Trainen met de 4iiii powermeter: Gegevens

Trainen met de 4iiii powermeter Gegevens (3)

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Vorige week heb ik de 4iiii Powermeter review geschreven. In samenwerking met SB Supply mocht ik namelijk de 4iiii powermeter testen. De afgelopen week heb ik al een aantal keer (buiten) gefietst met de powermeter. In deze blog lees je meer over welke gegevens je te zien krijgt in verschillende apps zoals Garmin Connect en op Strava. Deze week staat er een FTP test met de 4iiii vermogensmeter op de planning om het functioneel drempelvermogen te bepalen. Daarna zal ik mij steeds meer verdiepen in hoe ik de powermeter in kan zetten om uiteindelijk sneller te kunnen fietsen.

De gegevens van de powermeter

Door het fietsen met een powermeter krijg je nog meer informatie over jouw fietstraining te zien. Al deze informatie kan je natuurlijk inzetten bij volgende trainingen zodat je steeds sneller wordt. Maar welke gegevens krijg je eigenlijk te zien? En hoe kan je deze gegevens gebruiken bij het plannen van komende trainingen? Hieronder kan je zien welke gegevens je in Strava, Garmin Connect en op de Wahoo Elemnt Roam fietscomputer te zien krijgt.

Gegevens powermeter in Garmin Connect

Als sporthorloge gebruik ik de Garmin Forerunner 735XT. De gegevens van mijn trainingen bekijk ik na de training in de Garmin Connect app. Wanneer je traint met een vermogensmeter kan je deze ook koppelen aan jouw Garmin sporthorloge. Na de training vind je gegevens zoals Vermogen (Watt), L/R balans (wanneer je een tweezijdige powermeter hebt), Cadans (rpm), vermogenscurve en Tijd in vermogenszones. Deze gegevens bekijk ik vaak liever op mijn laptop dan op mijn smartphone omdat je hier een nog gedetailleerder overzicht te zien krijgt.

Trainen met de 4iiii powermeter Gegevens
Handig om te weten: Na een appeltaartstop zag ik – toen ik thuis was – dat mijn Garmin na de pauze de koppeling met de powermeter was verloren. Ik had dus na de pauze opnieuw verbinding moeten maken. Een goede leer voor de volgende keer!

Vermogen

Als je naar de vermogensgegevens kijkt op Garmin Connect zie je het gemiddelde vermogen en het maximale vermogen. Deze kan je weergeven in Watt of W/kg. Ook krijg je het maximaal gemiddeld vermogen (het maximale vermogen dat je voor 20 min kan volhouden) te zien. Daarnaast krijg je ook Normalized Power (NP), het functioneel drempelvermogen, de Intensity Factor (IF), Training Stress Score en de FTP-instelling te zien. Over deze laatste termen vind je een uitgebreid artikel op Sporthorloge365.nl.

Vermogenszones

Waar je in Garmin Connect 5 verschillende hartslagzones hebt, heb je voor vermogenszones 7 verschillende zones. Je kan makkelijk en snel zien in welke vermogenszones je hebt gefietst en voor hoe lang.

vermogenszones

Vermogenscurve

In de vermogenscurve kan je de vermogensgegevens van de activiteit vergelijken met de vermogenscurve. Je kan hierbij kiezen uit 4 weken, 3 maanden, 12 maanden of je kan de gegevens vergelijken met alle activiteiten.

Powermeter gegevens Strava

Sinds een aantal weken maak ik gebruik van Strava Premium. Met Strava Premium kan je ook veel extra gegevens bekijken wanneer je traint met een powermeter. De verklarende woordenlijst van Strava helpt je om de verschillende gegevens beter te begrijpen. Ook in Strava vind je weer de vermogenscurve. Hier worden de beste gemiddelde vermogens getoond zodat je die kan vergelijken met inspanningen uit het verleden. Wanneer ik een aantal weken verder ben zal ik ook laten zien hoe deze vermogenscurve eruit komt te zien.

Vermogenszones in Strava

In Strava wordt er ook gebruik gemaakt van een zoneverdeling van 7 verschillende zones. Deze zones worden gebaseerd op een bepaald FTP (Functional Threshold Power of functioneel drempelvermogen). Dit is de maximale intensiteit die je een uur lang weet vol te houden. De FTP waarde zou je eigenlijk iedere 6-8 weken moeten testen, misschien zelfs vaker. Vaak meet je FTP door het beste gemiddelde vermogen te testen van 20 min.

Gegevens 4iiii powermeter Wahoo Elemnt Roam

Tijdens het fietsen gebruikte ik de Wahoo Elemnt Roam fietscomputer om alle gegevens tijdens het fietsen te bekijken. De komende weken zal ik veel van de fietscomputer gebruik maken om de trainingen op de juiste manier uit te voeren. Op deze fietscomputer staan ook verschillende trainingen die je kan doen. Deze week ben ik van plan om de FTP-test te doen met een duur van 20 min. Ook deze test staat klaar in de Wahoo Elemnt Roam.

Trainen met de 4iiii powermeter Gegevens 2
Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

2 gedachten over “Trainen met de 4iiii powermeter: Gegevens”

  1. heb sinds vorige week ook een 4iiii powermeter. De gegevens worden per seconde weergegeven zodat dit sterke golven vertoond. Kan dit aangepast worden naar een gemiddelde weergave van 10 seconden, zodat de golven gelijker zijn?

  2. Dit moet je doen met je navigatieapparaat.
    Meestal kun je vermogen 3sec instellen. Soms ook gemiddelde van 10sec

Reacties zijn gesloten.

Deel dit artikel op: