Triathlon: Van gekkenwerk naar mainstream?

triathlon

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

In de beginjaren van de triathlon werd de sport gezien als gekkenwerk. Het was bizar en onmenselijk wat deze triathleten zichzelf aandeden. Een aantal jaar geleden was het uitlopen van een marathon in de ogen van veel mensen al een bizarre prestatie, kan je nagaan wat het voltooien van een hele triathlon voor reacties gaf! Tegenwoordig maak je minder indruk met het uitlopen van een marathon. Hardlopen is tegenwoordig erg populair en de kans is groot dat er meerdere personen in jouw omgeving weleens een marathon hebben voltooid. Wij vragen ons af hoe het zit met de populariteit van de sport. Maken bekende atleten de triathlonsport meer mainstream?

Fitness en Health trends

Al een aantal jaar is alles wat te maken heeft met gezondheid helemaal hot, hip & happening op social media maar ook daarbuiten. Denk aan hashtags zoals #healthy, #fitgirl, #superfoods en aan de populariteit van “gezonde” en eiwitrijke voeding in de supermarkten. Waar je een aantal jaar geleden nog naar biologische winkel moest voor je dagelijkse portie chia- en hennepzaadjes liggen ze nu in het gangpad van de Albert Heijn. De populariteit van hardloopwedstrijden is ook enorm gestegen. Waar hardloopwedstrijden vroeger niet al te veel poespas hadden, heb je nu onder andere colorruns en obstacleruns. Wij zijn erg benieuwd of je deze trend ook terug gaat zien in de triathlonsport.

Celebrity triathleten

Wij lezen steeds vaker over bekende personen en celebrities die deelnemen aan triathlons. Er zijn celebrities die meedoen aan de kortere afstanden zoals Jennifer Lopez, Mattew McConaughey en verschillende acteurs uit de bekende serie The Office.
Ook zijn er celebrities die de triathlonsport nog serieuzer aanpakken en de hele triathlon weten te voltooien. Zo heeft de bekende tv-kok Gordon Ramsey in 2013 de hele triathlon in Kona, Hawaii voltooid. Sean Astin, bekend als acteur in onder andere de Lord of the Rings trilogie, heeft ook een hele triathlon voltooid. Niet alleen acteurs en actrices nemen deel aan verschillende triathlons, ook vele (oud) topsporters zijn actieve triathleten. Hines Ward bijvoorbeeld, een oud NFL-professional voltooide een hele triathlon net als NLH-speler Mike Richter. Ook meerdere coureurs zijn actief als triathleet, zoals bijvoorbeeld Toy Kanaan en Jenson Button.

https://www.instagram.com/p/BmCIrhCl5m3/

Groeiende populariteit triathlon?

In 2016 en 2017 verschenen er in verschillende kranten en bij het actualiteitenprogramma Een Vandaag stukken over de stijgende populariteit van de triathlonsport.
De Trouw schrijft over de groeiende populariteit van de triathlonsport. Het artikel is in 2016 geschreven en er staat in dat de deelname aan wedstrijden de laatste vijf jaar is gestegen met 8 tot 10 procent. In het artikel staat dat de triathlonsport de populariteit vooral te danken heeft aan de wens van de amateursporter om steeds weer grenzen te blijven verleggen.
Ook in het actualiteitenprogramma Een Vandaag wordt er in 2017 aandacht besteed aan de populariteit van triathlon. Volgens de amateurtriathleet Thomas Sijtsma is triathlon de ultieme uitdaging en is de afwisseling tussen de verschillende sporten erg fijn. De voorzitter van de Nederlandse triathlonbond, Rembert Groenman, benoemt wel het gevaar van mensen die zich niet goed voorbereiden. Zeker het zwemonderdeel moet volgens hem niet onderschat worden.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: