Herfst en winter fietskleding

herfst en winter fietskleding

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wil jij in de herfst en in de winter het liefst door blijven fietsen in de buitenlucht? Dan is het belangrijk om de juiste fietskleding aan te schaffen. Zo zorg je ervoor dat je ook op regenachtige en koude dagen droog en warm blijft! Maar welke herfst en winter fietskleding kan je het best aanschaffen? En hoe draag je de verschillende kledinglagen? Dat lees je allemaal in deze blog.

Herfst en winter fietskleding

Wanneer je in de herfst en winter fietskleding draagt, zal je verschillende lagen over elkaar dragen. Hoe lager de temperaturen, hoe meer lagen je draagt. Lagen zoals de basislaag en de regenjas kunnen eigenlijk niet in jouw fietskledingcollectie ontbreken.

Regenjas

Laten we beginnen met de buitenste laag, de regenjas. Er zijn twee soorten regenjassen verkrijgbaar, de waterproof (waterdichte regenjas) en de waterafstotende regenjas. Het voordeel van de waterdichte regenjas is dat er geen water door de jas heen komt. Een nadeel is dat veel waterdichte jassen vaak niet goed ademen. Hierdoor kan er aan de binnenkant van de jas condens ontstaan. Je kan de jas snel aandoen wanneer je een bui over je heen krijgt. Of je kan zorgen voor goede vocht-opnemende lagen onder de regenjas. De waterafstotende regenjas ademt veel beter waardoor vocht makkelijker weg kan en er geen condens ontstaat. Ook blijf je vaak droog wanneer je een lichte regenbui over je heen krijgt. De waterkolom kan aangeven in welke mate het materiaal waterdicht is. Hoe hoger de waterkolom, hoe langer het duurt voordat het materiaal doorlekt. Tot 1000 mm wordt het materiaal eigenlijk waterafstotend genoemd. Van 1000 tot 5000 mm is het materiaal waterdicht maar lekt het wel door bij meer druk, bijvoorbeeld wanneer je leunt tegen een nat oppervlak. Vanaf 5000 mm is het materiaal compleet waterdicht en bestand tegen veel vormen van druk.

De basislaag

De binnenste laag die je draagt onder je jas en op de huid is de basislaag, de base layer. Deze laag moet de huid droog houden door het lichaamsvocht af te voeren naar de tussenlaag of buitenlaag. Je wilt eigenlijk dat deze basislaag strak aansluit op jouw lichaam. Je kan een shirt aanschaffen dat gemaakt is van polyester of polypropyleen. Tegenwoordig zijn er ook basislagen verkrijgbaar gemaakt van merino wol. Vaak kan je de kleding voor de basislaag vinden onder de naam thermokleding.

Isolatielaag

Boven het thermoshirt draag je – wanneer het buiten koud is – een isolatielaag. Deze laag voert het vocht verder af en zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden. Het is belangrijk dat deze laag gemaakt is van ademend materiaal. Ook mag deze laag iets losser om het lichaam vallen dan de basislaag. Voor deze tussenlaag of isolatielaag kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een fleecevest of fleecetrui als het kouder is. Als het nog iets warmer is kan je ook een ander shirt kiezen met lange mouwen.

Fietsjas

Wanneer het niet regent kan je als buitenste laag een speciale fietsjas dragen. Deze zijn er in verschillende vormen en materialen. Deze jassen zorgen ervoor dat je ook op koude dagen warm blijft. Wanneer het regent kan je er een regenjas overheen dragen. Erg populair zijn de zogenaamde softshell jassen.

Overschoenen

Om te voorkomen dat je voeten op koudere dagen veranderen in ijsklompjes kan je overschoenen dragen over jouw fietsschoenen. Er zijn overschoenen die waterproof zijn. Wanneer je ook in de winter door wil blijven fietsen is een overschoen gemaakt van neopreen ook een goede optie. Zo weet je zeker dat jouw voeten lekker warm blijven.

Fietshandschoenen

Ook fietsschoenen zal je nodig hebben wanneer de temperaturen steeds verder dalen. Bij fietshandschoenen geldt natuurlijk hetzelfde, het is fijn als de handschoenen waterproof zijn. Ook is het fijn als je genoeg grip hebt op het stuur.

Fietsmuts

Met een fietsmuts op kan je voorkomen dat je te veel warmte verliest via je hoofd. Je hebt ook verschillende fietsmutsen die lijken op een soort bivakmuts. Deze fietsmutsen kan je op verschillende manieren dragen. Hoe kouder het is, hoe meer je de muts over je gezicht kan trekken.

€28,00
Bol.com
Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: