Bij het trainen voor een triathlon wordt er vaak gebruik gemaakt van hartslagzones. Deze hartslagzones kan je zien wanneer je een sporthorloge draagt. Het is echter meer betrouwbaar wanneer je voor een sportkeuring bij een sportarts gaat en hier jouw hartslagzones laat bepalen. Dit doe je als triatleet het liefst apart voor het hardlopen en het fietsen. Tijdens jouw trainingen kan je een sporthorloge en hartslagband gebruiken om binnen de juiste hartslagzone te blijven.
Wat zijn hartslagzones?
Hartslagzones zijn zones die binnen bepaalde percentages van jouw maximale hartslag vallen. Er zijn vijf verschillende zones die vallen binnen 50% tot 100% van jouw maximale hartslag. Bij het hardlopen ligt jouw hartslag in de verschillende zones hoger dan de hartslagzones voor het fietsen en het zwemmen.
- Zone 1: 50-60% van de maximale hartslag: Zeer licht
- Zone 2: 60-70% van de maximale hartslag: Licht
- Zone 3: 70-80% van de maximale hartslag: Matig
- Zone 4: 80-90% van de maximale hartslag: Zwaar
- Zone 5: 90-100% van de maximale hartslag: Zeer zwaar
Goed om te weten: De meting van de hartslag is het meest betrouwbaar wanneer je gebruik maakt van een sporthorloge in combinatie met een hartslagband. Dit is nauwkeuriger dan een hartslagmeting via een sporthorloge.
Hoe gebruik je de hartslagzone tijdens trainingen?
Tijdens trainingen gebruik je de hartslagzones om op een bepaalde intensiteit te trainen. Het is goed om niet elke training met een hoge of juist lage hartslag te trainen. Juist de afwisseling zorgt ervoor dat je sterker en sneller wordt. Door ook veel te trainen met een lage hartslag voorkom je dat je overtraind raakt en blessures oploopt. Met het trainen in de ene hartslagzone ga je voor de vetverbranding en bij het trainen in de andere hartslagzone werk je aan je uithoudingsvermogen. Bij intervaltrainingen wissel je het trainen in verschillende zones met elkaar af.