Triathlondagboek 1: Trainingen na de laatste chemo en operatie 

Triathlondagboek 1 Trainingen na de laatste chemo en operatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Welkom bij het eerste deel van mijn triathlondagboek. Nadat er bij mij in maart 2023 borstkanker is ontdekt ben ik blijven sporten, ook tijdens de 6 chemokuren. Op 27 juli kreeg ik de laatste chemo. Op 30 augustus volgde een borstsparende operatie. De komende periode neem ik jullie mee in mijn trainingen om mijn conditie en kracht weer op te bouwen en sterker en fitter te worden dan ooit tevoren.

Over mij

Welkom bij het eerste deel van mijn triathlondagboek. Sporten is iets waar ik – Puck – al mijn hele leven gelukkig van wordt. Of dat nou hardlopen is, zwemmen, fietsen, wandelen of trainen op de sportschool. In 2019 finishte ik tijdens mijn eerste halve triathlon en in 2022 liep ik mijn eerste marathon op de weg tijdens de Marathon Rotterdam. In 2022/2023 heb ik de 10 km gelopen tijdens de wedstrijden van het Zorg en Zekerheid circuit. Op 23 maart 2023 kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. Nadat ik op 27 juli 2023 mijn laatste chemo kreeg ben ik weer begonnen met het opbouwen van mijn kracht en conditie. In mijn blogs neem ik jou daarin mee.

Ik begin iedere blog met een (schuingedrukt) stukje uit mijn borstkanker periode. Dat begint bij het ontdekken van een knobbeltje in mijn borst op zaterdag 18 maart 2023. Na deze stukjes lees je meer over hoe ik de trainingen opbouw en weer zo fit en sterk mogelijk ga worden.

Triathlondagboek 1 Trainingen na de laatste chemo en operatie

Een knobbeltje in mijn borst

Op zaterdagavond 18 maart 2023 voelde ik tijdens het douchen een knobbeltje in mijn borst. Het zat me totaal niet lekker en het duurde ook even voordat ik die avond in slaap viel. Helaas moest ik nog even wachten tot na het weekend voordat ik een afspraak kon maken bij de huisarts. Gelukkig liep ik op zondag 19 maart 2023 de 10 km tijdens de VoorschotenLoop (een onderdeel van het Zorg en Zekerheid circuit). Ik besloot extra te pushen om mijn hoofd leeg te maken en liep een nieuw PR van 47:54!

Belangrijk om te weten: Controleer jouw borsten regelmatig op afwijkingen. Bekijk hier de afwijkingen die misschien kunnen wijzen op borstkanker. Op deze website zie je hoe je zelfonderzoek kan doen.

Komende delen van mijn trainingsdagboek

In mijn eerste trainingsdagboek vertel ik kort over de trainingen van mijn laatste chemo tot een aantal weken na mijn borstsparende operatie. In de komende delen lees je alles over hoe ik mijn triathlontrainingen weer op ga pakken. Zo laat ik zien hoe ik een trainingsschema maak, hoe ik de trainingen ervaar tijdens het borstkankertraject, hoe ik gebruik maak van mijn triathlonhorloge en hoe ik langzaam weer doelen ga stellen.

Heb je vragen of zou je iets terug willen zien in mijn trainingsdagboek? Laat dan een reactie achter of stuur een mail!

De eerste weken na mijn laatste chemo tot de operatie op 30 augustus

27 juli was de laatste chemo van de 12. De dagen daarna heb ik korte stukjes gewandeld en gefietst omdat ik nog last had van de vermoeidheid. Op 1 augustus heb ik voor het eerst weer gesport, een les ClubPower (krachttraining) op de sportschool. In de weken tot de operatie heb ik veel gewandeld, een aantal lessen op de sportschool gevolgd (yoga, pilates, spinning en krachttraining), stukjes gefietst en een aantal keer hardgelopen. Het viel me mee hoe snel ik weer meer energie begon te krijgen. Vooral het hardlopen was/is nog zwaarder doordat mijn conditie een stuk minder is dan voor de chemo’s.

Mijn hardloop- en fietstrainingen van 27 juli tot 30 augustus 2023

4 augustus volgde het eerste rondje hardlopen (sinds een héle lange tijd). 1,47 km met een tempo van 6:34. 11 augustus heb ik weer hardgelopen, een rondje van 3 km met een aantal korte wandelpauzes. 13 augustus liep ik weer hard, 5 km met vier verschillende korte wandelpauzes. 15 augustus fietste ik 47,88 km op mijn toerfiets en een dag later deed ik een lesje spinning. Op 19 augustus heb ik voor het eerst 5 km hardgelopen zonder pauze op een tempo van 6:48. Op 27 augustus liep ik 4,4 km hard.  

De weken na mijn operatie op 30 augustus

Sinds mijn borstsparende operatie en schildwachtklierprocedure op 30 augustus heb ik gewandeld en een keer een stukje gefietst. De geopereerde kant is gevoelig na de operatie en moet (minimaal twee tot drie weken) de tijd krijgen om te herstellen. De eerste weken wordt het dan ook afgeraden om te sporten. Dit vind ik wel moeilijk, nadat het sporten weer lekker ging na de laatste chemo’s wilde ik namelijk niks liever dan het sporten weer verder oppakken.

Hier train ik mee en dit draag ik

Hieronder vind je een kort overzicht van alles wat ik draag tijdens mijn trainingen en welke producten ik gebruik tijdens mijn trainingen. In de komende delen van mijn trainingsdagboek zal ik meer producten uitlichten.

Garmin Forerunner 745

Bij al mijn trainingen draag ik een triathlonhorloge van Garmin, namelijk de Garmin Forerunner 745. Deze gebruik ik (onder andere) om in de juiste hartslagzones te kunnen trainen. Op dit sporthorloge zitten veel verschillende functies waar ik gebruik van maak. In de komende blogs zal ik ook schrijven over hoe ik de Garmin Forerunner 745 gebruik.

Verschillende hardloopschoenen

In mijn kast heb ik meerdere soorten hardloopschoenen staan. Deze hardloopschoenen gebruik ik tijdens verschillende trainingen. Zo heb ik schoenen die ik draag tijdens rustige duurloopjes en die ik heb gedragen tijdens de Marathon Rotterdam, namelijk de Hoka Clifton 9. Schoenen die ik draag tijdens intervaltrainingen en wedstrijden zijn de Brooks Hyperion GTS en de Hoka Mach 5. Ook heb ik trailschoenen die ik draag tijdens het hardlopen op onverharde paden, de The North Face SUMMIT VECTIV™ SKY.  

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: