Hardloopspullen: Benodigdheden voor je hardlooptrainingen

Hardloopspullen: Benodigdheden voor je hardlooptrainingen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wil jij starten met trainen voor een triathlonwedstrijd en ben je een beginnende triatleet? Dan kan je deze serie gebruiken om een overzicht te krijgen van welke spullen je nodig hebt voor de verschillende onderdelen. In het laatste deel van deze serie lees je welke hardloopspullen je nodig hebt voor je hardlooptrainingen.

Bekijk ook:
Zwemspullen: Benodigdheden voor je zwemtrainingen
Fietsspullen: Benodigdheden voor je fietstrainingen
Triathlonspullen: Benodigdheden voor je triathlon-trainingen en wedstrijden

Hardloopschoenen

Goede hardloopschoenen zijn onmisbaar om comfortabel en blessurevrij te kunnen hardlopen. Het is slim om – wanneer je begint met hardlopen – advies te vragen in een hardloopwinkel. In veel hardloopwinkels kunnen ze een meting uitvoeren en advies geven over welke hardloopschoenen het beste bij jouw lichaam en loopdoelen passen. Het is ook belangrijk om met regelmaat nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen wanneer je veel kilometers maakt.

Hardloopsokken

Wil je comfortabel kunnen hardlopen? Dan is het fijn om naast goede hardloopschoenen ook goede hardloopsokken te dragen. Sommige lopers vinden het prettig om hoge compressiekousen te dragen. Deze kousen helpen blessures tegen te gaan en de bloedcirculatie te verbeteren. Ook zijn er compressiekousen die je na de training kan dragen om sneller te herstellen na een training. Wij hebben zelf hardloopsokken van het merk Compressport. Deze hardloopsokken blijven mooi en zitten erg fijn.

Hardloopbroek

Een goede korte en lange hardloopbroek kunnen eigenlijk niet ontbreken in jouw hardloopgarderobe. Eén van de meest belangrijke kenmerken van een goede hardloopbroek is dat hij niet afzakt tijdens het hardlopen. Ook is het belangrijk dat hij “squat-proof” is. Je wilt tijdens het rekken natuurlijk niet dat iedereen je ondergoed ziet zitten! Wij zijn zelf fan van de hardloopbroeken van het merk Fusion. Naast dat ze erg comfortabel zitten en squatproof zijn, drogen ze snel en worden ze niet zwaar als je een buitje over je heen krijgt. Ook zitten er aan de zijkanten van de Fusion broek vakjes waar je wat kleine spullen zoals een sleutel, een smartphone of sportvoeding in kan bewaren.

Hardloopshirt

Korte en lange hardloopshirts kunnen ook niet ontbreken in jouw kledingkast. Het is fijn als de shirts goed ademen en vocht snel af kunnen voeren. Wij dragen zelf altijd hardloopshirts van het merk Asics. Het capsleeve model voor vrouwen is favoriet net als de V-neck SS top. Bij de mannen worden de verschillende modellen afgewisseld.

Thermoshirt

Wanneer de buitentemperatuur steeds lager wordt is een thermoshirt heerlijk om te dragen. Afhankelijk van de temperatuur kan je hem los dragen, met een t-shirt, een fleece vest of trui of een windjack. Het thermoshirt houdt je warm en voert vocht af waardoor je ook als je zweet toch droog blijft. Een thermoshirt is de ultieme basislaag voor fiets- en hardloopoutfits op koude dagen in de herfst en winter.

Windjack

Wanneer er een kille wind staat en het buiten koud is kan je een windjack dragen om warm te blijven. Na de warming-up kan je het windjack vaak klein opvouwen als het toch te warm is. Let er wel op dat windjacks wel winddicht zijn maar niet waterdicht. Veel windjacks zijn echter wel waterafstotend. Bij een klein buitje, of wanneer het miezert blijf je met een windjack wel droog. Wanneer het langer regent of wanneer je een plensbui over je heen krijgt blijf je niet droog met een windjack aan en heb je een regenjack nodig.

Regenjack

Wil jij ook naar buiten kunnen stappen om een rondje te gaan hardlopen als het flink regent? Dan kan je een regenjack aanschaffen. Er zijn verschillende regenjacks verkrijgbaar die geschikt zijn om te dragen tijdens intensieve sporten. Zo’n regenjack moet waterdicht zijn, maar ook goed kunnen ademen. Wanneer dit niet zo is ontstaat er condens aan de binnenzijde van de jas en wordt je lichaam alsnog vochtig van het zweet (dat niet afgevoerd kan worden).

Elastische veters/snelveters

Tijdens een triathlonwedstrijd wil je na het fietsen natuurlijk snel je hardloopschoenen aan kunnen doen. Het is dan fijn als je je veters niet helemaal hoeft te strikken. Gelukkig zijn er verschillende elastische veters en snelveters op de markt. Sommige veters hebben een speciale snelsluiter of klem die je kan aantrekken om de veters vast te zetten. Zelf gebruiken wij al jaren de Xtenex veters. Deze blijven perfect zitten door de kleine “bobbeltjes” in de veters. Je hoeft niks aan te trekken, je doet je hardloopschoenen aan en je kan meteen beginnen met lopen.

Hardloopverlichting

Wanneer het ’s avonds weer eerder donker wordt is het enorm belangrijk om goed verlicht op pad te gaan. Je kan ervoor kiezen om een reflecterend hesje en hardloopverlichting te dragen. Wij lopen in de winter het liefst met een “tuigje” om het bovenlichaam waar je zowel aan de achterzijde als aan de voorzijde een lampje hebt. Doordat je de lamp aan de voorzijde feller kan zetten heb je ook op minder goed verlichte paden een goed zicht op de weg. De meeste hesjes met led-verlichting maken je goed zichtbaar voor andere weggebruikers. Echter heb je zelf vaak geen goed zicht op de weg waar je loopt.

Hardlooprugzak

Tijdens lange duurlopen is het belangrijk als je water, eventueel sportdrank en sportvoeding mee kan nemen. Zo kan je tijdens het hardlopen de energie die je verbruikt weer (deels) aanvullen. Er zijn verschillende manieren om water en voeding mee te nemen. Zo kan je een hardloopriem dragen of een hardlooprugzak. Wij zijn zelf fan van de camel bag/ drinkrugzak/ hardlooprugzak van de Decathlon. Deze blijft goed stevig op het lichaam zitten en je krijgt er geen schuurplekken van, ook niet tijdens een duurloop van meer dan 30 km. Wij hebben zelf de trailrugzak met een inhoud van 10 liter.

Cap / visor

Op warme en op zonnige dagen heb je tijdens het hardlopen het meeste last van de zon die in je ogen schijnt. Het is daarom ook extra fijn om een cap of zonneklep (visor) te dragen tijdens het hardlopen. Ook tijdens triathlonwedstrijden zijn er veel triatleten die zo’n cap of visor dragen tijdens het looponderdeel.

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: