In de beginnersgids lees je onder starten met trainen alles over het uitzetten van een lijn naar de wedstrijd. Dit kan je onder andere doen bij een triathlonvereniging (bijvoorbeeld tijdens een Start2Tri cursus), met behulp van een triathloncoach zoals Frank Heldoorn en Training Tweaks en je kan zelf met behulp van literatuur en online informatie een plan samenstellen. Wanneer er een plan is, kan je aandacht besteden aan trainen en techniek. Zeker in het begin is het erg belangrijk om nog veel aandacht te besteden aan de juiste techniek. Ook hoort het bijhouden van progressie en eventueel een trainingsdagboek bij het trainen.
Algemeen (progressie bijhouden)
Er zijn verschillende manieren waarop je een trainingsdagboek en jouw progressie bij kan houden. De app Trainingpeaks kan je gebruiken om jouw trainingen op te slaan (eventueel met opmerkingen erbij) voor de drie verschillende sporten. In Strava kan je fietstrainingen opslaan en in Runkeeper kan je jouw hardlooptrainingen opslaan. Met behulp van een multi-sporthorloge zoals de Garmin Forerunner 945 XT is het nog makkelijker om jouw progressie bij te houden. Een sporthorloge houdt je hartslag bij en geeft vaak ook verschillende gegevens waarop je jouw trainingen kan aanpassen. Het oefenen van de wissels – met behulp van wisseltrainingen – is vaak een onderschat element bij beginnende triatleten. Zeker tijdens triathlons over kortere afstanden kan een goede wissel een groot verschil maken in de wedstrijd.
Zwemmen
Zwemmen is de sport waar het aanleren van een juiste techniek het meest lastige is. Wanneer je een juiste techniek gebruikt, zal je ook merken dat je sneller en effectiever zal kunnen zwemmen. Om je techniek te kunnen verbeteren, is het een goede idee om aan een zwemcursus mee te doen. Op Triathlon365 vind je ook verschillende artikelen met beeldmateriaal waar je zelf mee aan de slag kan gaan. Bijvoorbeeld de artikelen van Zwemanalyse.
Fietsen
In de winter kan je ook binnen de fietstrainingen voltooien. Dit kan je doen tijdens lessen op de sportschool, op een indoorfiets thuis of op een fietstrainer zoals een Tacx. Wanneer het warmer weer is en je lekker naar buiten gaat om te fietsen, kan het een goed idee zijn om van tevoren een aantal trainingsrondjes en fietsroutes te plannen. Wanneer je een aantal vaste routes in je hoofd hebt, hoef je niet iedere keer de weg te zoeken en kan je lekker doorfietsen. Het zou natuurlijk ideaal zijn om een aantal routes te hebben zonder al te veel stoplichten en drukke oversteekplaatsen.
Hardlopen
Om te kijken of je met een juiste techniek aan het hardlopen bent, kan je een speciale loopanalyse laten doen. Na een loopanalyse krijg je tips mee voor geschikte hardloopschoenen of inlegzooltjes en eventuele spieroefeningen waardoor je je techniek kan verbeteren. Ook kunnen trainers op een atletiekvereniging helpen met specifieke tips. Wanneer je bewust en mindful aan het hardlopen bent kan je ook beter naar jouw lichaam luisteren.
Mentale kant
Wanneer je traint voor een triathlon maak je veel trainingsuren, vaak nog na een drukke dag werken. De mentale kant speelt ook een belangrijke rol. Gelukkig kan je deze kant ook trainen, en het op simpele manieren makkelijker maken om jezelf te motiveren. Het creëren van een vast schema waardoor het trainen eerder een gewoonte wordt waar je niet meer over nadenkt kan hierbij helpen. Ook kan het helpen om je eten bijvoorbeeld van tevoren te preppen en om je sporttas en sportkleren alvast klaar te leggen. Tijdens de wedstrijd heb je ook te maken met de mentale kant. Je moet tijdens een wedstrijd grenzen kunnen verleggen en alles eruit kunnen halen wat erin zit.