T2: Tweede wissel bij een triathlon tussen het fietsen en hardlopen

Bij een triathlon heb je eigenlijk niet drie verschillende onderdelen maar vijf! Je traint uiteraard voor het zwemmen, fietsen en hardlopen. Maar daarnaast train je ook de T1 en T2 (de wissels) en train je met je voeding en drinken. Waar T2 voor staat en wat de tips zijn om deze wissel zo snel mogelijk te doen lees je in dit kennisbankartikel.

Waar staat de term T2 voor bij triathlon?

De term T2 staat bij triathlon voor transition 2. Dit is de tweede wissel tijdens een triathlon. De tweede wissel is de wissel tussen het fietsen en het hardlopen. Tijdens deze wissel zet je jouw fiets weer terug op de juiste plek, trek je jouw fietsschoenen uit en zet je jouw helm af. Daarna trek je jouw hardloopschoenen aan en zet je eventueel een cap of een pet op en begin je met het laatste onderdeel van de triathlon, het hardlooponderdeel.

T2

Hoe zorg je voor een snelle T2 wissel?

Met een snelle wissel kan je heel makkelijk minuten van je tijd af halen zonder dat het je veel energie kost. Het gaat namelijk vooral om een goede voorbereiding en een handige planning van de wissel. Wanneer je precies weet wat je gaat doen en dit van tevoren hebt geoefend scheelt dat zo een hoop tijd. In de onderstaande video zie je welke elementen er aan bod komen tijdens de T2.

Voorbereiden op T2 tijdens het fietsen

Tijdens het fietsen kan je je al voorbereiden op het volgende onderdeel van de triathlon, namelijk het hardlooponderdeel. Als het lukt kan je alvast een paar keer in de pedalen staan voordat je van de fiets af stapt. Zo verander je de positie van het lichaam en de bloedstroom. Ook kan je trappen in een iets hogere cadans. Probeer op de fiets je rug en hamstrings iets los te maken en te strekken zodat de verandering van het fietsen naar het hardlopen minder zwaar aan zal voelen. Het snelste is om je fietsschoenen al uit te trekken tijdens het fietsen. Dit is echter wel alleen geschikt voor de ervaren triatleet die dit eerst eindeloos heeft geoefend tijdens trainingen. In de laatste paar honderd meter voor de streep waar je af moet stappen trek je je fietsschoenen uit en zet je je voeten tijdens het fietsen op je schoenen. In de onderstaande video zie je hoe de profs tijdens een triathlon op- en afstappen.

Regels omtrent het afstappen en afdoen van de helm

Iets wat vrij duidelijk van tevoren wordt aangegeven voor de wedstrijd is waar je na het fietsparcours moet afstappen. Ondanks dat er op die plek vaak ook vrijwilligers staan om je erop te wijzen dat je op tijd afstapt zijn er veel triatleten die te ver doorrijden en te laat van de fiets af stappen. Stap je te laat af? Dan is er een kans dat je een tijdstraf krijgt. Vaak moet je voor een lijn voor de wisselzone waar de fietsen staan van je fiets af stappen. Dit om gevaarlijke situaties en een totale chaos in de wisselzone te voorkomen. Ook mag je de helm pas afzetten wanneer je je fiets weer op de juiste plek hebt terug gezet.

Rennen met de fiets aan de hand

Je kan veel tijd winnen wanneer je het rennen met de fiets aan de hand regelmatig hebt geoefend bijvoorbeeld tijdens een wisseltraining of na een fietstraining. Het liefst pak je de fiets vast bij het zadel en duw je je fiets naar voren. Terwijl je rent met de fiets aan je hand zorg je voor een hoge cadans en korte pasjes. Uiteraard is het handig als je precies in je hoofd hebt wat de route is die je moet rennen om je fiets weg te kunnen zetten. Bij grotere triathlon evenementen zijn er rijen en rijen met fietsen. Tel van tevoren in welke rij jouw fiets moet staan en waar in de rij (in het midden/begin/einde).

Extra voeding en drinken in de wisselzone

In de wisselzone zou je kunnen zorgen voor extra voeding en drinken. Het komt regelmatig voor dat een triatleet tijdens het fietsparcours eten of drinken kwijt raakt. Bijvoorbeeld een bidon die uit de bidonhouder springt wanneer de atleet iets te hard over een hobbeltje gaat. Of misschien wel een gel die per ongeluk op de grond valt tijdens het pakken. Het kost dan vaak te veel tijd om terug te gaan en het te pakken. Wanneer je extra voeding of drinken in de wisselzone hebt liggen kan je eventueel nog wat nemen voordat je met het lopen start.

Plaatsing en aantrekken van de schoenen

Je wilt alle handelingen tijdens een wissel zoveel mogelijk beperken of eenvoudiger maken. Dit kunnen ook simpele handelingen zijn zoals je schoenen op de juiste manier klaarzetten. Mag je alvast je schoenen klaarzetten? Zet ze dan zo klaar met de opening de juiste kant op zodat je er meteen in kunt schieten. Je kan wel begrijpen dat het strikken van veters veel tijd kost. Gelukkig zijn er handige veters verkrijgbaar voor in je hardloopschoenen die je niet hoeft te strikken. Onze favoriete veters zijn de elastische Xtenex veters. Draag je geen sokken in je hardloopsokken? Strooi er dan voor de wedstrijd al wat talkpoeder in zodat je schuurplekken voorkomt.

Xtenex X300 Veter 75CM Zwart

15,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 5 september 2024 07:16

Een nog snellere T2

Je goed inlezen in de regels van de triathlon waar je aan mee gaat doen, van tevoren kijken wat de meest handige looproute is en waar je fiets precies staat zijn enorm belangrijk voor een snelle T2. Daarnaast moet je voor de wedstrijd ook vaak deze wissel oefenen, bijvoorbeeld tijdens een speciale wisseltraining. Hieronder vind je twee filmpjes die jou kunnen helpen naar een nog snellere T2 tijd. In het eerste filmpje vind je 5 verschillende tips voor een snellere tweede wissel en in het tweede filmpje kan je de kunst bij triathlonprofs afkijken.

Deel dit artikel op: