Wanneer je als beginnende triatleet gaat lezen over triathlon zal je de term wisselzone regelmatig langs zien komen. In de triathlonsport heb je twee verschillende wissels (transitions). Namelijk een eerste wissel tussen het zwemmen en fietsen en een tweede wissel tussen het fietsen en lopen.
Wat is een wisselzone bij een triathlon?
De wisselzone of overgangszone bij een triathlon is de plek waar je tijdens een triathlon wisselt van de ene sport naar de andere. Van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar hardlopen. Hier staan dan ook al jouw spullen. De eerste wissel tijdens een triathlon wordt T1 genoemd, de tweede wissel wordt T2 genoemd. In het Engels wordt de wisselzone Transition Area genoemd.
Hoe ziet een wisselzone eruit?
De wisselzone kan er per wedstrijd anders uit zien. Bij een kleinere triathlon staan jouw spullen vaak bij de fiets. Er is dus één plek waar al jouw spullen staat en waar je twee keer wisselt. Bij grotere wedstrijden (zoals bij de Challenge Almere-Amsterdam) heb je één plek waar jouw fiets aan een stang hangt en waar jouw helm op de fiets ligt. Op een andere plek (in een tent) hangen verschillende tasjes waar je jouw zwem-, fiets- en loopspullen in kwijt kan. Na het zwemmen doe je jouw wetsuit, zwembril en badmuts in de daarvoor bedoelde tas. Daarna pak je jouw fietsschoenen en bril of zonnebril uit de tas met fietsspullen.
Bij grotere triathlons wordt er vaak een plek aangewezen waar je je fiets neer moet zetten. Voor kleinere triathlonwedstrijden mag je vaak zelf kiezen waar je jouw fiets ophangt en spullen klaar zet.
Tip: Lees je van tevoren in hoe de wisselzone eruit ziet tijdens de wedstrijd, wat de looproute is en wat de regels zijn in de wisselzone.
Voorbereiden op de transitions
Bij de voorbereiding op de transitions is het belangrijk om te weten wat de looproute is die je moet lopen met de fiets naar de start van het fietsparcours. Bij grotere triathlons is de kans groot dat je een bepaalde route moet lopen om te voorkomen dat het een chaos wordt in de wisselzone. Het is ook fijn om precies te weten waar jouw fiets staat zodat je niet hoeft te zoeken. Tel in welke rij je staat en probeer te onthouden of je in het begin van de rij staat, in het midden of aan het einde.
Hoe richt je jouw transition area in?
In een transition area is het de bedoeling dat je alleen het hoognodige neerzet en dat je probeert niet te veel ruimte in te nemen. Neem je veel ruimte in, dan hebben andere triatleten minder ruimte om hun spullen neer te zetten en om weg te komen met de fiets. Bekijk ook de onderstaande tips voor het inrichten van jouw wisselzone.
Fiets voorbereiden: Bidons/voeding op de fiets, banden oppompen en plaatsing helm
Zet de bidons op de fiets en zorg dat het eten ook zo veel mogelijk op de fiets geplaatst is, bijvoorbeeld in een speciale triathlon frametas. Zorg ook dat de banden van de fiets voor de wedstrijd goed opgepompt zijn. Moet je jouw fiets een dag eerder neerzetten en wordt het heel warm? Dan kan je de banden iets leger laten en de volgende ochtend oppompen om te voorkomen dat jouw banden knallen als ze keihard zijn en in de zon staan. Neem dan een eigen pomp mee! De helm plaats je ondersteboven op de fiets met de bandjes los en naar de zijkant. Zo kan je hem in één keer opzetten. Zorg dat de fiets in een lagere versnelling staat zodat je makkelijker weg kan fietsen.
Handdoek met schoenen en andere spullen
Leg naast de fiets een (felgekleurde) handdoek neer waar je al jouw spullen op zet. Zo staat alles netjes bij elkaar. Zet de schoenen met de opening naar jou toe zodat je er snel in kan schieten, zorg er ook voor dat ze helemaal open staan. Uiteraard vooraan de fietsschoenen en achteraan de hardloopschoenen. Probeer de sokken alvast een beetje op te rollen zodat je ze makkelijker aan kan trekken. Eventueel kan je er wat talkpoeder in doen voor de wedstrijd.
Probeer je startnummer op de startnummerband al te dragen tijdens het zwemonderdeel (over je trisuit en onder je wetsuit). Leg je visor of pet en zonnebril aan de voorzijde van de handdoek en overige items zoals extra voeding, zonnebrand, talkpoeder etc. aan de achterzijde van de handdoek.