De Trek Speed Concept is een speciale (triathlon)fiets die je makkelijk zelf kan personaliseren. Op de Trek website kan je alle onderdelen zelf uitkiezen en de fiets helemaal naar smaak en, helaas, budget samenstellen. In deze blog loop ik stap voor stap langs alle opties. Bij veel triatleten staat deze fiets op de verlanglijst.
Goed om te weten: Dit programma heet Project One. Hier kan je een op maat gemaakt fiets samenstellen. De onderstaande tekst kan op sommige punten iets verouderd zijn. Voor de meest up-to-date informatie verwijzen we je graag naar Project One (hier te vinden)
Trek Project One
Bij Trek Project One kan jij jouw droomfiets laten samenstellen, volledig naar jouw wensen. Je kan kiezen voor een model, je kiest een kleurstelling en lak en je kiest de onderdelen die je op de fiets wilt hebben. Denk aan zadel, stuur, wielen en onderdelengroep. Van grote onderdelen tot de kleinste details, je kan alles zelf samenstellen. Bij Project One Ultimate zijn er helemaal geen regels, de makers doen er alles aan om jouw dromen te verwezenlijken. Wil jij een kleur die er nog niet is? Dan wordt er desnoods een nieuwe verf ontworpen! Project One Icon is de naam voor verschillende nieuwe opvallende kleuren met diepte, compositie en sfeer.
Frameopties
Wanneer je jouw pakket gaat samenstellen, kan je kiezen uit verschillende frameopties. Zo kan je kiezen uit een UCI goedgekeurd aero-pakket voor tijdritten of, voor de triatleet belangrijk, een compleet aeropakket voor triathlonwedstrijden. Dit pakket bestaat uit het full foil aero-stuur en de Speed Fin aerodynamische achterremkap.
Aandrijving
Het standaard pakket bevat een Ultegra 8000 mechanische groepset. Natuurlijk is het ook mogelijk om een andere groep op je fiets te (laten) zetten. Je hebt de keuze uit 9 andere verschillende groepen. Hieronder heb ik de groepen waar je uit kan kiezen op een rijtje gezet.
- Ultegra Di2 8050 (Shimano)
- Dura Ace 9100 (Shimano)
- Dura Ace 9100 met Quarq DZero
- Quarq DZero met Dura Ace Di2 9150
- Sram Red
- Sram Red eTap
- Red eTap Quarq Sram
Onderdelen en accessoires
Je kan ook kiezen voor verschillende onderdelen op je fiets. Bij het “basismodel” zitten er al vaste onderdelen op de fiets. Je kan ook zelf kiezen voor een wielset, banden, stuur, stuurlint en een zadel. Ook accessoires zijn helemaal naar eigen wens aan te passen. Kies voor een bidonhouder op de onderbuis, bidonhouder op de zitbuis, een sensor die snelheids- en trapfrequentiesignalen uitzendt, bergruimte aan de zitbuis of aan de bovenbuis en pedalen.
Kies je eigen lak
Naast de praktische elementen die je fiets sneller maken dan iedere andere triathlonfiets, is het “uiterlijk” van de fiets ook wel heel erg belangrijk. Wanneer je jouw Trek Speed Concept fiets gaat personaliseren, heb je de keuze uit enorm veel verschillende lakkleuren, mat of glanzend, kleuraccenten en groottes van het logo. Zelf ben ik vooral verliefd op de glitterende lakkleuren waarbij je vanaf iedere hoek weer een andere kleur ziet. Denk bijvoorbeeld aan de Icon Black Gold, Icon brushed liquid metal, de icon prismatic pearl, icon refliptive, gloss sunburst/matte trek black en purple haze/quicksilver. Die kan je ook met gemak aan de muur hangen wanneer je klaar bent met fietsen!
Personaliseer jouw fiets
Je kan er ook voor kiezen om een (merk)naam op je fiets te laten zetten. Deze naam komt te staan op je frame onder het zadel.
Bekende wielrenners en triatleten met een Trek Speed Concept
Natuurlijk is het ook altijd wel heel interessant om te weten welke professionals er nog meer op de Trek Speed Concept rijden. Als je kijkt naar de triatleten en wielrenners die rijden op een Trek Speed Concept fiets, kom je uit op een indrukwekkende lijst. Zo rijden profwielrenners zoals Bauke Mollema en Fabian Cancellara ook op de Trek Speed Concept. Als je kijkt naar professionele triatleten die rijden op deze fiets, dan kan je denken aan Ellie Salthouse, Holly Lawrence en Tim Reed. Dit zijn slechts enkele van alle professionals die rijden op een Trek Speed Concept.