Rekken en stretchen: De zin en onzin

rekken en stretchen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Tot een aantal jaar geleden stond iedereen langs de atletiekbaan na (en soms ook voor) een training op dezelfde manier te rekken. Opeens kwamen er geluiden dat rekken eigenlijk helemaal geen effect zou hebben en zelfs “slecht” zou zijn. Wij waren wel benieuwd naar de laatste adviezen en onderzoeken op het gebied van rekken en stretchen. In deze blog lees je alles over de zin en onzin van rekken en stretchen.

De zin en onzin van rekken en stretchen

Het is erg lastig om een eenduidig antwoord te kunnen geven op de vraag of rekken een positieve invloed heeft en op welke manier je zou moeten rekken. Uit onderzoeken komen regelmatig verschillende resultaten. “Kenners” in jouw omgeving zullen de resultaten gebruiken die passen bij hun visie. Het schijnt vooral af te hangen van de manier van rekken of het positief werkt of niet. Rekken en stretchen helpt bij een aantal blessures wel om deze sneller te verhelpen. De spieren worden vaak niet echt “opgerekt”. Vaak wordt alleen je pijngrens verlegd waardoor je verder kan rekken.
Uit nieuwe onderzoeken komen er wel steeds meer tips over de meest effectieve manieren van stretchen.

Dynamisch en statisch rekken

Vroeger werd er na trainingen altijd op een statische manier gerekt. Dat wil zeggen dat je een bepaalde houding aanneemt en die houding 30 seconden of langer volhoudt. Uit onderzoeken is echter gebleken dat je beter op een dynamische manier kan rekken. Wanneer je toch op een statische manier rekt, zorg dan dat je de houding niet langer dan 30 seconden vasthoudt.
Het rekken op een dynamische manier wil zeggen dat je rekt door steeds rustig en gecontroleerd van de ene houding naar de andere te gaan waardoor de spier steeds even stretcht. Wanneer je in een bepaalde houding bent belandt, houdt je de spanning even een paar seconden vast voordat je naar de andere houding gaat. Dit is echter niet hetzelfde als verend rekken (ballistisch rekken), hier veer je sneller dan tijdens dynamisch rekken.
De laatste vorm van rekken wordt PNF genoemd, Proprioceptieve Neuromusculaire Facilitatie. Dit is een methode die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Deze manier van rekken bestaat uit verschillende vormen. Bekijk de video hieronder om voorbeelden van PNF te zien.

Verbeteren van mobiliteit

Tegenwoordig zijn er nog meer manieren waarop je de mobiliteit en flexibiliteit kan verhogen naast het rekken. Zo worden triathlontrainingen door sommige triatleten aangevuld met yogalessen om flexibeler te worden. Tegenwoordig zijn er ook speciale mobiliteitslessen die je kunt volgen om flexibeler te worden en om meer controle te krijgen over jouw bewegingen en gewrichten. Uiteindelijk zorgt deze mobiliteitstraining ervoor dat jouw gewrichten sterker worden. In de onderstaande vlog van Ellen Verhoog zie je een klein stukje van de mobiliteitstraining die zij volgde in Amsterdam.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: