VO2 max

VO2 max is een term die je veel tegen zal komen wanneer je veel gaat lezen over het trainen voor een triathlon. Net als de termen omslagpunt of anaerobe drempel.

Wat is VO2 max?

VO2 max staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die opgenomen kan worden door de sporter tijdens maximale inspanning. Dit cijfer zegt iets over de fysieke conditie van de atleet (ook wel het aerobe uithoudingsvermogen) en over het functioneren van het hartlongsysteem. Er zijn verschillende factoren waar VO2max afhankelijk van is:

  • Training (de juiste training kan zorgen voor een VO2max stijging)
  • Lichaamsgewicht
  • Leeftijd (na je 35ste neemt de waarde jaarlijks iets af door afname in maximale hartslag)
  • Geslacht (mannen hebben vaak een hogere VO2max dan vrouwen)
  • Genen (denk aan lichaamsbouw)

Interessant weetje: Door het verschil in lichaamslengte, lichaamssamenstelling (vrouwen hebben vaak een hoger vetpercentage) en verschillen in bloedvolume en hemoglobine concentraties hebben mannen vaak een hogere VO2max dan vrouwen.

Hoe wordt de VO2 max berekend?

De VO2 max wordt in een sportmedisch adviescentrum berekend door een ademgasanalyse te doen. Dit is een oplopende intensieve lichamelijke inspanning op de loopband of op de fietsergometer waarbij je een masker op krijgt. Voor triatleten is het fijn om deze test zowel op een fietsergometer als op een loopband te doen.

VO2 max

Welke waarden worden bepaald tijdens een VO2max test?

Tijdens een VO2max test wordt er gekeken (via de uitgeademde lucht) wat er met jouw lichaam gebeurd tijdens maximale inspanning. Met deze testen kunnen verschillende waarden bepaald worden:

  • De maximale zuurstofopname
  • Het omslagpunt/de verzuringsdrempel/de anaerobe drempel: Dit is het tempo (uitgedrukt in het aantal hartslagen per minuut) dat een lange tijd (ongeveer een uur lang) volgehouden kan worden. Door een verbeterde conditie kan de atleet een hoger tempo (met een hogere hartslag) langer volhouden. Deze hartslag kan gebruikt worden voor het optimaliseren van trainingszones.

De maximale zuurstofopname zegt iets over jouw aanleg voor duursport en over hoe goed je getraind bent.

Hoe kom ik achter deze waarde?

Er zijn verschillende manieren waarop je achter jouw VO2 max kunt komen. De meest nauwkeurige en betrouwbare inspanningstest kan je laten doen tijdens een sportmedische keuring door een sportarts. Veel soorten sporthorloges kunnen deze waarde ook geven wanneer je het horloge tijdens meerdere (hardloop-) trainingen hebt gedragen. Ook al is deze waarde dan niet 100% nauwkeurig, je kan wel zien of er sprake is van een dalende of stijgende trend.

Waarom daalt deze waarde?

Deze waarde kan dalen wanneer je te weinig traint, op de verkeerde manier traint of juist te veel traint. Een goed gebalanceerd trainingsschema volgen is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw conditie steeds beter wordt.

Hoe zorg ik voor een hogere VO2 max?

Een betere conditie krijg je vooral door op de juiste manier te trainen. Zo is het belangrijk om tijdens trainingen verschillende hartslagzones af te wisselen. Wissel rustige duurlopen (in een lagere hartslagzone) af met intervaltrainingen (lagere hartslagzones en hogere hartslagzones die elkaar afwisselen) en tempotrainingen (met een hogere hartslag). Zorg er daarnaast voor dat je jouw lichaam de tijd geeft om goed te kunnen herstellen. Veel en zwaar trainen zorgt er namelijk niet automatisch voor dat je beter gaat presteren (zeker niet wanneer er té voor staat, te zwaar en te veel).

Deel dit artikel op: