Er zijn veel mensen die last hebben van duizeligheid na het zwemmen. Wat minder vaak voorkomt is misselijkheid tijdens het zwemmen. Toch zijn er ook mensen die hier (flink) last van hebben. Maar hoe ontstaat misselijkheid tijdens het zwemmen? En kan je er iets aan doen? Dat lees je allemaal in deze blog!
Oorzaken van misselijkheid tijdens het zwemmen
Er zijn verschillende oorzaken van misselijkheid tijdens het zwemmen. Deze oorzaken kunnen te maken hebben met je evenwichtsorgaan. Vaak zorgt een combinatie van (enkele) van de onderstaande oorzaken (en oplossingen) voor het misselijke gevoel. Wanneer je misselijk wordt tijdens het zwemmen kan dit aanvoelen als zeeziekte. Een gevoel van misselijkheid tijdens het zwemmen is vaak erger wanneer je zwemt in buitenwater dan wanneer je zwemt in het zwembad.
Golven
Vaak is het op een boot zo dat mensen eerder last krijgen van zeeziekte op water met grote golven dan op spiegelglad water. Dit is ook tijdens het zwemmen zo. Grote golven in de zee kunnen erg hinderlijk zijn, maar ook kleine golfjes in een meer of plas kunnen zorgen voor misselijkheid tijdens het zwemmen. Het kan wel helpen om je tijdens het zwemmen in golvend water te focussen op één vast punt. Kies een punt uit dat niet beweegt door de deining van de golven (zoals een boei). Word je misselijkheid niet minder tijdens een training? Dan kan je even op je rug gaan liggen in het water.
Te strak wetsuit
Een wetsuit dat te strak zit kan ook de oorzaak zijn van misselijkheid tijdens het zwemmen. Zeker wanneer het wetsuit strak zit bij je keel en drukt onder je adamsappel tijdens het zwemmen kan je je zeer beroerd gaan voelen. Wanneer je zwembril te strak zit kan dit ook hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Het is dus belangrijk om een goed passende wetsuit te kopen en je zwembril juist af te stellen.
Veel verschil van licht
Zeker wanneer de zon laag staat en erg fel is, is er sprake van een groot lichtverschil tussen boven en onder water. Dit verschil kan de oorzaak zijn van het gevoel van misselijkheid. Er bestaan ook zwembrillen met gekleurde glazen, deze brillen kunnen het gevoel van misselijkheid beperken.
Water in je oor
Wanneer er water in je oor komt, kan dit zorgen voor een verandering van druk in het binnenoor. Met oordopjes kan je voorkomen dat er water in je oor komt. In verschillende (web) winkels kan je terecht voor goede oordopjes die zeer geschikt zijn om te dragen tijdens het zwemmen. Heb je nog steeds last van water in je oor? Dan kan je misschien oordopjes op maat laten maken, dit kan onder andere bij Schoonenberg. Door water in je oor kan je ook last krijgen van een zwemmers-oor, dit is een ontsteking en infectie in het binnenoor dat kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid en pijn.
Koud water
Wanneer je met een wetsuit zwemt in koud water kan de stroom van koud water tegen je voorhoofd en je handen een gevoel van misselijkheid veroorzaken. Dit kan onder andere veroorzaakt worden door het temperatuurverschil dat je lichaam ervaart. Speciale zwem(hand)schoenen en een warme zwemmuts kunnen helpen om de misselijkheid tegen te gaan.
Beweging van het hoofd
De beweging van het hoofd (en lichaam) kan een misselijk gevoel veroorzaken. Het scheelt al wanneer je zo recht mogelijk in het water ligt en maar één glas uit het water hebt wanneer je ademhaalt tijdens de borstcrawl. Wanneer je toch misselijk wordt kan je even schoolslag zwemmen, tijdens de schoolslag blijft je hoofd namelijk stabiel.
Voeding en dranken
Voor een zwemtraining (in open water) is het belangrijk om voldoende te hebben gegeten en gedronken. Met een te lege of te volle maag word je eerder misselijk. Ook cafeïne houdende dranken kunnen misselijkheid veroorzaken. Sommige mensen zijn hier gevoeliger voor dan anderen. Probeer deze dranken net voor een training dus te vermijden.
Niet goed uitademen onder water
Heb je tijdens het zwemmen in (buiten)water vaak last van een opgeblazen buik en moet je veel boeren? Dan kan het zijn dat je onder water niet goed uitademt. Als je je adem inhoudt onder water en uitblaast en een teug lucht neemt wanneer je weer met je hoofd boven het water uitkomt, kan je last krijgen van de bovenstaande verschijnselen. Ook dit kan de misselijkheid verergeren. Oefen het uitademen onder water om geen last meer te hebben van deze klachten.
Beste,
Mijn dochter zwemt al vanaf haar 6 jaar. Ze zwemt nu al paar jaar competitie.
Sinds kort heeft ze last van braken tijdens haar trainingen. Dit enkel op vrijdagavond! Leeftijd 13jaar.
Ik kwam tijdens mijn zoektocht op deze pagina met de tips. Ik vraag mij nu wel af of het braken zo plots kan starten? Aangezien ze er in het verleden nooit last van gehad heeft.
Met vriendelijke groetjes
Cathy