Wanneer je ’s winters geen zin hebt om in de kou buiten een fietstraining te voltooien kan je ook prima binnen trainen! Je kan binnen trainen op een fietstrainer, hometrainer of spinningfiets. In deze blog kijk ik naar de verschillen tussen een hometrainer en een spinningfiets. Wat is de slimste keuze om te maken?

Hometrainer: De kenmerken

Op sportscholen zie je in het cardio-gedeelte bijna altijd hometrainers staan. Die worden vaak gebruikt om de warming-up of cooling-down op te doen voor een krachttrainingssessie. Sommige hometrainers zijn voorzien van een scherm waarop je het weerstandniveau kan bepalen en verschillende trainingsprogramma’s kan kiezen. Hometrainers hebben vaak een lage instap, een groot zadel en je zit er heel recht op. Bij de meeste hometrainers kan je het zadel en stuur verstellen in hoogte. Hieronder zie je het verschil in houding op een hometrainer en op een spinningfiets.

hometrainer of spinningfiets

Spinningfiets: De kenmerken

Spinningfietsen (ook wel spinfietsen of spinningbikes genoemd) worden in sportscholen vaak alleen gebruikt tijdens spinninglessen. Je hebt veel mogelijkheden om een spinningfiets op de juiste maat in te stellen. Zo kan je het zadel én het stuur omhoog en omlaag verstellen, maar ook iets meer naar voren of achteren. Met deze mogelijkheden kan je bijna dezelfde houding nabootsen als op je eigen racefiets of triathlonfiets. Er zit een knop op de fiets waar je makkelijk de weerstand mee kan regelen. Op een spinningfiets zit een doortrapsysteem. Dat betekent dat je trappers doordraaien wanneer jij geen kracht meer zet. Je moet dus doortrappen en het duurt even voordat je trappers stilhangen. Er zit altijd een noodrem op een spinningfiets. Door op een knop te drukken stoppen de trappers met draaien. Er bestaan veel verschillende soorten spinningfietsen.

VOOR JOU GESELECTEERD:
Beste tri-suits voor vrouwen 2020

Bekijk diverse modellen

Waar kan je het best voor kiezen?

Kies je voor een hometrainer of een spinningfiets? Wanneer je jouw fietstrainingen binnen wil voltooien kan je dat het beste doen op een fietstrainer of op een spinningfiets. Een spinningfiets is meer geschikt voor fietstrainingen dan een hometrainer omdat je daar de houding op kan nabootsen die je hebt als je op een racefiets zit.

spinningfiets

Bekijk spinningfietsen hier