of de routeplanner van de Fietsersbond.

Fietsrouteplanner

Applicaties op je mobiele telefoon

Er zijn ook meerdere applicaties die je (gratis) kunt downloaden op je mobiele telefoon en waar je routes op kunt bekijken en op kunt vastleggen. Met de onderstaande apps kan je fietsroutes plannen met behulp van knooppunten:
– Fietsknoop
– ANWB Fiets
– Route.nl
– Fietsroute
– Fiets!

Dit zijn slechts enkele apps waarmee je een fietsroute kunt plannen!

GPS computers

Er zijn verschillende GPS computers op de markt die je kunt gebruiken om een fietsroute te bepalen. Ook kan je routes makkelijk opslaan en weer gebruiken als je dezelfde route wilt fietsen.

Fietsen in het buitenland

In een groot gedeelte van België kan je ook knooppuntenroutes vinden. Op fietsnet.be vind je knooppunten(routes) in België en Zuid-Nederland. Met behulp van een kaart kan je makkelijk een route maken. Op de kaart zie je ook welke stukken bestaan uit kasseienstroken en welke stukken onverhard zijn en dus niet geschikt voor racefietsen. In andere landen heb je vaak gebieden waar ook speciale fietsroutes staan aangegeven. In Spanje heb je verschillende fiets-/wandelpaden die Vias Verdes worden genoemd. In de buurt van Valencia heb je bijvoorbeeld de Via Verde de los Ojos Negros. Dit is de langste Via Verde van Spanje en meet ongeveer 160 km.

vias verdes