Haarverzorging tips voor zwemmers: Zo voorkom je droog haar!

Haarverzorging tips voor zwemmers: Zo voorkom je droog haar!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je regelmatig zwemt in het zwembad (in chloorwater) zal je misschien merken dat je haar erg droog wordt. Ook zal je misschien last hebben van een droge huid. Gelukkig zijn er verschillende tips en haarverzorgingsproducten waarmee jij jouw haar zo goed mogelijk kan verzorgen en de schade aan jouw haar door het chloorwater kan minimaliseren. In deze blog vind je alle haarverzorging tips voor zwemmers.

Waarom is chloor schadelijk voor jouw haar?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom chloor schadelijk is voor jouw haar. De chemische stof chloor zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën van het haar worden verwijderd. Ook breekt het de beschermende laag op ons haar. Hierdoor voelt je haar na het zwemmen droog en broos aan. Ook is je haar vatbaarder voor haarbreuk en heb je meer last van gespleten haarpunten en klitten.

droog haar

Wat kan je doen vóórdat je het zwembad in duikt? Haarverzorging tips voor zwemmers

Om de schade van het chloorwater aan jouw haar te beperken kan je verschillende dingen doen. Zo heb je een bepaalde haarroutine voor het zwemmen en na het zwemmen. Hieronder lees je wat je voor jouw haar kunt doen voordat je het zwembad in springt.

Spoel je haar af voordat je gaat zwemmen

Je kan helaas niet voorkomen dat je haar nat wordt in het zwembad, ook niet wanneer je een badmuts draagt. Haar neemt vocht op. Door eerst je haar af te spoelen onder de douche voordat je het zwembad in duikt zorg je ervoor dat het haar minder chloorwater absorbeert en meer “gewoon” water. Zorgt er dus voor dat je jouw haar goed afspoelt onder de douche voordat je gaat zwemmen.

haarverzorging tips voor zwemmers

Gebruik een voedende conditioner of kokosolie

Na het afspoelen van je haar kan je voedende conditioner of kokosolie gebruiken zodat jouw haar een dun beschermingslaagje heeft tegen het zwembadwater. Hierdoor kan het chloor niet óf minder goed binnendringen. Wanneer je kiest voor een voedende conditioner kan je gebruik maken van een gewone conditioner of een leave-in conditioner. Heb je lang haar? Dan kan je je haar voor het zwemmen invlechten zodat het niet kan gaan klitten.

Haarverzorging tips voor zwemmers: ná het zwemmen

Ook na het zwemmen is er een speciale routine en zijn er speciale haarverzorgingsproducten die je kunt gebruiken om droog haar door het zwemmen in chloorwater te voorkomen.

Haarverzorging tips voor zwemmers: Zo voorkom je droog haar!

Haar wassen en uitspoelen

Zwem je meerdere keren in de week in zwembadwater? Dan hoef je echt niet iedere keer je haar te wassen met shampoo! Sterker nog, wanneer je dat doet is de kans groot dat je haar nóg droger wordt. Je kan na het zwemmen beter je haar uitspoelen met een conditioner. Deze conditioner zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten.

Na het wassen: Gebruik een leave-in conditioner

Om je haar na het wassen en zwemmen goed te verzorgen kan je het beste gebruik maken van een voedende leave-in conditioner. Een leave-in conditioner zorgt ervoor dat het vocht van het haar dat door het chloor weg is gegaan weer wordt aangevuld. Wanneer je haar weer opdroogt zal je ook geen last hebben van pluishaar en klitten.

Wacht met het kammen van je haar

Nat haar kammen? Liever niet! De kans is namelijk groot dat je haar sneller breekt. Kam je haar dus het liefst als het droog is. Eventueel kan je je haar onder de douche voorzichtig doorkammen met je vingers. Door de conditioner lukt dit waarschijnlijk makkelijk en glijden je vingers soepel door je haren.

Gebruik een voedend haarmasker

Probeer ééns in de week je haar te verwennen met een voedend haarmasker. Je kan een conditioner gebruiken en die goed in laten trekken (10 min tot een kwartier). Ook zijn er speciale haarmaskers verkrijgbaar. Vaak moet je deze 10 tot 15 minuten laten intrekken zodat jouw haar het masker goed kan opnemen. Je kan het masker het beste uitspoelen met koud of lauwwarm water.

(Af-) drogen van het haar: Haarverzorging tips voor zwemmers

Wanneer je jouw haar stevig droogwrijft met een handdoek kan je het haar flink beschadigen. Om je haar op een goede manier te drogen kan je voorzichtig “knijpend” in de handdoek jouw haar drogen. Wanneer jouw haar handdoek droog is kan je het verder natuurlijk op laten drogen aan de lucht. Het liefst laat je het haar los hangen en maak je het niet strak vast.

Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

3 gedachten over “Haarverzorging tips voor zwemmers: Zo voorkom je droog haar!”

  1. Hele handige tips! Chloor is inderdaad zo slecht voor je haar, hopelijk heeft iedere zwemmer wat aan deze tips. Verzorgd haar is natuurlijk een van de eerste indrukken die je maakt, dus dat moeten we goed onderhouden. Bedankt voor het delen!

    Groetjes,
    Anne

  2. Maar wat als je de hele dag in het water ligt, omdat je zwemonderwijzer bent? Dan wordt je huid en haar dus versneld ouder? Dan heb je dus best een probleem…

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: