“Een triathlon voor je wederhelft: wachten tot jij klaar bent met zwemmen, wachten tot jij klaar bent met fietsen, wachten tot jij klaar bent met hardlopen”.
Ben je in aanraking gekomen met triathlon en denk je het triathlonvirus te pakken te hebben of heb je spontaan zin om mee te doen aan een langeafstands-triathlon? Overleg het met je wederhelft! Wie goed voorbereid aan de start van de wedstrijd wilt staan, moet er veel voor trainen. Ben je single en heb je niet veel verplichtingen? Dan is het vaak al wat eenvoudiger. Heb je kinderen en/of partner? Ga eerst het gesprek met elkaar aan. Er zullen namelijk wat veranderingen plaatsvinden als een van de twee gaat trainen voor een triathlonwedstrijd (vooral langere triathlon afstanden).
Triathlon kan een veeleisende hobby zijn
“Tri veroorzaakt geen problemen. Maar je gezin verwaarlozen voor een hobby, hoe veeleisend en geweldig die hobby ook is, dat kan heel goed het probleem zijn.”
Er zijn geen cijfers bekend over het aantal echtscheidingen, omdat een partner opeens triatleet werd. Toch moet je als triatleet oppassen dat je de balans weet te vinden tussen onder andere gezin, familie, vrienden, meehelpen in het huishouden en de manieren waarop je geld besteed. We hebben wel eens meegemaakt dat een triatleet in wording zo op ging in de sport, dat hij wel een nieuw triathlonhorloge kan kopen, maar aan het einde van de maand toch te kort kwam voor noodzakelijke uitgaven.
Verandering van levensstijl
Het trainen voor een triathlon, met name de langere afstanden, vraagt voor veel mensen om een verandering van levensstijl. De manier waarop jij en je partner leven verandert als één van de twee zich toe gaat leggen op triathlontraining. Sommige mensen die al mega-sportief zijn zullen wellicht minder hoeven te veranderen, maar meestal verandert er heel wat in het leven van een aspirant triatleet. Voeding, indeling van vrije tijd, slaap en vakanties zijn enkele voorbeelden waarbij triatleten hun leven waarschijnlijk anders indelen dan voorheen.
Vind een manier die voor allebei werkt; Combineren is het toverwoord
Tijdens een interview met redactielid Henk werd de volgende vraag gesteld: “Hoe heb je de balans tussen een fulltime baan, sociaal leven en trainingen gevonden tijdens de voorbereidingen voor de hele triathlon?”
Het antwoord: “Deze vraag kan mijn vrouw denk ik het beste beantwoorden. “Henk ging trainen en ik probeerde het allemaal te combineren”, antwoord Marja.”
Deze manier werkt voor Henk en zijn vrouw. Probeer zelf ook een manier te vinden waarop het voor jullie werkt en overleg dit van tevoren! Er zijn altijd manieren waarop jullie samen kunnen trainen. Zo kan de ene persoon mee op de fiets als de ander gaat hardlopen. De partner van een redactielid gaat zelfs mee op een sub-board als de triatleet-partner gaat zwemmen. Ook zien we regelmatig mensen hardlopen achter een hardloopbuggy voor kinderen. Dit is een goede manier om de tijd zo efficiënt mogelijk in te delen als (kersverse) ouder.
Waarom overleggen?
Als triatleet, die serieus traint, ben je veel tijd en geld kwijt. Het kan een behoorlijk veeleisende sport zijn (op meerdere vlakken). Communicatie, combineren en samenwerken staan centraal in dit geval. Je zal op veel momenten waar je normaal thuis was, gaan fietsen, hardlopen of zwemmen. Een wederhelft die je steunt tijdens de trainingen is veel waard! Misschien kunnen jullie wel samen gaan trainen voor wedstrijden?