Garmin Fenix 7 review: Beste Garmin multisport triathlon horloge

Garmin Fenix 7 review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De Garmin Fenix 7 hebben wij beoordeeld als het beste topklasse triathlonhorloge in 2022. In samenwerking met Garmin kregen wij de mogelijkheid om de Fenix 7 uit te testen. Hier waren wij uiteraard heel erg blij mee! Zelf dragen wij de Garmin Forerunner 745, waar wij ook ontzettend blij mee zijn. In deze review lees je meer over onze ervaringen met het horloge, wil je meer weten over alle functies? Lees hier meer over de Fenix 7.

Soorten en modellen Fenix 7

De Fenix 7 is verkrijgbaar in verschillende maten, zo heb je de “standaard” Fenix 7, de Fenix 7S (een kleiner formaat dan de standaard maat) en de Fenix 7X (een groter formaat dan de standaard maat). Wij hebben zelf de Fenix 7 mogen testen die qua formaat iets groter is dan de Garmin Forerunner 745.

Als wij zelf zouden kiezen tussen de drie verschillende modellen zouden we zeker voor de standaard maat gaan. Hij is iets groter en zwaarder dan de Forerunner 745. Hij heeft door zijn grootte ook een grotere accu en een langere batterijduur dan de kleinere Fenix 7S. De Fenix 7X lijkt ons dan weer iets te groot en zwaar (ook al heb je dan een nog betere accu). Deze laatstgenoemde is ook alleen verkrijgbaar in solar en sapphire solar.

Naast de maten heb je ook nog verschillende extra’s waar je voor kunt kiezen. Zo is het horloge verkrijgbaar met sapphire glas dat vrijwel krasvrij en zeer sterk is. Ook kun je kiezen voor solar. Hiermee gaat de batterij langer mee wanneer het horloge genoeg in aanraking komt met direct zonlicht.

Garmin Fenix 7 kopen

Er zijn verschillende webwinkels waar je de Garmin Fenix 7 kunt kopen. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende webwinkels en maten en soorten van de Fenix 7. Automatisch krijg je het laagst geprijsde horloge het eerst te zien in de lijst. Dagelijks worden de prijzen opgehaald waardoor je altijd op de hoogte bent van de beste aanbiedingen.

Fenix 7

Garmin Fenix 7s

Fenix 7x

Handige “extra” functies voor triatleten

Wanneer je op zoek gaat naar een triathlonhorloge denk je waarschijnlijk als eerst aan de trainingsfuncties waar het horloge over beschikt. Toch zijn er nog mee functies die voor triatleten heel handig zijn. Hieronder hebben wij een aantal van deze handige functies op een rij gezet.

Contactloos betalen

Op de fiets of tijdens een lange duurloop hoef je geen geld meer mee te nemen. Met je horloge kan je met de functie Garmin Pay namelijk contactloos betalen in winkels. Bijvoorbeeld om eten of drinken te kopen of wanneer je fietspech hebt in een fietsenwinkel. Tijdens ongevallen zijn er diverse veiligheidsfuncties waar je gebruik van kunt maken. In principe zou je jouw pinpas en contant geld dus thuis kunnen laten. In de onderstaande video zie je precies hoe je Garmin Pay kan instellen.

Muziek beluisteren

Het horloge beschikt over een Spotify, Deezer en Amazon music integratie. Hierdoor kan je tijdens het trainen gewoon muziek luisteren. Wij raden altijd aan om te kiezen voor een bone conduction headphone wanneer je buiten gaat trainen. Met zo’n koptelefoon kan je het omgevingsgeluid namelijk ook nog horen. Dit is een stuk beter voor de veiligheid. Wij zijn zelf in het bezit van de Aftershokz (Shokz) Air. Hier zijn wij erg tevreden over.

Weersverwachtingen bekijken

Op het horloge kan je snel de weersvoorspellingen bekijken. Zo zie je wat de huidige temperatuur is en de maximum en minimum temperatuur, hoeveel wind er staat en hoeveel procent kans op regen er is. Deze voorspellingen kan je vinden van de komende uren en de komende dagen. Op het horloge zie je ook wanneer de zon opkomt en weer onder gaat.

Garmin Fenix 7
Garmin Fenix 7
Garmin Fenix 7 8

Navigeren

De navigatiefuncties waar het horloge over beschikt maken de Fenix 7 echt uniek. Wij hebben deze functies ook uitgebreid getest voor onze website OutdoorNow. Als triatleet zou je op meerdere manieren gebruik kunnen maken van deze functies. Je ziet precies aan de pijl welke richting je op loopt. Wat wij handig vinden is dat de pijl meedraait wanneer je stil staat en draait. Dit mist wel eens bij andere GPS apparaten. Ook staat er automatisch ingesteld dat het horloge gaat trillen als je een afslag nadert. Je ziet op het scherm precies over hoeveel meter je de afslag moet nemen.

