We zien steeds vaker dat er triathlons voor kinderen worden georganiseerd in Nederland. Een enorm leuke ontwikkeling, die wij heel erg toejuichen! Deze opkomst lijkt zich tien jaar geleden te hebben ingezet. Het aantal kindertriathlons is daarna gestaag gegroeid. Er zijn enorm veel voordelen voor kinderen die deelnemen aan dit soort wedstrijden. Eerder hebben we al 10 redenen waarom triathlons goed zijn voor kinderen beschreven. Deze keer gaan we wat dieper in op de uitrusting, eventuele training en welke jeugdtriathlons er zijn. Het belangrijkste doel -wat ons betreft- is dat iedereen zoveel mogelijk plezier heeft met het uitvoeren van de prachtige sport die triathlon heet!
Een jeugdtriathlon (of kindertriathlon) kiezen
Er worden over heel Nederland verspreid meerdere kindertriathlons gehouden. Het uitkiezen van een wedstrijd is waarschijnlijk het eerste wat je gaat doen. Misschien wordt er wel een lokale wedstrijd gehouden of is er een race die jouw kind graag met vrienden wilt doen. Allemaal goede reden om te kiezen voor een bepaalde jeugdtriathlon. Als je nog moet kiezen tussen wedstrijden, dan kun je bijvoorbeeld kijken de afstanden van de race. De afstanden van een kinder- of jeugdtriathlon kunnen namelijk verschillen. Is fietsen het beste onderdeel, dan kun je kijken of er een triathlon wordt georganiseerd met een langere fietsafstand. Daarnaast kijk je natuurlijk naar de afstand vanaf jouw huis tot de wedstrijd. Je hebt waarschijnlijk niet heel veel zin/tijd om veel tijd kwijt te zijn met de reis naar de wedstrijd.
Voorbeelden van afstanden voor kinderen
Hieronder zie je typische zwem-, fiets- en hardloopafstanden in een jeugdtriatlon:
- Leeftijd 6 tot 10 jaar: 125 meter zwemmen, 4.2 kilometer zwemmen, 1.25 kilometer lopen
- Leeftijd 11 tot 15 jaar: 250 meter zwemmen, 10,6 kilometer fietsen, 2,4 kilometer lopen
De afstanden kunnen wel per triathlon verschillen. Bovenstaande afstand zijn de 1/32e en 1/16e triathlonafstanden.
Trainen voor een kindertriathlon
Als je eenmaal een wedstrijd hebt gevonden is het tijd om te gaan trainen. Veel kinderraces zijn erg kort, dus eigenlijk hoeft er niet veel getraind te worden. De meeste kinderen zullen echter wel een betere tijd neerzetten, meer zelfvertrouwen hebben en de gezondheidsvoordelen van trainen ervaren als ze wat meer moeite steken in de training zelf.
Voor kinderen die in het dagelijks leven niet erg actief zijn, kan het een goede motivatie zijn om meer te bewegen. Een wekelijks schema kan dan goed helpen. In veel gevallen is 20-30 minuten twee tot drie keer per week alles wat nodig is. Nogmaals: de meeste afstanden zijn prima te doen zonder training!
Zwemtraining voor kinderen
Het is wellicht wel handig om het zwemmen wel iets meer te oefenen. Borstcrawl is de norm in de triathlonwereld, maar bij kindertriathlons is de normale schoolslag ook helemaal prima! In sommige gevallen is de wedstrijd in open water. Dan is het verstandig om dit van te voren een paar keer goed te oefenen. Laat een kind nooit alleen trainen in het water! Ga zelf gezellig mee!
Fietsen
Fietsen is voor de meeste kinderen vanzelfsprekend en hoeft niet veel getraind te worden. Wel is het verstandig om kinderen te laten wennen aan de afstand. Een fietsafstand tussen de 4 en 11 kilometer is vrij normaal voor kindertriathlons. Dit kan dus soms een uitdaging zijn! Fiets dus een aantal keer met je kind mee en leg uit dat ze genoeg energie over moeten houden voor het hardlopen. Kinderen (en ook volwassenen) hebben vaak de neiging om erg van start te gaan tijdens het fietsonderdeel. Regelmatig de fiets pakken samen met je kind, in plaats van de auto, is vaak al voldoende als training!
Hardlopen
Het is verstandig dat kinderen de hardloopafstand van tevoren een keertje oefenen. Ook hier gaan kinderen vaak te snel van start en raken ze halverwege buiten adem. De meeste hardloopafstanden zijn tussen de 500 en 2.5km. Een goed tempo handhaven is dan ook belangrijk tijdens de langere afstanden.
Overgangen oefenen
Overgangen zijn de wissels tussen de sporten. Dit zijn in de triathlonsport van zwemmen naar fiets en van fiets naar hardlopen. De overgangen (transities) worden ook wel het vierde onderdeel van de sport genoemd. Het is dan ook verstandig om dit van tevoren te oefenen. Het is belangrijk om goed na te denken hoe het kind de overgangen aan gaat pakken. Voor de eerste overgang (deze wordt T1 genoemd), zullen veel kinderen gewoon een shirt en korte broek omdoen over de zwemkleding. De zwemkleding zal nat zijn, maar dit droogt heel snel. Meer serieuzere jeugdtriatleten dragen speciale tri-suits.
Welke uitrusting heeft een kind nodig voor een triathlon?
De spullen die je aan moet schaffen voor een jeugdtriathlon zijn totaal niet hetzelfde als bij de volwassenen. Als het om kinderen gaat, adviseren we juist om het zo eenvoudig mogelijk te houden. Een kindertriathlon moet dan ook een leuke activiteit zijn en niet een waarvoor je enorm veel nieuwe spullen voor moet inslaan. Een badmuts wordt vaak geleverd door de organisatie zelf. Anders kun je deze bij een lokale sportzaak of online bij bijvoorbeeld Decathlon voor weinig geld kopen. Hieronder zie je een aantal dingen die je eventueel kan kopen voor als jouw kind een triathlon wil gaan doen. Let op: in vrijwel alle gevallen kan een kindertriathlon ook gedaan worden met een normale zwembroek / badpak / bikini, hardloopshirt en korte broek. Vaak zijn dit spullen die je al in huis hebt!
Trisuit voor kinderen
Bekijk het trisuit in de winkel
Zonnebrand voor kinderen
Bekijk de zonnebrand in de winkel
Hardloopshirt voor kinderen
Bekijk het assortiment hardloopshirts in de winkel
Tips voor de wedstrijddag
De leukste dag van het jaar is aangebroken: De wedstrijddag! ? Een aantal tips en belangrijke dingen op een rij:
- De meeste organisaties willen graag dat deelnemers op tijd aanwezig zijn. Houdt de website van de organisatie in de gaten voor de aanvangstijd
- Zorg dat het kind vooraf is ingeschreven en geregistreerd.
- Help met uitzoeken wanneer jouw kind aan de beurt is. Zwemmen wordt vaak in groepen gedaan.
- Maak er vooral een hele leuke dag van! Plezier staat voorop!