De laatste jaren wordt er in veel tijdschriften en op veel websites aandacht besteed aan koolhydraten en de soorten koolhydraten die er zijn. Zo was er een periode (waar we eigenlijk nog niet helemaal uit zijn) waarin koolhydraten werden bestempeld als “boosdoeners” en “dikmakers”. Koolhydraatarm eten was helemaal “je van het”. Maar hoe zit het nou eigenlijk precies? Wat zijn de feiten en fabels? En wat kan je als triatleet met termen zoals snelle en langzame koolhydraten?
Langzame koolhydraten
Langzame koolhydraten zijn koolhydraten die langzamer worden verteerd. Hierdoor wordt de energie uit deze koolhydraten ook meer geleidelijk vrijgegeven dan de energie uit snelle koolhydraten. Vaak bevatten voedingsmiddelen met langzame koolhydraten ook veel vezels. Al deze kenmerken zorgen ervoor dat je langer een “vol” gevoel hebt. Ook krijg na het eten van deze koolhydraten minder snel een “dip”. Door deze beschrijving lijkt het alsof langzame koolhydraten de beste optie zijn. Als (duur-) sporter kan je echter ook veel profijt hebben van de kenmerken van snelle koolhydraten.
Voorbeelden van voedingsmiddelen met langzame koolhydraten
- Volkoren producten zoals brood en pasta
- Zilvervliesrijst
- Havermout
- Quinoa
- Groenten
- Verschillende soorten fruit
- Peulvruchten
Snelle koolhydraten
Voor, tijdens en (net) na een training of (triathlon-) wedstrijd wil je in plaats van langzame koolhydraten snelle koolhydraten binnenkrijgen. Deze suikers gaan namelijk meteen naar de spieren en geven jouw lichaam meteen de energie die je nodig hebt om een goede prestatie te kunnen leveren. Ook voor een goed herstel na een training of wedstrijd wordt er vaak aangeraden om (onder andere) snelle koolhydraten te eten. Na het eten van snelle koolhydraten en ná de energiepiek die je ervaart, kan je helaas ook last krijgen van vermoeidheid of een slechtere concentratie. Het is dus van belang dat je jouw lichaam tijdens een wedstrijd of training goed blijft voeden om te voorkomen dat je last krijgt van een hongerklop. Vergeet hier uiteraard ook de vochthuishouding en elektrolyten niet!
Voorbeelden van snelle koolhydraten
- Energygels
- Frisdranken
- Wit brood, witte pasta en rijst
- Aardappelen
- Koek
- Snoep
- Chips