Open water zwemmen: Zwemlocaties per provincie

Op deze pagina vind je alle zwemlocaties per provincie. Let op: Deze zwemplekken in open water worden regelmatig aangevuld. Benieuwd naar de nieuwste zwemlocaties? Neem dan regelmatig een kijkje op deze pagina!

Groningen

Hoornse Plas (bij Kaap Hoorn)

De Hoornse Plas is een reactieplas die ten zuiden van de stad Groningen ligt. Woon je in de stad Groningen? Dan is het slechts 8.6km met de auto of 18 minuten met de fiets. Wil je liever met een groepje zwemmen? Bekijk dan deze Facebookgroep eens.

Kardingerplas (Groningen)

Bij het recreatie- en natuurgebied Kardinge dicht bij de stad Groningen vind je de Kardingerplas. De Kardingerplas is een officiële zwemlocatie. Dit wil zeggen dat je op het zwemstrand een bord kan vinden met de waterkwaliteit van de plas op dat moment. Je kan ook zwemmen bij Zilvermeer aan de Kardingerplas.

Let op: De waterinlaat en wateruitlaat bevinden zich beiden aan het oosten van de plas. Hierdoor is de watercirculatie in de plas niet optimaal en is er een grotere kans op blauwalgontwikkeling met warm weer.

Friesland

De Zwemmer (Westereen)

Aan het dorp de Westereen in Friesland vind je De Zwemmer (Nije Feart, Nieuwe Vaart) waar je goed kunt zwemmen. Er varen hier geen grote boten. Er staat wel wat stroming. Tip van de triatleet die er regelmatig zwemt: zwem heen tegen de stroom in en terug tempo met de stroom mee.

Drenthe

Baggelhuizer plas (Assen)

De Baggelhuizerplas ten zuidwesten van Assen is een recreatiegebied van 125 hectare. Je vind hier een plas, stranden, grasvelden en bossen. Deze plas is ontstaan uit een zandafgraving. Het water in de plas is zo’n 2,5 meter diep.  Je vind bij de Baggelhuizerplas ook een strandpaviljoen. Op het terrein vind je naast dit strandpaviljoen ook toiletten en een douche. Outdoor Drenthe organiseert bij deze plas verschillende activiteiten voor bedrijfsuitjes, teamuitjes of voor familie- of vriendendag.

‘t Nije Hemelriek (Gieten – Gasselte)

’t Nije Hemelriek (het Nieuwe Hemelrijk) is een recreatieplas in de buurt van Gieten en Gasselte. Deze recreatieplas is aangelegd door Staatsbosbeheer. Bij de plas vind je ook verschillende recreatieve voorzieningen. Op 150 meter ten westen van ’t Nije Hemelriek vind je ook de zwemplas ’t Gasselterveld, een diepe plas (op sommige plekken ruim 50 meter diep) die is ontstaan door zandwinning. Aan de oostkant vind je een ondieper (en afgezet gedeelte) waar je kan zwemmen.

Blauwe Meer (Hoogersmilde – Dwingeloo)

Zwemplas het Blauwe Meer is ontstaan door zand-zuig werkzaamheden. De plas heeft net zulk blauw water als je door de naam zou denken. Deze blauw/groene kleur komt door glauconiet, een mineraal met een donkergroene kleur. Samen met de diepte van het meer ontstaat hierdoor de bijzondere kleur. Het 300 m lange strand aan de plas bestaat uit licht zand. Deze combinatie zorgt ervoor dat je het idee hebt alsof je terecht bent gekomen op een tropisch eiland. Er zijn naast de plas toiletten aanwezig en je kan er in de zomer snacks kopen (let op: je kan alleen contant betalen). Er is één gedeelte van de plas geschikt voor de ongeoefende zwemmer, dit gedeelte wordt goed beheerd en beschermd. Voor dit gedeelte wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Utrecht

Noord-Holland

Stootersplas (Zaandam – Amsterdam)

In natuurgebied het Twiske, slechts enkele minuten verwijderd van Amsterdam, vind je de Stootersplas. Bij de Stootersplas heb je geen last van motorvoertuigen. De Stootersplas valt onder recreatieschap Twiske-Waterland. De zwem- en surfplaatsen zijn van elkaar gescheiden voor de veiligheid. Er is geen toezicht bij de Stootersplas. De waterkwaliteit kan je vinden op borden op stranden rondom de Stootersplas, deze melding geldt alleen voor het water bij het betreffende strand. Ook kan je de waterkwaliteit bekijken op (de app van) zwemwater.nl. Er blijven vaak meerdere plekken over waar je nog wel prima kan zwemmen. Bij het Twiske kan je betaald parkeren, wanneer je hier regelmatig naartoe gaat kan je een abonnement nemen.

De Rijd (Nieuwe Niedorp)

In Nieuwe Niedorp vind je de Rijd. De Rijd is een verbreed stuk van een kanaal (een niet afgesloten meer). Hier vind je ook een jachthaven, een gelijknamig restaurant, een vakantiepark en een camping. In De Rijd wordt ook regelmatig gezamenlijk gezwommen (vaak op dinsdagavond en zondagochtend). Wil je meetrainen? Neem dan eens een kijkje in de open water zwemmen Noord-Holland Facebookpagina! De Rijd is tevens het zwemparcours van 1/8 (sprint)triathlon Nieuwe Niedorp.

IJburg (Amsterdam)

In IJburg in Amsterdam kan je zwemmen tussen de bijzondere woningen in deze wijk. Tot en met 2018 had je in de wijk IJburg ook een strandje, inclusief strandpaviljoen, genaamd Blijburg. Blijburg was misschien wel één van de meest populaire zwemlocaties in Amsterdam. In de buurt van Blijburg vind je ook een officiële zwemplek in het Diemerpark. Vanaf deze plek heb je onder andere een uitzicht op IJburg. In het Diemerpark kan je een zwemtraining ook combineren met een hardlooptraining, het grootste rondje hier is 5 kilometer.

Nieuwe Diep (Amsterdam)

In Amsterdam-Oost vind je een meer genaamd Nieuwe Diep tussen het IJ en Watergraafsmeer. Dit meer wordt in twee stukken gedeeld door het Amsterdam Rijnkanaal. Deze twee zwemlocaties worden ook wel Benedendiep en Bovendiep genoemd. Vooral het Bovendiep wordt door watersporters gebruikt, aan het Benedendiep vind je het bekende openluchtzwembad het Flevoparkbad. Toch zijn er veel zwemmers die wel gebruik maken van het Nieuwe Diep (Benedendiep) naast het Flevopark.

Spiegel- en Blijkpolderplas (Hilversum – Amsterdam-Zuidoost – Nederhorst den Berg)

Nabij Hilversum vind je de Spiegelplas. Deze door zandwinning uitgediepte plas is op sommige plekken wel 45 meter diep. Deze zwemlocatie heeft de naam om als één van de weinige zwemlocaties in Nederland zo mooi op te gaan in de natuurlijke omgeving. Aangeraden door de triatlete is het strandje bij de sporthal de Blijk in Nederhorst den Berg, hiervandaan heb je een prachtige wijde blik. Het water in deze plas is zeldzaam helder.

Geestmerambacht (Alkmaar – Broek op Langedijk – Heerhugowaard)

In dit meer heb je, zoals bij andere officiële zwemlocaties, geen last van boten. Ook kan je jouw zwemtraining combineren met een hardlooptraining. Een rondje om het meer heen is 5 km. In het recreatiegebied vind je 8 verschillende zwemplekken met ligweides. Alle baaien zijn van het meer afgesloten zodat het niet dieper is dan 1.40m. Ook vind je in dit recreatiegebied een mountainbikeroute. De recreatieplas valt, samen met andere recreatiegebieden en -plassen, onder recreatieschap Geestmerambacht. Dit recreatieschap valt weer onder Recreatie Noord-Holland.

Zijkanaal B/Kanobaan (Spaarnwoude) Noord Holland

Zijkanaal B is een zijtak van het Noordzeekanaal. Vanuit het IJ bij Spaarndam loopt dit kanaal naar het noordwesten. In Zijkanaal B vind je ook vele verschillende woonboten. De Zwemvereniging Haerlem maakt ook gebruik van de kanobaan (Zijkanaal B) voor de open water trainingen. Deze kanobaan ligt aan de Amsterdamseweg.

’T Wed en de Oosterplas (Kennemerduinen van Overveen)

Wanneer je een zwemtraining in duinmeer ’t Wed of in duinmeer de Oosterplas gaat doen, kan je dit heel goed combineren met een fiets- of looptraining. Het water is hier erg helder en je hebt vaak meer dan 1,5 meter zicht. Je hebt hier nooit last van blauwalg. Wel kan je hier last hebben van seizoensgebonden parasieten. Larfjes van de vogelparasiet verlaten na lange periodes van boven de 20 graden de poelslak en gaan op zoek naar een jonge watervogel waar ze verder leven. Soms dringen ze zich per ongeluk in de huid van de mens. Dit heeft als gevolg dat je zwemmersjeuk kunt ervaren (en heel soms hoofdpijn, koorts of ontstekingsreacties). Deze klachten verdwijnen (normaal gesproken) weer na een aantal dagen. Wanneer er zwemmersjeuk is vastgesteld komen er bij de plassen waarschuwingsborden te hangen. De triatleet die deze plekken heeft aangedragen zegt van deze parasieten geen last te hebben wanneer hij zwemt met zijn pak aan. Het diepste punt van de Oosterplas is 2,5 meter.

Zuid-Holland

Waaltje Heerjansdam (Heerjansdam – Rijsoord)

In ’t Waaltje bij Heerjansdam en/of Rijsoord kan je goed trainen (zwemstrandje naast de natuurijsbaan van Heerjansdam). Ook wordt in ’t Waaltje de Heerjansdam Challenge georganiseerd, in augustus 2019 voor de eerste keer. Deze challenge bestaat uit een triathlon, zwemloop, open water wedstrijd en het Open Nederlands Kampioenschap Open Water zwemmen. Veel zwemmers zwemmen in de plas Wevershoek, een officiële zwemlocatie. Zwemmen in de buurt kan ook bij het Lammetjeswiel aan de Oost Kinderdijk in Alblasserdam, in Ridderkerk in het Oosterpark of bij de Woude naast de scouting.

Zevenhuizerplas (Zevenhuizen)

Ten oosten van de rivier de Rotte vind je een door zandwinning kunstmatig aangelegd meer genaamd de Zevenhuizerplas. De Zevenhuizerplas maakt onderdeel uit van recreatieschap Rottemeren. De plas heeft de beschikking over meerdere verschillende stranden. Het grootste strand is grenzend aan de wijk Nesselande. De Zevenhuizerplas is erg diep, hierdoor loopt de watertemperatuur in de zomer slechts beperkt op en komt blauwalg maar sporadisch voor.

Noord Aa (Zoetermeer)

Het Noord Aa in Zoetermeer is een plas waar je kan zwemmen, wandelen, fietsen en andere watersporten dan zwemmen kan beoefenen. Ook kan je hier makkelijk een terrasje pakken. Het zwemwater heeft een afgebakend gedeelte dat lang ondiep blijft. De waterkwaliteit van deze plas wordt, zeker in de zomer, regelmatig gecontroleerd. Na een aantal warme dagen in de zomer is er kans op blauwalg, dit wordt eventueel aangegeven op borden bij de stranden.

Binnenmaas

Vanaf begin mei wordt er wekelijks getraind. Binnenmaas maakt onderdeel uit van de gemeente Hoeksche Waard. In de regio zijn er meerdere zwemlocaties te vinden, zoals bij de strandjes Westmaas en Mijnsheerenland.

Noord-Brabant

Berkendonk (Helmond)

Een recreatieplas ontstaan uit een zandafgraving, dat is Berkendonk. Bij deze populaire recreatieplas vind je (tijdens drukbezochte dagen) een friettent, toiletten en een reddingsbrigade. De entree is gratis. Het hele recreatiegebied beslaat ongeveer 45 hectare. Ook vind je hier het zwemparcours van de (in 2019 voor het eerst georganiseerde Triathlon Brabant).

Overijssel

Ganzendiep (Kampen)

Het Ganzendiep is een zijtak van de IJssel bij de stad Kampen. De lengte van het Ganzendiep is 9 km. Deze zijtak mondt uit in het Zwarte Meer, dit meer ligt op de grens tussen Overijssel en Flevoland. Zwemmen in het Ganzendiep kan vanaf de steiger aan de Nesweg (zie afbeelding, met dank aan een fanatieke triatleet!). Op deze plek kan je (beperkt) parkeren in de berm. Het water in deze rivier is schoon en helder en je vindt hier alleen wat recreatiebootjes, geen beroepsscheepvaart.

Zeeland

Damse Vaart (Sluis)

De Damse Vaart is de waterverbinding tussen Brugge en het Nederlandse grensstadje Sluis. Het is een breed kanaal van 15 km lang. De Vaart was vroeger belangrijk voor de scheepsvaart maar heeft tegenwoordig een recreatieve bestemming. Ook in België wordt er veel gezwommen en georganiseerd in de Damse Vaart. Zo zijn er in Brugge open water trainingen en wordt er door triathlonclub Damme het open water zwemevenement Vaartzwemmen georganiseerd.

Kaai (Breskens)

In de provincie Zeeland kan je ook terecht in de Kaai in Breskens. Je zwemt hier in zout water (zeewater).

Let op: Het is hier belangrijk om goed rekening te houden met het tij.

Limburg

Grindgat (Maastricht – Oost-Maarland)

In Oost-Maarland nabij Maastricht vind je een meer genaamd Grindgat. In dit meer zwemmen onder andere de Grindgat Zwemmers. Hier kan je in seizoen 2019 (bijna) iedere dag op de dinsdag, vrijdag en zondag terecht voor open water trainingen. Je zwemt tijdens deze trainingen in groepsverband wat het zwemmen veiliger (en gezelliger) maakt. De Grindgat zwemmers zwemmen altijd met een veiligheidsboei. Op de vrijdag is er ook een reddingsboot aanwezig. Voor deelname tijdens het gehele seizoen betaal je €35,-. Natuurlijk kan je ook zelfstandig gaan zwemmen in dit meer! ?

Gelderland

Berendonck (Nijmegen)

Tussen de plaats Wijchen en de stad Nijmegen vind je recreatiegebied de Berendonck. De toegang tot het recreatiegebied is gratis, wel betaal je parkeergeld wanneer je met de auto komt. Er zijn diverse horecapunten en je kunt er een bezoekje brengen aan Wellnessresort Berendonck. Al jaren wordt in dit gebied de Strong Viking Obstacle Run, de Water Edition georganiseerd. Dit gebied is een officiële zwemlocatie waar de waterkwaliteit in het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) wordt gecontroleerd. Wil je de huidige waterkwaliteit bekijken? Dan kan je een kijkje nemen op de website van het recreatiegebied of (in de app van) zwemwater.nl. Berendonck valt onder de 20 Leisurelands recreatiegebieden.

Spiegelwaal (Nijmegen)

Tussen Nijmegen en Lent vind je de Spiegelwaal. Dit is een geul van 4,4 km lang en 300 m breed naast de Waal die tussen 2013 en 2015 is aangelegd om meer water op te kunnen vangen wanneer de waterstand in de Waal hoog staat. De geul is geen doorgaande route voor de scheepsvaart en er is minder stroming dan in de Waal. Hierdoor is de Spiegelwaal zeer geschikt voor watersporters! Tussen de Waal en de Spiegelwaal vind je het stadseiland Veur-Lent. In dit gebied is er ook een reddingsbrigade actief. Er zijn 5 bruggen over de Spiegelwaal, waaronder een voet- en fietsbrug. Je kan er ook heerlijk wandelen, hardlopen en fietsen.

“Voor een prachtig uitzicht op de stad Nijmegen”

Let op: Wanneer het water laag staat kan de inlaat droogvallen, de Spiegelwaal is dan geen stromend water meer. Zonder stromend water (en met hogere temperaturen) is er een grotere kans op blauwalg.

Rijkerswoerdse plassen (Tussen Arnhem en Nijmegen)

De Rijkerswoerdse plassen vind je bij Elst tussen Arnhem en Nijmegen. Er zijn hier voldoende parkeerplaatsen en er is een eetcafé. Je vind hier onder andere een trimbaan en een outdoor fitness zone. De buitenfitness bestaat uit 12 verschillende toestellen, zo’n buitenfitness vind je op steeds meer zwemlocaties. Naast de toestellen vind je een informatiebord met een uitleg van de oefeningen. Op de ongeveer 2 km lange trimbaan vind je 17 verschillende stations waar je oefeningen kan uitvoeren. Een mooie opwarming voor de zwemtraining? De waterkwaliteit van de Rijkerswoerdse plassen vind je op (de app van) zwemwater.nl. De Rijkerswoerdse plassen valt onder de 9 verschillende Uiterwaarde recreatiegebieden.

Flevoland

Casteleijnsplas/ Wellerwaard (Emmeloord)

De Wellerwaard is een officieel zwemgebied, er staan dan ook borden die de waterkwaliteit aangeven. De plas is niet al te diep. Je betaald geen entree en geen parkeerkosten. Klaar met zwemmen en trek gekregen? Dan kan je hier ook terecht bij een restaurant. Bijna naast de Wellerwaard vind je ook de Casteleijnsplas. Deze plas die is ontstaan uit zandwinning is wel een stuk dieper dan de Wellerwaard, maar ook deze plas is geschikt om in te zwemmen.

“Er is hier een 500 m rondje met boeien uitgezet”

Deel dit artikel op: