Als je het over de hardlooptechniek hebt, heb je het vaak ook over de juiste voetlanding. De meeste discussies gaan over hoe je jouw voet neer moet zetten tijdens het hardlopen. Zo zijn veel mensen van mening dat de mid- of voorvoetlanding de beste voetlanding is. Andere mensen vinden juist dat je niet teveel aandacht moet besteden aan de looptechniek en moet lopen zoals je altijd hebt gedaan. Zij vinden dat je juist meer blessures krijgt wanneer je de looptechniek gaat veranderen. Waar je ook rekening mee kan houden is de plaatsing van de voeten tijdens het hardlopen.
Plaatsing van de voeten tijdens het hardlopen
Er zijn verschillende plekken waar je jouw voeten neer kan zetten tijdens het hardlopen. Zo kan je jouw voeten ver voor het zwaartepunt van het lichaam neerzetten. Wanneer je dit doet krijgt jouw hele lichaam een flinke schok te verwerken. Inclusief de benen en de onderrug. Het grootste percentage van de amateurhardlopers landt op deze manier. Veel van deze lopers ontwikkelen hierdoor ook blessures. Er is ook nog een andere manier van landen. Bij deze manier land je op je hiel onder het zwaartepunt van je lichaam. De schok die jouw lichaam dan krijgt is een stuk minder groot dan de eerder benoemde landing.
Hoe oefen je de beste plaatsing van de voeten tijdens het hardlopen?
Wil je de schokken tijdens het hardlopen beter op kunnen vangen? Dan kan je oefenen op de plaatsing van de voeten tijdens het hardlopen. Eén van de beste oefeningen is het joggen op een langzaam tempo. Tijdens het joggen land je de voeten onder het zwaartepunt van het lichaam. Je knie buigt een klein beetje tijdens het hardlopen in plaats van dat hij recht naar voren “wijst”. In het begin zal deze manier van lopen iets meer belastend voelen voor de spieren. In plaats van de botten en de gewrichten zullen de spieren de schokken opvangen.
Snellere cadans tijdens het hardlopen
Wanneer je wilt dat de schokken op de botten en gewrichten tijdens het hardlopen minder groot worden is het dus slim om de voet te landen onder het zwaartepunt van het lichaam. Dit kan je ook bereiken door kleinere stappen te nemen en een snellere cadans aan te houden. Een lage stapfrequentie is vaak een teken dat je te grote passen zet tijdens het hardlopen en dus ook (ver) voor het zwaartepunt van het lichaam landt. Het is slim om een hoge stapfrequentie te oefenen op een laag tempo. Probeer je er op te focussen tijdens de warming-up en de cooling down. Je zal al snel merken dat de stapfrequentie tijdens de rest van de training ook sneller wordt.
Hoe meet je de stapfrequentie of cadans tijdens het lopen?
Waar een powermeter of een cadansmeter tijdens het fietsen meet wat de trapfrequentie is, doet een sporthorloge of een Stryd Footpod dat met hardlopen. Naast de pasfrequentie meet de Stryd Footpod ook de contacttijd aan de grond.