Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Spinningfietsen voor triatleten

spinningfietsen voor triatleten

Wanneer je met slecht weer liever binnen traint, kan je uit verschillende fietstrainingsopties kiezen. Je kan ervoor kiezen om een fietstrainer aan te schaffen. Een voordeel hiervan is dat je traint op jouw eigen fiets waar je uiteindelijk ook de wedstrijden op gaat doen. Een nadeel is dat het meer gedoe is om op een mooie dag de fiets van de fietstrainer af te halen en hem er een aantal dagen later weer op te zetten wanneer het slecht weer is en je liever binnen gaat trainen.
Gelukkig zijn er nog meer opties. Zo kan je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om binnen te trainen op een spinningfiets. Een van de voordelen van de spinningfiets is dat je de fiets helemaal kan instellen op de juiste maat. In deze blog kijken we naar de kenmerken van verschillende soorten spinningfietsen voor triatleten.

Spinningfietsen voor triatleten: Van instapmodel naar topklasse

Spinningfietsen zijn er van instapmodellen tot topklasse modellen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte spinningfiets kan het lastig zijn om een keuze te maken. Om jou te helpen bij het maken van een goede keuze kijken we naar de verschillen die er kunnen zijn tussen de vele soorten spinningfietsen.

Elektronische en handmatige weerstand

De weerstand op een indoorbike kan handmatig geregeld worden door het draaien aan een knop of het kan elektronisch geregeld worden. In het laatste geval kies je op een beeldscherm of je de weerstand zwaarder of lichter wilt zetten. Bij een spinningfiets met elektronische aansturing kan soms de wattage van de training getoond worden. Ook kan je vaak kiezen uit diverse trainingsprogramma’s met verschillende weerstanden. De spinningfietsen waarmee de wattage van de training te zien is worden ook wel Wattbikes genoemd.

Doortrapsysteem en vrijloop

Op veel spinningfietsen kan je niet je benen in één keer stilhouden tijdens het fietsen, je kan alleen stoppen met trappen wanneer je op de “noodknop” drukt. Dit trapsysteem wordt ook wel een doortrapsysteem genoemd. Het doortrapsysteem vind je ook op, de tegenwoordig zo populaire, fixies, al heb je op een fixed gear bike helaas geen “noodknop” zitten. 😉
Tegenwoordig komen er steeds meer spinningfietsen op de markt waarop je je benen wel stil kan houden. Hierdoor lijkt het veel meer op echt racefietsen. Deze traptechniek wordt ook wel vrijloop genoemd.

fixie

Gewicht vliegwiel

Wanneer je verschillende spinningbikes gaat bekijken zal je zien dat er verschil zit in het gewicht van het vliegwiel. De regel is: Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe zwaarder je de weerstand kan instellen. Toch hebben de magneten tegenwoordig ook een grotere invloed op het instellen van de weerstand. Het gewicht van het vliegwiel zegt dus echt niet alles meer.

Weerstand instellen: Viltblokjes, normale magneet of elektromagneet

De weerstand op een spinningfiets kan op verschillende manieren worden ingesteld. Bijvoorbeeld met behulp van viltblokjes, een magnetisch systeem of een systeem met elektromagneet. Meer over deze verschillende manieren kan je lezen onder de volgende tussenkopjes.

Viltblokjes

Van origine hebben spinningbikes viltblokjes waarmee de weerstand ingesteld kan worden. Met een knop draai je de weerstand verder of minder ver aan. Deze viltblokjes moeten, omdat ze op termijn slijten, eens in de zoveel tijd vervangen worden. Een spinningbike met viltblokjes is over het algemeen minder stil dan een spinningbike met een magnetisch systeem.

Magnetisch systeem

Op veel spinningbikes van tegenwoordig vind je een magnetisch systeem. Door middel van een mechanisch systeem kan je de magneet dichter naar het vliegwiel brengen om een zwaardere weerstand te creëren en verder weg om te zorgen voor een lichtere weerstand.

Systeem met elektromagneet

De elektromagneet krijgt door de toevoer van stroom een sterkere of minder sterke aantrekkingskracht waarmee de weerstand geregeld kan worden. Een elektromagneet verplaatst zich niet in de richting van het vliegwiel, hierdoor zal dit systeem minder snel slijten dan een normaal magnetisch systeem. Een systeem met elektromagneet wordt ook wel EMS (elektronic magnetic system genoemd).

V-belt of ketting

Er bestaan fietsen met een V-belt en fietsen met een ketting.
Een V-belt is een rubberen band die na een aantal jaar vervangen moet worden. Het voordeel van deze rubberen band is dat het veel stiller is dan wanneer je een fiets hebt met een ketting. Een V-belt is over het algemeen duurder dan een ketting.

Spinningbikes met een ketting zijn over het algemeen lager geprijsd. De ketting kan je op dezelfde manier onderhouden als een ketting op je racefiets.

Ergometer

Met een ergometer kan je de weerstand precies (van tevoren) in watt instellen en meten. Dit systeem wordt ook wel een wattage controle systeem of weerstandscontrolesysteem genoemd. Een ergometer hoeft niet altijd een spinningfiets te zijn, ook hometrainers kunnen onder de ergometers vallen.

Virtuele fietslessen

Vind je het saai om zelf je trainingen af te werken? Dan kan je ook een abonnement nemen op virtuele fietslessen of spinning DVD’s kopen. Cyclemasters is een bedrijf dat virtuele fietslessen aanbiedt. Op bol.com vind je veel spinning DVD’s.

Natuurlijk kan je ook muziek luisteren of zelfs series en films kijken tijdens het fietsen, al zijn er ook genoeg mensen die juist van de rust genieten tijdens het sporten.

Waar koop je een spinningfiets?

Er zijn verschillende webwinkels die spinningfietsen voor triatleten aanbieden. Hieronder vind je een tabel met een aantal webwinkels waar je terecht kan voor de aanschaf van een spinningfiets. Zo kan je je goed oriënteren voordat je overgaat tot een aankoop. Klik op de naam van de website om naar de webshop te gaan. Je komt dan direct uit bij de spinningfietsen voor triatleten.

BetersportGroot assortiment, goede service, mooie aanbiedingen
DecathlonSnelle levering, gratis retourneren binnen 365 dagen
Bol.comRuim assortiment, veel accessoires zoals spinning DVD’s en vilten blokjes
CoolblueVolgende dag bezorgd, veel keuze, een aantal topklasse spinningbikes
Ook interessant
Trainingpeaks: Een triathloncoach vinden