Triathlon voor senioren

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wij zijn verliefd geworden op de triathlonsport. Eén van de redenen dat wij de triathlonsport zo geweldig vinden is dat triathlon voor iedereen is. Zo heb je ook triathlon voor senioren. Er zijn geen “beperkingen” in de triathlonsport, hoogstens obstakels die overwonnen kunnen worden. Tijdens een van de eerste triathlons van 2019, de Ironman 70.3 in Zuid-Afrika, finishte Xolani Luvuno. Xolani Luvuno verloor zijn been in zijn strijd tegen botkanker. Hij liet zich hierna echter door niets en niemand tegenhouden om, met één been minder, deze halve triathlon op 27 januari 2019 te voltooien.

Leeftijd, géén beperking! Triathlon voor senioren.

Het inspirerende verhaal uit de inleiding is echter niet het enige inspirerende verhaal uit de triathlonsport. Ooit wel eens gehoord van de Iron Nun, Madonna Buder (geboren als Marie Dorothy Buder)? Zij begon op 48 jarige leeftijd met trainen en deed op 52 jarige leeftijd mee aan haar eerste triathlonwedstrijd. Na veel andere wedstrijden, finishte ze de Ironman Canada in 2012 op 82-jarige leeftijd. En ook daarna bleef ze nog actief als triathlete. Een mooi voorbeeld dat leeftijd geen belemmering hoeft te zijn om te (beginnen met) trainen voor een triathlon! Wanneer je met pensioen gaat is het juist heerlijk om een deel van de tijd te gebruiken om lekker te trainen en te zorgen dat je fit, sportief en gezond blijft. Of je nou een aantal keer per week op de racefiets gaat toeren met de plaatselijke wielervereniging of dat je traint voor een triathlon. Natuurlijk is het wel zo dat je ouder wordt en je lichaam nou eenmaal anders werkt dan wanneer je tien(tallen) jaren jonger bent. Gelukkig kan je de trainingen hierop aanpassen en jezelf toch blijven verbeteren!

Het belang van sportmedische onderzoeken

Wanneer je traint of gaat trainen voor een triathlon op latere leeftijd, is het extra belangrijk om een sportkeuring te laten doen. Op de website sportzorg.nl, een informatieve website die alle sportzorgspecialisten van Nederland representeert, wordt zelfs aangeraden om vanaf 35-jarige leeftijd een groot sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit onderzoek is onder andere belangrijk om eventuele afwijkingen aan het hart te kunnen ontdekken. Ook kan het onderzoek ingezet worden om blessures te beperken, de risico’s op hart- en vaatziekten te verkleinen en om te kijken welke sport past bij je fysieke lichamelijke kwaliteiten. Vaak wordt (een deel van) de sportkeuring vergoed door de zorgverzekeraar.

Speciale senioren triathlons

Wanneer je door leeftijd, ziektes of blessures genoodzaakt bent om het rustiger aan te pakken en het misschien niet meer lukt om echt heel intensief te sporten zijn er nog genoeg andere opties. Zo worden er in Nederland verschillende soorten senioren triathlons georganiseerd. Bij veel van deze triathlons zijn de afstanden minder lang. Vaak wordt bij senioren triathlons het hardlopen vervangen door wandelen. Ook zijn de triathlons vaak recreatief en is er soms ruimte voor een bakkie of zelfs een lunch tussen de onderdelen door. Met behulp van deze triathlons blijf je in beweging en leer je andere actieve senioren kennen.

Zo kan je trainingen aanpassen en jezelf blijven verbeteren

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het intensieve sporten nog steeds prima gaat. Dat je misschien niet helemaal meer zo snel of soepel bent als vroeger maar dat je ook nog láng niet denkt aan stoppen. Zo kregen wij een mail van een enthousiast en sportief triathlon-echtpaar dat nog wel jaren en jaren triathlons wil blijven doen. Een echtpaar dat zich nog steeds wil blijven verbeteren in techniek, kracht en snelheid! Dit vinden wij onwijs gaaf om te horen! Een terechte vraag van dit stel was: Hoe kunnen wij ons blijven verbeteren (o.a. door gebruik te maken van verschillende oefeningen) zonder dat we ons lichaam te veel belasten en ondanks dat we goed luisteren naar ons lichaam blessures op lopen. In een groot aantal van de komende artikelen en blogs over training zullen wij optionele oefeningen weergeven die je kan doen om een oefening lichter of juist zwaarder te maken. Zo kan je de trainingen naar eigen niveau of belastbaarheid aanpassen. Ook werd er gevraagd naar trainingsschema’s of trainingsprogramma’s speciaal voor senioren. De komende tijd kan je ook hier meer over lezen op Triathlon365. Voor het enthousiaste, positieve en sportieve koppel, nogmaals bedankt voor de enthousiaste en positieve mail en de input!

Fast After 50

★★★★★
17,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 1 oktober 2024 08:28

Een aantal tips

Vanaf dit moment komen er in een groot aantal blogs verschillende opties die je kan gebruiken om de training aan te passen aan je eigen niveau. Zo kan je zelf bepalen of je een oefening of training zwaarder of juist lichter wil maken. Er zijn wel een aantal algemene tips over het trainen op een positieve en verantwoorde manier die we zo kunnen meegeven.
De eerste en meest belangrijke tip is dat je plezier moet hebben tijdens het bewegen en/of sporten. Bewegen en sporten is gezond voor je, op wat voor manier dan ook. Ga je liever dansen in plaats van hardlopen? Kies dan voor danslessen! Vind je trainen in de sportschool niks maar geniet je van lange wandelingen in de buitenlucht? Ga dan lekker wandelen! Kies iets wat je écht leuk vind om te doen!
Ten tweede is het erg belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Pas je trainingen aan! Doe je dat niet? Dan heb je een grotere kans op blessures of overtraindheid en dan ben je verder van huis. Overleg ook eventueel met je trainer of coach hoe jij je voelt.
Verder is het heel belangrijk om te zorgen dat je lichaam zich goed kan herstellen. Het is niet voor niets zo dat er vaak wordt gezegd dat je de meeste vooruitgang boekt tijdens je slaap. Progressie kan niet zonder een goed herstel en voldoende rust.
Een ander element waarmee je vooruitgang kan boeken is het eten van voedzame en gezonde maaltijden. Met een gezond gewicht kan je zomaar sneller worden! Een juiste combinatie van macro’s (eiwitten, koolhydraten en vetten) en micro’s (vitaminen en mineralen) kunnen ervoor zorgen dat je lichaam sneller herstelt en dat je jezelf energiek en fit voelt.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: