Fietstraining: Trainingstips voor tijdens, na en voor de training

fietstraining

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Het grootste gedeelte van de triathlon breng je door op de fiets. Je kan tijdens dit onderdeel dan ook een mooie tijdswinst boeken. Wel moet je je tijdens een triathlon niet té veel op de tijd focussen om belemmerende wedstrijdspanning te voorkomen. Een goede voorbereiding voor een mooie tijdswinst is wel een vereiste. Maar hoe ziet een goede fietstraining eruit? Wij hebben in deze blog een aantal fietstraining tips op een rijtje gezet.

Voor de fietstraining

Zorg ervoor dat je lichaam voor een fietstraining voldoende hersteld is van andere trainingen. Ben je mentaal of lichamelijk vermoeid? Kijk dan of jouw lichaam rust nodig heeft of dat je alleen de training iets hoeft aan te passen. Om een hongerklop te voorkomen kan je ervoor zorgen dat je voldoende gegeten hebt (en eten mee neemt). Vul de bidon(s) met water en voor een langere rit met een poeder zoals Isostar.

Bedenk voor de fietstraining wat voor training je wilt gaan doen. Wil je een duurtraining doen en werken aan uithoudingsvermogen en aan het afleggen van meer kilometers of wil je minder kilometers maken en intervallen doen?

Tijdens de fietstraining

Er zijn meerdere tips te vinden voor een effectieve trainingssessie. Kies de juiste trainingspartner en wees geen slaaf van Strava zijn twee waardevolle tips.

Kies de juiste trainingspartner.

Naar aanleiding van het doel van de fietstraining kan je de juiste trainingspartner uitkiezen. Ga je voor een rustige duurtraining? Dan heeft het geen zin om met een speedy gonzales te fietsen die bij het zien van een plaatsnaambordje de sprint inzet. Tijdens een intervaltraining zijn deze sprintjes wel effectief.

Wees geen slaaf van Strava

Met de populariteit van Strava zijn er steeds meer atleten die iedere training als een wedstrijd zijn gaan zien. Iedere training moet sneller, langer en zwaarder. Helaas werkt dit niet persé positief voor jouw vooruitgang. Je zal verrast zijn dat je na een aantal “rustige” trainingen wel flinke vooruitgang hebt geboekt qua snelheid en dat zonder kapot te zijn gegaan tijdens trainingen. Hoe meer vooruitgang je hebt geboekt, hoe meer je intervaltrainingen moet afwisselen met rustige duurtrainingen om nog sneller te worden.

Na de fietstraining

Het is belangrijk om na de fietstraining een goede cooling down te doen. Een cooling down voert het opgebouwde lactaat in het lichaam af. Het beste kan je het laatste stukje naar huis “uitfietsen”. Waar andere wielrenners door de woonwijk scheuren om op die manier een zo hoog mogelijk gemiddelde op Strava te hebben staan, kan je beter even gas terugnemen.

Eiwitten na de training

Voor een goed herstel is het belangrijk om wat extra eiwitten te nemen na de training. Deze eiwitten hoef je niet persé direct na een training te nemen. Voor de extra eiwitten kan je een eiwit shake nemen met eiwitpoeder, een eiwitreep of gewoon een glas chocolademelk. Producten met extra eiwitten vind je tegenwoordig niet alleen meer in speciale webwinkels. Ook in supermarkten vind je producten van verschillende merken met extra proteïne. Van kwark tot shakes tot repen.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: