Fietsspullen: Benodigdheden voor je fietstrainingen

Fietsspullen: Benodigdheden voor je fietstrainingen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In deze lijst vind je alle fietsspullen die je nodig hebt voor je fietstrainingen. Wij hebben deze lijst expres zo compleet mogelijk gemaakt. Wanneer je begint met het trainen voor een triathlon heb je niet perse alle spullen in deze lijst nodig.

Racefiets | Triathlonfiets | Tijdritfiets

Wanneer je begint met trainen voor een triathlon en je hebt nog geen fiets hoef je niet meteen heel veel geld uit te geven aan een triathlonfiets of tijdritfiets. Je zou bijvoorbeeld eerst eens kunnen kijken of je een goede tweedehands racefiets kan vinden op Marktplaats. Of je kan kijken in de webwinkel van Decathlon. Hier hebben ze vaak goede racefietsen met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.

Opzetstuur

Heb je een triathlonfiets of een tijdritfiets? Dan heeft deze fiets een speciaal stuur inclusief een ligstuur. Heb je een gewone racefiets? Dan kan je hier zelf een opzetstuur/ligstuur bij kopen. Opzetsturen kan je vinden in verschillende webwinkels. Het is slim om te kijken hoe goed je het ligstuur op maat kan maken. Sommige opzetsturen kan je steeds per centimeter verschuiven, andere opzetsturen per mm.

Fietsbel

Zorg ervoor dat je op je stuur altijd een bel hebt zitten. Dit is belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel zeer kleine en lichte fietsbellen verkrijgbaar die bijna “onzichtbaar” zijn.

Zadeltasje en frametasje

Een klein zadeltasje is ideaal om tijdens trainingen een reservebinnenbandje (of twee) in te bewaren, bandenlichters en een multitool. Je maakt deze tasjes vast aan het zadel en de zadelpen aan de achterzijde van het zadel. Op deze manier kan je altijd je binnenband wisselen wanneer je lek rijdt. Er zijn ook kleine frametasjes verkrijgbaar (bijvoorbeeld bij de Decathlon) waar je voeding in kwijt kan. Hier kan je tijdens het fietsen makkelijk bij. Ideaal om onderweg een reepje of een gelletje te nemen.

Binnenband, pompje, bandenlichter en multitool

Onmisbare fietsspullen die je altijd mee wilt nemen tijdens het fietsen zijn één of twee reserve binnenbandjes (let op dat ze de juiste maat zijn), een pompje (deze kan je bevestigen aan het frame of in je fietsshirt meenemen), bandenlichters én een multitool. Wanneer je begint met fietsen en niet weet hoe je een binnenband moet vervangen is het slim om je eerst te verdiepen in hoe je een binnenband moet vervangen.

Bidons

Of je nou een korte of lange afstand gaat fietsen, neem altijd een bidon met water mee! Tijdens het sporten is het belangrijk om weer vocht aan te vullen. Bij langere afstanden kan je de bidon ook vullen met een sportdrank. Is het erg warm en zweet je veel? Dan kan je ook een combinatie maken van water en elektrolyten. Heb je een nieuwe fiets aangeschaft? Let er dan ook op dat jouw fiets bidonhouders op het frame heeft zitten. Deze bidonhouders kan je eventueel ook los aanschaffen.

Fietstrainer

Wil jij in de herfst en winter wanneer het kouder en regenachtiger is ook binnen kunnen trainen? Dan kan je een fietstrainer aanschaffen. Wij raden altijd aan om een direct drive fietstrainer aan te schaffen. Je verwijdert het achterwiel en je plaatst de fiets op de trainer. Direct drive fietstrainers kunnen een hoog stijgingspercentage simuleren en meten de weerstand zeer precies. Ook kan je bijna alle direct drive fietstrainers koppelen aan Zwift. Met Zwift trainen is erg leuk en uitdagend.

Fietscomputer

Er zijn verschillende fietscomputers verkrijgbaar. Zo zijn er eenvoudigere fietscomputers die tijdens de rit de snelheid en gereden afstand weergeven. Er zijn echter ook fietscomputers met navigatie en de mogelijkheid om sensoren te koppelen zoals een vermogensmeter, een hartslagmeter of een cadanssensor. Wij zijn zelf in het bezit van de Wahoo Elemnt Roam.

Vermogensmeter/powermeter

Een vermogensmeter kan je gebruiken om de kracht (wattage) te meten die jij moet leveren om vooruit te komen. Wanneer je tegenwind hebt of bergop fietst moet je dus meer kracht leveren dan wanneer je wind mee hebt om dezelfde snelheid te behalen/behouden. Je kan met deze wattage-gegevens gericht trainen. Ook krijg je met deze gegevens een veel beter beeld van jouw conditie dan wanneer je alleen kijkt naar je hartslag en snelheid. Er zijn verschillende powermeters verkrijgbaar. Zo zijn er powermeters die het wattage van één been meten, powermeters als pedalen of als crank.

Fietskoffer

Droom jij ervan om een triathlon in het buitenland te voltooien? Dan heb je misschien een fietskoffer nodig om jouw fiets in te vervoeren. Er zijn hardcase koffers met een harde buitenkant waardoor jouw fiets tijdens het reizen minder makkelijk kan beschadigen. Ook zijn er travel bags die een zachte buitenkant hebben. Deze tassen zijn weer een stuk lichter. Met ene fietskoffer kan je jouw fiets veilig meenemen in het vliegtuig of in de trein. Kies voor een fietskoffer met wieltjes om de fiets makkelijk te kunnen vervoeren.

