Trainingsprogramma’s voor fietstrainers

Fietstrainer binnen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Zwift is één van de meest populaire en bekende trainingsprogramma’s die je kunt gebruiken wanneer je een interactieve fietstrainer of smart trainer hebt aangeschaft. Naast Zwift zijn echter nog veel meer andere trainingsprogramma’s waar je gebruik van kunt maken. Wij hebben een aantal trainingsprogramma’s voor fietstrainers op een rij gezet. Ook besteden we aandacht aan het gebruik van de trainingsprogramma’s voor fietstrainers op verschillende apparaten zoals smartphone, tablet én laptop of pc.

Trainingsprogramma’s gebruiken op verschillende apparaten

Vaak kan je de verschillende trainingsprogramma’s voor fietstrainers op meerdere apparaten gebruiken. Bij deze apparaten kan je denken aan een smartphone, tablet, laptop of pc. Om de fietstrainer te koppelen aan een smartphone of tablet kan je vaak makkelijk verbinding maken via Bluetooth. Wil je de trainer koppelen aan een laptop of PC? Dan kan dat alleen via ANT+. Je hebt een speciale ANT+ dongle nodig om die verbinding te kunnen maken. Zo’n dongle ziet er uit als een USB-stick. Wanneer je kiest voor een ANT+ Dongle met een groter bereik kan de afstand tussen de fietstrainer en de laptop of PC groter zijn. Soms gebruiken fietsers een USB verlengkabel om de dongle dichter bij de fietstrainer te kunnen brengen. Onder fietsers zijn vooral ANT+ dongles van de merken Xand, Kinetic, Suunto, Anself, Wahoo en Tacx populair.

Sensoren toevoegen

Wil je zo goed mogelijk gebruik maken van de verschillende trainingsprogramma’s voor fietstrainers? Dan is het slim om zoveel mogelijk sensoren toe te voegen. De trainingsprogramma’s kunnen zo veel gegevens analyseren en hier jouw trainingen op aanpassen. Het is dus fijn om een vermogensmeter te koppelen, eventueel een cadansmeter en een hartslagmeter. Heb je een goede interactieve direct drive fietstrainer? Dan kan deze trainer ook al veel gegevens “doorgeven” aan het trainingsprogramma.

Trainingsprogramma’s voor fietstrainers

Naast Zwift zijn er nog meer verschillende trainingsprogramma’s voor fietstrainers. Wij hebben een aantal bekende trainingsprogramma’s onder elkaar gezet. De drie meest bekende trainingsapps zijn Zwift, TrainerRoad en Sufferfest.

Zwift

Laten we beginnen met het meest bekende trainingsprogramma, Zwift. Zwift is een trainingsapp waarin je online kan fietsen en hardlopen met andere mensen binnen de Zwift community. Je fietst als het ware in een virtuele wereld met andere mensen van over de hele wereld. Een echte multiplayer game dus. Ook professionele wielrenners maken gebruik van Zwift en fietsen hier zelfs wedstrijden op. Doordat je met (en tegen) andere gebruikers fietst werkt het enorm motiverend. Je kan kiezen om deel te nemen aan bepaalde wedstrijden of group rides en andere evenementen of je kan een bepaald trainingsplan kiezen. Op deze manier kan je jouw doelen behalen én met plezier trainen. Zwift is een betaalde applicatie. Hieronder vind je een handige en complete tutorial over het gebruik van Zwift.

TrainerRoad

TrainerRoad verschilt in meerdere opzichten van de Zwift app. Deze app biedt jou science based tools voor de planning, training en analyse van jouw ritten. Ze omschrijven zichzelf als het meest complete en effectieve trainingssysteem voor fietsers met uitgebreide trainingsschema’s en workouts. Eigenlijk zou je TrainerRoad kunnen zien als een serieuzere en meer gestructureerde trainingsapp. In tegenstelling tot Zwift heb je op TrainerRoad geen virtuele tegenstanders. Beide apps maken het trainen op een indoor trainer echter een stuk aantrekkelijker. TrainerRoad werkt helemaal goed wanneer je een vermogensmeter hebt (al dan niet ingebouwd in jouw fietstrainer of smart bike). Ben jij een fietser die houdt van statistieken? Dan word je vast blij van de grafische interface die alle statistieken biedt die je maar nodig hebt. Ook je voortgang wordt goed weergegeven. Tijdens de training krijg je handige instructietesten. Vooral de grote hoeveelheid trainingen en trainingsschema’s maken deze app interessant voor fietsers en triatleten. Het wordt zo makkelijker om jouw sportieve doelen te kunnen behalen.

Sufferfest

Eén van de drie meest bekende trainingsprogramma’s naast TrainerRoad en Zwift is de app Sufferfest. Sufferfest is een app die gestructureerde training integreert met beelden van fietstochten en wedstrijden. Je zou kunnen zeggen dat Sufferfest eigenlijk tussen Zwift en Rouvy én TrainerRoad in zit. Door de serieuzere trainingen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke fitnessdoel en conditie lijkt de app iets meer op TrainerRoad. Net als op Zwift heb je door de beelden toch iets te kijken. Jouw persoonlijke conditie niet alleen gebaseerd op FTP. Er wordt gekeken naar het neuromusculair vermogen, het maximaal aëroob vermogen, het functioneel drempelvermogen (FTP) én het anaëroob vermogen. Aan de hand van deze gegevens die door middel van testen gemeten kunnen worden wordt er bepaald wat jouw sterke en zwakke punten als fietser zijn. Er wordt dan een 4DP-profiel gecreëerd. De testen bestaan uit het meten van de maximale kracht over intervallen van 5 seconden, 1 minuut, 5 minuten en 20 minuten. Tijdens het trainen krijg je ook training- en techniektips.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: