Veel mensen zetten geld in op sport. Vaak gaat dit om voetbal, maar ook geld inzetten op andere sporten wordt steeds populairder. Hierbij kan je denken aan tennis, basketbal en zelfs onze geliefde triathlonsport. Bij de populaire sporten kan je vaak geld inzetten op vrijwel alle wedstrijden, ongeacht de divisie of het belang van de wedstrijd. Bij triathlon is dit vaak alleen nog maar tijdens het WK en een enkele keer op het EK. Veel mensen zetten dan op gevoel in. Dat is zonde, want je kan daadwerkelijk wel een voordeel behalen als je de beschikbare data analyseert. Dit kan zelf, of via websites zoals, Sportytrader, de specialist in sport voorspellingen. In dit artikel bekijken we het belang van data in de wereld van sportbetting, zoals voetbalweddenschappen en basketbalweddenschappen.
Het belang van statistieken bij sportvoorspellingen
Je kan een weddenschap plaatsen omdat je een bepaald team steunt. Ben je bijvoorbeeld voor Ajax? Dan is het nog extra leuk om naar een wedstrijd te kijken als je op winst voor Ajax hebt ingezet. Toch is dit niet altijd handig om te doen. Het is beter om te kijken naar de beschikbare data. Vijf redenen waarom dit handig is om te doen:
- Het vermindert risico’s bij het plaatsen van de weddenschap
- Je krijgt inzicht in de resultaten onderling en de resultaten van de afgelopen wedstrijden. De vorm van een persoon of team is enorm belangrijk in de topsport
- Je kan een betere en weloverwogen beslissing maken als je de statistieken bekijken
- Het kan patronen herkennen. Bijvoorbeeld dat AZ na een doordeweekse Europese wedstrijd in het weekend vaak gelijkspeelt of verliest.
- Je maakt meer kans om de weddenschap te winnen als je dit doet op basis van statistiek en data dan een weddenschap op gevoel afsluiten.
Welke data is extra belangrijk?
Als je een analyse gaat maken of een analyse van iemand anders bekijkt, is het handig om te weten welke data extra belangrijk is. In het onderstaande voorbeeld bekijken we voornamelijk de data van sporten waarbij teams tegen elkaar spelen, zoals volleybal, basketbal en voetbal. Maar de meeste punten zijn ook van belang voor de individuele sporten, zoals triathlon en tennis.
Vorm
De vorm van de laatste wedstrijden is een van de beste factoren om een team op te beoordelen. Zo weet je hoe het team op het moment presteert. Vooral bij topsport, waar de marges erg klein zijn, is dit een goede factor. Je hebt dan te maken met de prestaties en het vertrouwen binnen het team of een individu. Een team wat momentum heeft, presteert vaak ook beter tijdens een komende wedstrijden. De motivatie is ook beter bij een team in vorm. Je ziet dit bij sportvoorspellingen vaak in de vorm van groen, grijs en rood. Waar groen staat voor een gewonnen wedstrijd, grijs voor gelijkspel en rood voor een verliespartij.
Uit of thuis spelen
Statistisch gezien spelen teams beter op het eigen veld. Ze zijn hier bekend met het terrein en de omstandigheden. Ook zijn er meer supporters die het team aanmoedigen tijdens een wedstrijd. Bij individuele sporten is dat ook soms zo. Wat denk je van wielrenners die door hun geboortedorp fietsen? Of triatleten die in eigen land een EK mogen voltooien? Dit geeft een flinke boost. Daarnaast is er ook geen reisafstand. Bij langere reizen komt een sporter toch wat vermoeid aan op de bestemming van de wedstrijd. Er zijn zelfs coaches in de topsport die de tactiek aanpassen. Zo spelen ze thuis veel aanvallender dan uit. Al hangt dit natuurlijk ook van de tegenstander af.
Onderlinge uitslagen in het verleden
Hoewel je zou denken dat ook bij sport het bekende gezegde “In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” opgaat, is dat toch vaak niet zo. Je kan veel afleiden uit deze statistieken. Als een team of persoon vaak heeft verloren in het verleden van een ander team of persoon, weegt dit natuurlijk ook mentaal mee. Het kan ook zo zijn dat de tactiek van het ene team de tactiek die het andere team gebruikt countert. De tactiek van het andere team is dan niet bestand tegen de tactiek van het winnende team.
Tactiek counteren: Speelt een team in een – vrij traditionele 4-4-2 opstelling – dan kan het andere team dit counteren door in 4-5-1 te spelen. Er wordt dan een overtal gecreëerd op het middelveld, zodat er meer ruimte komt om te voetballen en de tegenstander al vroeg in de opbouw dwars te zitten. Een goede coach zal dan 4-2-3-1 inzetten om dit te counteren. Enzovoorts.
Blessures en schorsingen
Een erg belangrijke statistieken bij het maken van sportvoorspellingen. Het team kan misschien wel de afgelopen 5 wedstrijden positieve resultaten hebben geboekt, maar als de topspeler is geblesseerd en een belangrijke middenvelder geschorst is, kan het er al snel anders uit zien. De coach moet de tactiek aanpassen, er komen nieuwe spelers in de basisopstelling te staan en het heeft ook een psychologische impact op het gehele team. Bij individuele sporten kan het zijn dat een topsporter recent geblesseerd is en weer voor het eerst een wedstrijd doet.
Conclusie: Je weet nu waarom data zo belangrijk is
Sportvoorspellingen en data zijn belangrijk bij het plaatsen van een sportweddenschap, omdat het kan helpen de uitkomst van een wedstrijd te voorspellen en daarmee winkansen te vergroten. Je analyseert data en factoren zoals onderlinge uitslagen, thuis- of uitwedstrijden, teamvorm en blessures. Hoewel het ook soms leuk kan zijn om in te zetten op het team dat je steunt of de triatleet die je graag wilt zien winnen, is dit financieel gezien meestal niet de beste keuze.
Het is echter belangrijk om te onthouden dat sportvoorspellingen nooit 100% nauwkeurig zijn en dat het altijd verstandig is om verantwoord te spelen.