Helm

Voor de veiligheid tijdens het fietsen is het belangrijk om áltijd een goede fietshelm te dragen. Goede fietshelmen zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk dat je kijkt of de fietshelm voldoet aan de Europese norm voor veilige fietshelmen. Voor volwassenen is dit keurmerk EN 1078 en voor kinderen EN 1080. Er zijn ook veel triatleten die een speciale aerohelm of dichte helm aanschaffen. Sommige aerohelmen hebben niet echt een goed koelend vermogen. Wil je veel trainen en wedstrijden doen in de zomer? Dan is het slim om te kijken naar een aerohelm met meer ventilatiegaten.

Fietsschoenen

Als beginnende fietser kan het zijn dat je de eerste paar keren nog erg moet wennen aan het fietsen op een racefiets. Het is daarom prettig om eerst je hardloopschoenen te dragen en gewone pedalen op je racefiets te zetten. Wanneer je meer vertrouwd raakt met het fietsen op een racefiets kan je speciale klikpedalen aanschaffen en speciale fietsschoenen. Tijdens het fietsen kan je dan oefenen met het vast- en losklikken van jouw fietsschoenen in de klikpedalen. Voor je het weet lijkt het alsof je nooit zonder klikpedalen hebt gefietst!

Overschoenen

Overschoenen lijken op sokken die je over je fietsschoenen aan kan trekken. Vaak zit er aan de achterzijde een rits waarmee je ze makkelijker aan en uit kan trekken. Wanneer het buiten steeds kouder wordt zal je merken dat je ook snel koude voeten krijgt. Met deze overschoenen blijven je voeten lekker warm. Ook beschermen overschoenen je (deels) tegen natte voeten door regen of het rijden door plassen.

Fietssokken

Goede fietssokken zorgen ervoor dat je voeten lekker warm blijven wanneer het kouder weer is en dat ze in de zomer zorgen voor goede ventilatie. Ook bieden goede fietssokken extra ondersteuning. Er zijn ook speciale compressiekousen, deze zijn vaak een stuk hoger. Dan rest alleen nog de vraag of je de fietssokken over je lange fietsbroek draagt of eronder. Officieus draag je fietssokken óver je lange fietsbroek. Maar, draag ze vooral hoe je het zelf prettig vindt.

Fietsbroek

Wij vinden een goede fietsbroek één van de meest belangrijke fietskledingstukken in je fietsgarderobe. Een goede fietsbroek zorgt ervoor dat je ook comfortabel in het zadel zit wanneer je urenlang gaat fietsen. Wanneer je ergens geld op wilt besparen kan je dat beter doen op een fietsshirt of een thermoshirt dan op een fietsbroek. Er zijn fietsbroeken in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Je hebt korte en lange fietsbroeken en fietsbroeken met of zonder “bretels”. Een fietsbroek met bretels wordt ook wel een bib short genoemd.

Fietsshirt

De meeste fietsshirts of wielershirts kan je aan de voorzijde (helemaal) open ritsen. Aan de achterzijde heb je vaak open vakjes waar je een pompje, je smartphone, voeding etc. in kwijt kan. Fietsshirts zijn verkrijgbaar met korte mouwen, in mouwloze varianten en met lange mouwen. Zo is er voor ieder seizoen een geschikte variant. Tegenwoordig zie je heel vaak fietsshirts die nauwsluitend vallen om het lichaam. Sommige fietsshirts met lange mouwen hebben waterafstotende kwaliteiten.

Thermoshirt

Een thermoshirt is zowel in je fietsgarderobe als in je hardloopgarderobe onmisbaar! Je draagt dit shirt als een onderlaag (baselayer) direct op de huid. Deze shirts houden je warm bij koudere temperaturen, nemen vocht op en voeren het vocht af. Hierdoor blijft je lichaam droog, ook wanneer je intensief aan het sporten bent. Hoe dikker het thermoshirt hoe warmer je blijft. Er zijn ook dunnere thermoshirts die je in de zomer kan dragen. Deze zorgen er alleen voor dat het vocht wordt afgevoerd.

Windjack

Een windjack of windbreaker is een jasje die je kan dragen over je fietsshirt wanneer het fris is en hard waait. Doordat deze jas winddicht is houdt hij je goed warm. Sommige windbreakers zijn ook nog eens waterafstotend. Wanneer een jasje een waterafstotende laag heeft blijf je droog, ook wanneer kort en niet al te hevig regent. Wil je droog blijven wanneer het lang regent of wanneer je een plensbui over je heen krijgt? Dan kan je beter kiezen voor een waterdichte jas.

Waterdichte fietsjas

Wanneer je een waterdichte fietsjas draagt blijf je droog als je een plensbui over je heen krijgt en als het lang blijft regenen. Veel waterdichte regenjassen hebben echter niet een heel goed ademend vermogen. Je blijft dan wel droog maar aan de binnenkant van de jas ontstaat er condens waardoor je vaak wel nat wordt van het zweet dat niet goed afgevoerd kan worden. Er zijn ook waterdichte jassen met een goed ademend vermogen. Deze jassen zijn echter wel een stuk duurder om aan te schaffen.

Handschoenen

Met de juiste fietskleding en fietsspullen kan je de hele winter door blijven fietsen. Wanneer het buiten koud is kan je speciale fietshandschoenen aanschaffen. Er zijn ook fietshandschoenen verkrijgbaar waarmee je je smartphone kunt bedienen zonder je handschoenen uit te hoeven doen.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: