Eén van de beste tips voor het hardlopen op warme dagen is waarschijnlijk de tip dat je beter ’s morgens vroeg of ’s avonds laat kan gaan lopen, wanneer het wat koeler is. Er zijn echter veel dagen dat je toch overdag wilt gaan lopen, of “moet” hardlopen in de hitte omdat je een wedstrijd op de planning hebt staan. Deze onderstaande tips kan je meenemen in de voorbereiding of tijdens de training.
Draag geschikte kleding tijdens het hardlopen in de hitte
Tijdens hardlopen in de hitte is het belangrijk om de juiste kleding aan te trekken. Kies voor lichte kleuren en kijk naar kleding die jouw lichaam (zo goed als dat kan) koel houdt. Er zijn verschillende merken die speciale lente/zomer kleding in de collectie hebben. Deze collecties zijn vaak speciaal gemaakt voor de warmere dagen. Ook is het fijn om tijdens het hardlopen een pet te dragen. Het merk Asics heeft bijvoorbeeld speciale hardlooppetten die licht zijn, ventilerend en die je ogen en hoofd beschermen tegen de felle zon. Deze petten zijn onder andere verkrijgbaar in de webwinkel van All4Running. Een speciale sportzonnebril kan ook fijn zijn om te dragen onder de pet.
Houd je hartslag in de gaten
Wanneer je een sporthorloge draagt met een hartslagmeter (eventueel met borstband) is het belangrijk om op warme dagen extra goed je hartslag in de gaten te houden. Jouw hartslag zal hoger liggen dan normaal tijdens dezelfde snelheid. Het is belangrijk om een tandje terug te schakelen en met een langzamer tempo te lopen zodat je hartslag ook lager blijft.
Drink voldoende
Waar het normaal al belangrijk is om genoeg te drinken tijdens het sporten is dit nóg belangrijker wanneer je gaat hardlopen in de hitte. Zweet je veel en verlies je hierdoor veel vocht? Dan kan het ook belangrijk zijn om extra op je zoutinname te letten. Neem bijvoorbeeld water met elektrolyten, of zorg dat je voeding zout bevat. Ook is het op warme dagen belangrijk dat je mineralen aanvult, doe dit bijvoorbeeld door Isotone dranken mee te nemen.
Kies een goed moment uit om te gaan hardlopen
Het is slim om, wanneer je gaat hardlopen in de hitte, de warmste momenten op de dag te vermijden. Wanneer het mogelijk is kan je het beste ’s morgens vroeg of ’s avonds laat gaan hardlopen. Lukt dat niet? Probeer dan in ieder geval voor 12.00 en na 16.00 te gaan.
Probeer je gaan hardlopen in een schaduwrijke omgeving
In een schaduwrijke omgeving heb je een stuk minder last van de hitte dan wanneer je in de volle zon loopt. Hardlopen in een bos of in een andere bosrijke omgeving is daarom ook ideaal! Natuurlijk zou je er ook voor kunnen kiezen om te gaan hardlopen langs het water, denk dan bijvoorbeeld aan hardlopen over het strand bij de zee of langs een plas of meer. Combineer je hardlooptraining dan met een frisse duik (of meerdere) in het water.
Smeer je goed in!
Het is belangrijk om je goed in te smeren met zonnebrand! Niet alle soorten zonnebrand zijn geschikt voor sporters. Kies als sporter voor een zonbeschermingsproduct dat waterbestendig is, zo blijft de zonnebrand ook wanneer je veel zweet of hebt gezwommen je huid goed beschermen. Je voorkomt hiermee ook nog eens dat je verbrand of dat je blijvende huidschade oploopt
Maar stel dat je traint voor een wedstrijd in een warm/heet klimaat? Dan is dit toch de ideale manier om te kijken hoe jou lichaam reageert op warmte dus waarom trainen op een moment van de dag dat het koeler is?
Beste P van Brink,
Dan is dit zeker de ideale manier om aan het warme klimaat te wennen! Het is echter wel belangrijk om dit rustig op te bouwen. Dus tijdens één van de eerste warme dagen van het jaar liever trainen op een koeler moment van de dag (of, als dit niet lukt, je trainingsintensiteit aanpassen). Wanneer er een langere periode warm weer is kan je trainen op warme tijdstippen en steeds iets meer van je lichaam vragen. Blijf wel goed naar je lichaam luisteren, dit kan onder andere door je hartslag goed te volgen met een sporthorloge (eventueel met borstband).