Trainingsroutes laten maken

Op het horloge kan je (hardloop-)routes in de buurt laten maken van verschillende afstanden. Je kan dan zelf de richting van de route kiezen (noord, oost, zuid, west). De route wordt bepaald met behulp van trendline popularity routing. Het horloge gebruikt de paden in de buurt die het meest worden gebruikt door Garmin gebruikers. Wanneer je op vakantie bent of in een nieuwe omgeving gaat sporten kan je gebruik maken van deze functie.

Navigeer – Rondrit – Kies activiteit (hardlopen, fietsen, wielrennen) – Stel afstand in – Richting (elke, noord, oost, zuid, west)

WhatsApp Image 2022 05 16 at 7.41.17 PM

Zelf routes uploaden

Heb je een mooie route gevonden? Heeft iemand op Strava een mooie route gefietst of gelopen of heb je op Komoot een prachtige route gezien? Dan kan je het GPX bestand van deze route snel en makkelijk op je horloge zetten. Wanneer het tijd is om te trainen kan je deze route volgen.  

In de buurt

Ben je door je voeding heen en krijg je tijdens een lange duurrit een hongerklop? Of is het zulk mooi weer dat je van jouw korte intervaltraining een lange duurrit wilt maken? Dan kan je met de navigatiefunctie “om me heen” snel zien waar je een winkel of restaurant kan vinden. Ook op de kaart kan je snel zien wat er in de omgeving te vinden is. Op de onderstaande foto zie je de kaart, wanneer je verder klikt zie je de namen van de winkels. Ook kan je dan makkelijk navigeren naar de winkels en parkeerplaatsen.

Garmin Fenix 7 Review

Triathlonactiviteiten

De Garmin Fenix 7 is een echt multisporthorloge. Triatleten kunnen kiezen uit meerdere activiteitenprofielen. Wij hebben de profielen die interessant zijn voor triatleten hieronder op een rij gezet. Naast deze profielen voor zwemmen, fietsen, lopen en kracht zijn er nog veel meer activiteitenprofielen voor cross training activiteiten.

Zwemmen

Zwembad
Open water

Fietsen

Fietsen
Fiets binnen
Mountainbiken
Gravelfietsen
Pendelfietsen
Toerfietsen
Wielrennen

Hardlopen

Hardlopen
Loopband
Track run
Indoortrack
Trail run
Ultra run
Virtual run

Multisport

Triathlon
Zwemloop
Kracht

Trainingsfuncties Garmin Fenix 7

Het horloge beschikt over meerdere trainingsfuncties en meet meerdere trainingsgegevens. Deze trainingsgegevens kunnen algemeen zijn of juist gericht op een specifieke activiteit (zoals zwemmen, fietsen en hardlopen). Bekijk alle specifieke trainingsgegevens in de uitgebreide beschrijving van de Fenix 7.

Trainingsfuncties algemeen

Interessante gegevens (die je ook kunt zien op de Garmin 745) zijn bijvoorbeeld de meting van de VO2max en de lactaatdrempel, de trainingsstatus, de belasting focus van 4 weken, de hersteltijd en body battery. Real-time stamina en de Pulse Ox sensor zijn vrij nieuwe functies.

Real-time stamina functie Garmin Fenix 7

De real-time stamina functie is een vrij nieuwe ( en interessante) functie die je nu alleen nog kan gebruiken op de Fenix 7 en de Garmin Epix. Je kan deze functie gebruiken tijdens het fietsen en hardlopen. Tijdens de activiteit zie je precies hoe veel energie je nog over hebt. Zo weet je precies hoeveel je nog kan geven tot de finish.

Garmin Fenix 7

Wat wordt er gemeten?

Op het scherm krijg je tijdens de activiteit meerdere gegevens te zien. Zo zie je de hartslag, het tempo, de stamina (uithoudingsvermogen) en het potential (het potentiële uithoudingsvermogen). Stamina en potential worden weergegeven in percentages. Stamina is de hoeveel energie je hebt op dat moment. Dit percentage kan tijdens een interval ook steeds veranderen. Potential is hoe lang je de training vol kan houden. Dit percentage zal ook lager worden in de loop van de training. Aan de pijl naast stamina zie je of je te hard gaat of misschien te langzaam.

Goed om te weten: Bij langere duurtrainingen is het potentiële uithoudingsvermogen vol te houden wanneer je een goed voedings- en hydratatieplan hebt.  

Weergave uithoudingsvermogen in balkjes

Op het horloge zie je ook een balkje. De zwarte kleur in het balkje geeft het potentiële uithoudingsvermogen weer. Het gekleurde balkje geeft het huidige uithoudingsvermogen weer. Je kan aan de kleuren precies zien of het uithoudingsvermogen is afgenomen, gelijk is gebleven of toe is genomen.

Rood: Uithoudingsvermogen neemt af
Oranje: Uithoudingsvermogen blijft gelijk
Groen: Uithoudingsvermogen neemt toe

Extra gegevensscherm

Op het gegevensscherm kan je ook de tijd en afstand toevoegen tot de “batterij” leeg is. Er wordt gekeken naar de huidige intensiteit daarna wordt er bepaald hoe lang je die intensiteit vol kan houden.

Betrouwbaarheid hartslagmeter

De Fenix 7 heeft een Gen4-sensor die de hartslag meet. Deze sensor meet nog nauwkeuriger dan de Gen3-sensor op de Fenix 6. Het is erg interessant dat de hartslag met dit horloge óók onder water wordt gemeten. Ondanks de betrouwbare metingen kiezen wij er toch voor om ook regelmatig een hartslagband te dragen tijdens het sporten. Zelf zijn wij in het bezit van de Polar H10. Vooral tijdens intervaltrainingen hebben wij het idee dat de Polar H10 de veranderingen in hartslag sneller opmerkt.

Batterijduur

De batterijduur van de Garmin Fenix 7 hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of je gebruik maakt van alleen GPS, alle satellietsystemen en of je muziek afspeelt. Het is in ieder geval goed om te weten dat de batterij tot 18 dagen mee gaat als je het horloge alleen als smartwatch gebruikt. Gebruik je alle satellietsystemen voor een nauwkeurige meting van waar je bent? Dan gaat het horloge tot 40 uur mee. Met alle satellietsystemen én muziek gaat het horloge tot 10 uur mee. De batterijduur van de Fenix 7S is iets minder lang. Het is dus een uitstekend sporthorloge dat ook zeker geschikt is om te dragen tijdens langere trainingen en tijdens een halve of hele triathlon.

Onze ervaringen met de Garmin Fenix 7

In samenwerking met Garmin mochten wij de Garmin Fenix 7 sapphire solar testen. Zelf zijn wij in het bezit van de Garmin Forerunner 745. Hierdoor konden wij deze twee modellen meteen met elkaar vergelijken. Een kleine spoiler? Eén van onze redactieleden zet de Forerunner 745 te koop en gaat de Garmin Fenix 7 aanschaffen! Wij zijn dus zeker fan van dit complete multisporthorloge. Hieronder zetten wij op een rijtje wat voor ons de plus- en minpunten zijn van dit horloge.

Pluspunten

Door veel mensen wordt dit horloge gezien als één van de beste multi-sport horloges op de markt. Wij zijn het daar zeker mee eens! Je krijgt eigenlijk alle trainingsfuncties die je maar kunt wensen. Daarnaast zijn wij ook fan van de navigatiefuncties waarover dit horloge beschikt. Ben je daar minder geïnteresseerd in? Dan zou je ook eens kunnen kijken naar het nieuwe Forerunner model van Garmin, de Garmin Forerunner 955.

Minpunten

Het was even zoeken maar uiteindelijk zijn ons ook een paar minpunten opgevallen.

De prijs

Het belangrijkste minpunt voor ons is de prijs van het horloge. De Garmin Fenix 7 is namelijk vrij prijzig. Daar moet je natuurlijk wel het budget voor hebben. Daarnaast is het goed om vooraf te bedenken van welke functies je echt gebruik gaat maken. Wanneer je het horloge aanschaft en veel functies niet gebruikt kan je misschien beter kijken naar een ander (Garmin) sporthorloge. Houdt de prijs jou tegen om dit horloge te kopen? Dan kan je eens kijken naar de voorganger van dit model, de Fenix 6. Het zou ook kunnen dat de Garmin Forerunner 745 of misschien de Forerunner 955 een ideaal model is voor jou.

Sapphire glas

Het klinkt misschien raar. Het sapphire glas beschikt juist over veel positieve kenmerken en is nu op de markt gebracht omdat er veel vraag naar was vanuit Garmin gebruikers. Het glas is na veelvuldig gebruik inderdaad nog krasvrij. Toch zijn wij niet helemaal weg van dit gebruikte glas. Wij ervaren namelijk dat het glas erg spiegelt. Buiten in de zon is het scherm daardoor minder goed leesbaar dan het scherm van onze Garmin Forerunner 745. Dit is soms best onhandig, zeker wanneer je het horloge gebruikt om te navigeren. Ook al is het glas sterk en vrijwel krasvrij zouden wij dus eerder kiezen voor een “gewoon” model. Dat scheelt ook nog eens in de prijs, mits je niet voor een solar model kiest.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: